Urme de pasi de acum 1,5 milioane de ani, asemanatoare omului modern

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 27 Februarie 2009, ora 15:36
2981 citiri
Urme de pasi de acum 1,5 milioane de ani, asemanatoare omului modern
Foto: Reuters

Urmele de pasi descoperite in Kenya, care seamana celor lasate de noi pe plaja in nisipul ud, demonstreaza ca acum 1,5 milioane de ani stramosii omului aveau acelasi tip de mers ca si pasii oamenilor moderni, potrivit oamenilor de stiinta.

Urmele de picior descoperite in roca sedimentara din nordul Kenyiei au fost lasate, cel mai probabil, de stramosii omului numit "Homo erectus", potrivit studiului unei echipe de cercetatori publicat in revista Science, citat de Reuters.

Oamenii de stiinta au descoperit mai multe urme de pasi, inclusiv unele care par a fi apartinut unui copil, lasate de indivizi pe malul noroios al unui rau.

Dupa lungimea urmele pasilor, cercetatorii au estimat ca stramosii oamenilor din acea perioada aveau intre 1,5 si 2,7 metri inaltime.

"A fost oarecum infiorator sa descoperim aceste dovezi si sa realizam deodata ca acestea seamana dramatic de bine cu ceea ce oricare dintre noi ar fi putut sa faca in urma cu 20 de minute", a declarat arheologul David Braun de la Univeritatea din Capetown, Africa de Sud, in cadrul unui interviu.

Urmele de pasi descoperite in Kenya arata ca omul ancestral avea degetul mare paralel cu celelalte, spre deosebire de celelalte maimute la care acesta era separat intr-un alt mod, mult mai folositor cataratului in copaci.

Urmele de pasi demonstreaza ca stramosii din specia Homo erectus aveau foarte multe asemanari cu omul modern, inclusiv statura bipeda.

Marimea, spatiul si adancimea urmelor de pasi descoperite i-au facut pe oamenii de stiinta sa estimeze ca greutatea, marimea pasilor facuti si mersul stramosilor oamenilor se incadreaza perfect in tiparele omului modern.

Specia omului modern, Homo sapiens, a aparut prima oara in urma cu aproximativ 200.000 de ani.

Aceste descoperiri recente demonstreaza insa ca chiar si in urma cu 1,5 milioane de ani, trasaturile umane existau in structura stramosilor nostri ancestrali, sustin cercetatorii.

Descoperirile urmelor de pasi din ultimii ani din Kenya dovedesc fara tagada evolutia mersului uman.

Homo erectus avea un creier mai mic decat omul modern, insa avea in mare aceleasi trasaturi si proportii ale corpului cu Homo sapiens, doar ca avea picioare mai lungi si brate mai scurte.

Iulian Leca

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Homo erectus, #homo sapiens, #descoperiri, #urme de pasi, #milioane de ani, #omul ancestral , #descoperire