Un roman a facut o descoperire uriasa pe cer: Mai sunt doar sase in Univers

Luni, 30 Martie 2015, ora 15:40
11037 citiri
Un roman a facut o descoperire uriasa pe cer: Mai sunt doar sase in Univers
Foto: Observatorul Astronomic Barlad

Un roman a facut o descoperire cu care sigur va ramane in istoria astronomiei. Muzeograful Dumitru Ciprian Vintdevara a observat o noua stea, nemaivazuta pana acum, aflata la 21 de milioane de ani lumina de Pamant.

"Am reusit performanta sa facem o descoperire. In noaptea de 10 spre 11 februarie am reusit sa localizez un nou obiect in dreptul unei galaxii relativ apropiate de noi, Messier 101. Un obiect nou inseamna o noua stea, ca eu asa am vazut in primele imagini. Noi avem cataloage si stim cum arata cerul intr-o anumita zona si cand apare ceva nou iese repede in evidenta", a declarat pentru Ziare.com Dumitru Ciprian Vintdevara, de la Observatorul Astronomic "Perseus" din cadrul Muzeului Barlad.

Specialistul a crezut initial ca este vorba despre o supernova, dar apoi si-a dat seama ca s-a inselat.

Pentru ca o astfel de descoperire sa fie confirmata si omologata este nevoie de mai mult decat simpla observare.

"Nu se considera o descoperire pana cand cineva independent de tine nu o vede. De obicei, se posteaza descoperirea pe un site al Uniunii Astronomice Internationale si cine vrea apoi poate observa obiectul si confirma sau infirma, ca cele mai multe sunt infirmate. Cele mai multe sunt defecte in imagine sau altceva. In cazul acesta a fost o alta stea intr-o alta galaxie", a spus pentru Ziare.com Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

In aceste conditii, asteptarea romanului a luat sfarsit dupa trei zile, cand un astronom din Noua Zeelanda a observat si el noua stea. Apoi, a urmat o perioada in care specialistii se intrebau de ce fel este.

"Dupa trei zile dupa ce am facut eu raportul stiintific legat de obiectul respectiv, a venit confirmarea de la un alt observator. A vazut-o Stu Parker, din Noua Zeelanda. Are observator si in SUA, si in Spania.

El a confirmat dupa trei zile si apoi o perioada de timp observatoarele mari, inclusiv cele din spatiu, s-au uitat, dar nimeni nu a putut sa spuna ce este acel obiect. Nu a stiut nimeni cam vreo luna despre ce este vorba. Au spus ca este din galaxia Messer 101, ca nu este o supernova, dar mai mult de atat timp de o luna si ceva nu s-a stiut", ne-a relatat Dumitru Ciprian Vintdevara.

Fara precedent: Descoperire astronomica facuta de Observatorul Barlad - mai sunt doar sase in lume

Adrian Sonka a explicat ca s-a descoperit spectroscopic ca e vorba despre o nova rosie. "Novele sunt foarte fierbinti, dar aici avem de-a face cu o stea rece", a punctat acesta.

Confirmarea ca ar fi vorba despre o nova rosie luminoasa a venit de la cel mai mare observator din Rusia, din Muntii Cuacaz, care a trimis raspunsul printr-o telegrama.

"Nu este nicio o nova obisnuita, nici supernova, este undeva intre. Sunt vreo cinci sau sase descoperite in lume pana acum. De aceea, descoperirea este una foarte importanta. In Romania, nu s-a mai descoperit asa ceva.

Nu s-au mai descoperit nove sau supernove. Daca dam timpul inapoi in istorie, nu am descoperit vreun roman care sa faca o asemenea descoperire. Putini au sansa si norocul sa faca o astfel de descoperire. Am avut noroc mare", a punctat Vintdevara.

Cum va fi denumita steaua?

Muzeograful ne-a explicat ca nova rosie luminoasa o sa primeasca un nume de catalog, dar acest lucru se va intampla peste mai mult timp, chiar un an sau doi.

"In prima faza i se va pune nume de catalog, inca nu i-au pus nume ca este descoperire recenta. De regula, dupa un an-doi se denumeste. Nu va fi un nume obisnuit. Probabil o sa ia indicativul galaxiei si anul descoperirii. Probabil 2015 si o combinatie de numere", a precizat specialistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#nova rosie luminoasa Romania, #stea descoperita Romania, #stea descoperita roman , #descoperire