Ziare.com

Unde a disparut orasul pierdut Atlantida, amintit de Platon?

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 07:43

   

Unde a disparut orasul pierdut Atlantida, amintit de Platon?
Spre deosebire de alte legende ale caror origini s-au pierdut in negura timpului, povestea Atlantidei stim exact cand si unde a aparut pentru prima data. Orasul pierdut Atlantida a fost amintit initial in scrierile lui Platon, insa pana acum nimeni nu poate afirma cu certitudine ca l-a gasit.

Ideea insulei pierdute a captivat numerosi visatori, dar si oameni de stiinta pe parcursul mai multor generatii, potrivit Live Science.

In secolul al XIX-lea, aristocrata rusa Helena Blavatsky a pretins ca a auzit despre Atlantida de la un guru tibetan, iar un secol mai tarziu, prezicatorul Edgar Cayce a afirmat ca orasul pierdut va fi descoperit in 1969.

Povestea Atlantidei a fost spusa pentru prima data in dialogurile lui Platon, Timaios si Critias, scrise aproximativ in anul 330 i.Hr.

In cartea sa, Frauds, Myths and Mysteries, profesorul de arheologie Ken Feder rezuma povestea Atlantidei astfel: "Un imperiu tehnologic sofisticat, Atlantida, a incercat sa domine lumea prin forta".

Legenda Atlantidei este mai ampla si vorbeste despre o civilizatie scufundata. Daca Atlantida a existat cu adevarat si ar fi gasita, locuitorii ei ar incerca sa-i omoare si sa-i inrobeasca pe toti ceilalti.

E clar ca Platon a facut din Atlantida o intriga a povestirilor sale, deoarece nu s-au gasit alte mentionari ale existentei acesteia nicaieri in lume. Sunt multe texte grecesti, insa cu siguranta si altcineva ar fi trebuit sa scrie despre un astfel de lucru remarcabil daca ar fi existat. Dar nu avem nicio dovada ca Atlantida a existat inainte ca Platon sa scrie despre ea.

Multi oameni de-a lungul secolelor au sustinut ca trebuie sa existe ceva adevarat in spatele miturilor. Ei au speculat unde ar putea fi localizata Atlantida. S-au mentionat diferite locuri situate in Oceanul Atlantic, Antarctica, Bolivia, Germania, Malta sau Caraibe.

In ciuda progreselor din domeniul oceanografiei si cartografierii oceanelor, nu s-a dat nici acum de urma Atlantidei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10670 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

i chiar daca sar fi gasit

crede careva ca ar fi dat voie sclavilor sa stie ceva? Ca si obiectul gasit in Marea Nordului, au zis in final ca e doar o pestera si toti au tacut malc dupa :)), sclavii nu trebuie sa stie, ce trebuie sa stie ei este sa taca, sa plateasca taxe si sa faca matanii la biserica. Adevarul nu e pt ei...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor