10 idei care au schimbat lumea

Duminica, 04 Ianuarie 2009, ora 15:21
7868 citiri
10 idei care au schimbat lumea
Foto: Futureprograss.net

Exista o sumedenie de inovatii fara de care lumea nu ar mai fi la fel. Sunt concepte concepte menite sa ne faca viata mult mai usoara si care stau la baza modernitatii.

Nu am putea, spre exemplu, sa ne imaginam lumea fara cifra 0: numarul magic care a dat totul de la algebra simpla si pana la fizica cuantica, si este fundamentul codului binar utilizat de computere. CNN a alcatuit lista cu 10 idei fundamentale ce au schimbat lumea in asa fel incat nu ne-am putea imagina viata fara ele.

Agricultura

Revolutia neolitica, ce a avut loc cu aproximativ 14.000 de ani in urma, este perioada in care a aparut agricultura, metoda prin care societatile de vanatori sau culegatori au reusit sa stabileasca asezari durabile. Odata ce gasirea hranei a devenit mai usoara, s-au putut constitui formele de guvernare politica, s-a consolidat comertul si specializarile individuale.

Subconstientul

Cand Freud, parintele psihoanalizei, a aratat cum comportamentul nu este intotdeauna dominat de ganduri constiente si nu este intotdeauna benefic, a pus bazele ideii ca indivizii se pot analiza si pot realiza un studiu al propriei constiinte. El credea ca indivizii, atunci cand vorbesc sau in anumite situatii lasa sa se intrevada idei din vise sau prin greseli de exprimare, denumite "acte ratate". Ideile sale au fost revolutionare, pentru ca datorita lor intelegem mult mai mult despre sexe, relatii, filme si carti.

Teoria relativitatii

Formula celebra a lui Einstein, E=mc2 este probabil cea mai cunoscuta ecuatie din lume. Dedusa din teoria relativitatii postulata de savant, aceasta sugereaza ca mici cantitati de masa pot fi convertite in uriase cantitati de energie. Teoria a avut un impact imens asupra societatii, pentru ca a dus la dezvoltarea energiei nucleare. Aceasta a dus la scaderea dependentei societatii de combustibilii fosili.

Vaccinurile

Vaccine pentru boli care altadata ar fi amenintat viata multor oameni sunt acum disponibile oricui. Se presupune ca vaccinurile (care implica introducerea in corp a substantelor care incurajeaza producerea de anticorpi) sunt originare din India secolului al XVII-lea, unde se utilizau tesuturi infectate de la bolnavii de variola sub forma de pudra pentru a-i proteja pe indivizii sanatosi de boala.

Drepturile omului

Conceptul de drepturi ale omului exista de secole intregi, insa una dintre pietrele de hotar in acest domeniu a fost "Declaratia Universala a Drepturilor Omului", care a reafirmat conceptul dupa ororile celui de-al Doilea Raboi Mondial. Un alt moment important in istorie a fost 1961, cand avocatul britanic Peter Benenson a publicat un apel intitulat "Prizonierii uitati" in care soma comunitatile internationale sa porneasca o campanie impotriva practicii de incarcerare a indivizilor din cauza credintelor lor religioase si politice. In urma acestui apel s-a nascut organizatia "Amnesty International".

Teoria evolutionista

Teoria evolutionista a fost descrisa la un moment dat drept "cea mai buna idee din toate timpurile" si postuleaza ca orice vietuitoare este inrudita si se trage dintr-un stramos comun. Anterior formularii aceste teorii de catre aturalistul britanic Charles Darwin in lucrarea sa "Originea speciilor", se accepta numai ideea ca omul a fost creat de Dumnezeu si are un statut aparte fata de animale. Teoria lui Darwin a aratat si ca procesul crearii lumii a durat mai mult de sapte zile si ca omul se inrudeste cu maimutele.

Internetul

A fost inventat in 1989 de omul de stiinta Tim Berners-Lee, si a ajuns in scurt timp de la cateva pagini la aproximativ sute de miliarde. In aceste pagini se afla nenumarate site-uri ce ofera acces la informatii si oportunitati care nu existau inainte. Chiar daca nu toate libertatile oferite de mediul virtual sunt pozitive, cert este ca inventia a avut un impact asupra modului in care traim, oricine putand acum sa devina, prin intermediul Internetului, jurnalist, DJ sau regizor de film.

Sapunul

Greu de crezut ca societatea a existat si fara sapun. Sapunul a existat inca din perioadele biblice, insa nu a fost folosit pe scara larga decat pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cand Ignaz Semmelweis, un doctor maghiar care profesa la Viena, a observat ca mortalitatea in randul bebelusilor la a caror nastere a asistat un student la medicina este mai mare decat la cei ale caror mame au fost asistate de moase. Studentii efectuau autopsii inainte de a asista la nasteri, iar mainile lor erau contaminate cu microbi. El a incercat sa gaseasca metode de spalare a mainilor si a observat cum mortalitatea a scazut drstic dupa ce studentii si-au curatat mainile cu sapun.

Cifra zero

Chiar daca cifra zero a existat inca de pe vremea babilonienilor, conceptul nu a fost adoptat de ocidentali decat in secolul al XII-lea, cand un matematician italian, pe numne Leonardo Fibonacci, l-a inclus in lucrarea sa "Liber Abaci". Odata adoptat, conceptul a stat la baza sistemului zecimal, permitand avansarea cunostintelor in domeniul matematicii si logicii. Zero este conceptul care sta la baza algebrei, a ficii cuantice, a tehnologiei rachetelor si a codului binar, "limbajul" computerelor.

Legea gravitatiei

Povestea celebra a modului in care Newton a fost inspirat in dezvoltarea legii gravitatiei este apocrifa. Indiferent insa cum a ajuns savantul la concluziile privind gravitatia, ingeniozitatea sa a fost remarcabila. Sir Isaac Newton a presupus ca daca efectul gravitational se manifesta in varful unui copac, unde face ca un mar sa cada pe pamant, e posibil ca aceasta sa ajunga si mai departe si sa afecteze si luna. Ecuatiile lui Newton sunt in continuare utilizate si au aplicatii practice precum eficientizarea sistemelor de incalzire sau trimiterea satelitilor pe orbita.

Care credeti ca ar fi alte idei care au schimbat lumea?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#10 idei schimba , #experiment