Vom descoperi vreodata elixirul tineretii vesnice?

Duminica, 13 Septembrie 2009, ora 19:02
6835 citiri
Vom descoperi vreodata elixirul tineretii vesnice?

Chiar daca bunul simt ne spune ca este doar o iluzie, visul de a ramane vesnic tineri ne bantuie pe toti din cand in cand, iar intrebarea "se va petrece intr-o buna zi un miracol care sa ne faca nemuritori?" isi cauta zilnic raspuns prin toate ungherele laboratoarelor de genetica.

Oamenii de stiinta spun ca elixirul tineretii vesnice consta de fapt intr-un amestec de gene "bune", stil de viata sanatos si interventii medicale la timpul potrivit, scrie The Times.

Fiecare generatie are o speranta de viata mai mare decat cea a generatiei anterioare si asta datorita imbunatatirii permanente a sistemului sanitar, a alimentatiei si a controlului asupra bolilor. Reducerea mortalitatii infantile determina, de asemenea, o crestere a sperantei de viata.

Asa se face ca in ultimul secol aceasta a ajuns de la 50 la 75 de ani iar in ziua de azi nu mai este ceva neobisnuit ca oamenii sa atinga varsta de 80 sau 90 de ani.

Mai mult, oamenii de stiinta apreciaza ca nepotii nostri vor ajunge lejer la 120 de ani avand facultatile mintale intacte.

Se spune chiar ca profesorul Steve Austad de la Universitatea Texas s-a aratat atat de optimist in privinta aceasta incat a facut chiar un pariu cu colegul sau, profesorul Jay Olshansky, pe 150 de dolari, sustinand ca pana in 2150 cineva va ajunge la 150 de ani avand o foarte buna forma mentala. Din pacate pentru ei, niciunul nu se va bucura de castigarea pariului...

Armate de cercetatori lupta cu bolile batranetii

Milioane de dolari se cheltuiesc anual pe diverse cercetari care sa intarzie cat mai mult timp momentul "capitularii finale". Se studiaza intens cele mai grave boli care afecteaza in numar foarte mare varstnicii, cum ar fi cancerul, artrita sau Alzheimer.

Pe de alta parte, statisticile arata ca in ziua de azi persoanele trecute de o anumita varsta sunt dispuse sa faca orice pentru a stopa procesul de imbatranire iar situatia financiara le si permite acest lucru.

Circa 20 de miliarde de dolari se investesc numai in SUA in industria anti-imbatranire pe noi produse cum ar fi cele impotriva caderii parului, a mentinerii supletei articulatiilor sau de pastrare intacta a memoriei.

Dar oamenii de stiinta nu se multumesc numai cu atat. Competitia este acerba intre echipele de cercetatori care urmaresc un alt scop: identificarea inca de la nastere a predispozitiilor genetice la imbolnavire ale unei persoane si tratarea acestora timpurie, cu scopul de a amana cat mai mult posibil, sau chiar de a stopa, declansarea bolilor respective.

Mananci mai putin, traiesti mai mult

Cercetarile mai arata si ca un numar scazut de calorii creste semnificativ sansa de a trai o viata mai lunga. Un studiu realizat pe parcursul a 20 de ani pe un numar de maimute de aceeasi varsta de la Centrul National de Studiere a Primatelor din Wisconsin a demonstrat ca 37% dintre cele care au avut o dieta normala au murit pana la finalul cercetarii de boli specifice batranetii (diabet, cancer, infarct) fata de doar 13% dintre cele care au avut o dieta cu 30% mai putine calorii.

De asemenea, un studiu realizat in 2007 explica de ce locuitorii insulei japoneze Okinawa sunt printre cei mai longevivi de pe glob: ei consuma cu 10% mai putine calorii decat media la nivel global.

Asa se face ca nutritionistii de pe intreg mapamondul au declansat campanii impresionante in mass-media de educare a populatiei cu privire la dieta pe care ar trebui sa o adopte si la principiile alimentare pe care ar trebui sa le respecte pentru a trai mai mult. Nu mancati intre mese, consumati cat mai multe legume si fructe sau luati o gustare inainte de a merge la o petrecere, sunt doar cateva dintre sfaturile care umplu zilnic paginile publicatiilor de orice tip.

Adevarata provocare: incetinirea sau chiar stoparea "pendulului" uman

Cel care va reusi sa identifice cu precizie mecanismul care face ca organismul uman sa imbatraneasca si sa moara va fi adevaratul castigator al mortii Ce poate fi mai maret decat sa intelegi cum "bate pendulul" si sa il incetinesti sau chiar sa il stopezi, dand oamenilor posibilitatea de a trai vesnic?

Un personaj cheie in aceasta provocare este o tanara americanca in varsta de 16 ani Brooke Greenberg a carei conditie fizica cu totul exceptionala o mentine sub lupa cercetatorilor neputinciosi pana in prezent in descifrarea misterului care face ca aceasta sa fi ramas la nivelul de dezvoltare fizica a unui copil de cativa ani.

Ea are dimensiunile pe care le avea si la 11 luni, cantarind circa sapte kilograme si avand doar 80 de centimetri in inaltime.

Brooke la 16 ani, alaturi de surorile ei in varsta de 22,19 si 13 ani

Uluitor este ca partile trupului fetei imbatranesc independent unele de celelalte. De exemplu, Brooke are dentitia si creierul unui bebelus, in timp ce structura celulelor osoase corespunde celei a unui copil de zece ani.

Nu poate vorbi sau inghiti alimentele, de aceea este hranita artificial, printr-un tub introdus in stomac.

Conditia sa fizica a fost denumita de genticieni "Sindromul X" iar acestia se arata increzatori ca studierea ei cu atentie va conduce la obtinerea mult-doritelor raspunsuri la intrebarile: cum, cand si de ce imbatraneste organismul uman?

De neinteles deocamdata este si motivul pentru care desi a ramas blocata la nivelul copilariei, Brooke s-a aflat de cateva ori in pragul mortii, suferind mai multe atacuri cerebrale si devoltand o serie de tumori, ceea ce le reaminteste tuturor celor preocupati sa descopere secretul tineretii vesnice de vechea zicala "Ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa se indeplineasca".

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#tinerete vesnica, #incetinire imbatranire, #secret nemurire , #descoperire