3 motive pentru care ar trebui sa ne temem de roboti

Sambata, 05 Decembrie 2009, ora 09:35
3965 citiri
3 motive pentru care ar trebui sa ne temem de roboti
foto: Live Science

Robotii sunt folositi in clipa de fata pentru a usura munca oamenilor si pentru a fi, in genral, de ajutor civilizatiei umane, insa depasirea oricaror limite in materie de robotica, asteptata de la o zi la alta, ne face sa ne intrebam daca nu cumva am avea si cateva motive foarte intemeiate sa ne temem de masinariile viitorului, care pandesc la coltul sfarsitului de an.

De la robotii adevarati cu nume de jucarii mai e cale lunga pana la inspaimantatorul Terminator, insa cand stim ca simpaticul aspirator Roomba este construit de acceasi companie, iRobot, care produce si robotii militari folositi pe campurile de lupta, iar umanoidul Asimo reprezinta doar primul pas in dezvoltarea unor generatii de roboti care isi propun sa imite intocmai fizionomia umana, trebuie sa ne ridicam niste semne de intrebare, arata LiveScience.

In timp Japonia si Coreea dezvolta roboti umanoizi capabili sa ingrijeasca populatia imbatranita si sa faca diverse munci casnice, Statele Unite folosesc chiar in clipa de fata cateva mii de masinarii de lupta in zonele de conflict, roboti militari ce ar putea deveni in curand si roboti politisti, trimisi pe strazile oraselor.

Pe de alta parte, tot mai multi oameni profita de ultimele descoperiri tehnologice pentru a-si imbunatati corpul si simturile cu diverse gadgeturi, piese si mecanisme, punand bazele unei noi specii: Homo Roboticus.

In aceste conditii, nu pare deloc exagerat ca o privire aruncata peste cateva decenii sau poate cativa ani sa ne provoace fiori reci de spaima, cand ne gandim la viitorul masinariilor in societatea umana.

Iata, in continuare, trei motive intemeiate pentru care am avea intr-adevar motive sa ne fie frica de roboti.

Rebeliunea robotilor, in stilul Terminator

Scenariul unei razmerite veritabile a masinariilor este poate cel mai putin creditat de oamenii de stiinta, insa premisele exista, iar daca un singur robot antiaerian a reusit sa faca victime omenesti, recent, in timpul unui exercitiu militar din Africa de Sud, dezastrul ce ar putea fi provocat de o defectiune majora, generalizata, a unui sistem de control al masinariilor, de exemplu, ar depasi si cele mai sumbre asteptari.

Marea Britanie a pus deja la punct un astfel de sistem de control al dronelor si altor masini de lupta, printr-o retea dedicata de sateliti, ce poarta numele fatidic Skynet, la fel ca inteligenta artificiala malefica din seria Terminator.

Robotii ne fura locurile de munca

Nu exista nimic ce un robot nu poate face mai bine decat un om, in afara de partea de creatie si gandire in perspectiva, evident, dar si aceste "hibe" ale masinariilor sunt pe punctul de a fi rezolvate.

Intre timp, robotii ne-au luat deja locul in cursa pentru cucerirea spatiului cosmic, datorita rezistentei lor fenomenale, i-au inlocuit pe muncitorii din fabrici si au ajuns in numar mare si pe campurile de lupta din intrega lume.

Pana la o rebeliune a robotilor, ca in filmele SF, mai este desigur cale lunga, insa consecintele unei simple defectiuni ale unui robot inarmat sau pur si simplu periculos prin constitutia sa, sunt lesne de anticipat si temut.

Pentru moment robotii ii ajuta pe oameni in muncile grele si periculoase, insa inlocuirea totala a factorului uman din aceste domenii este doar o problema de timp, iar populatia planetei, ca si rata somajului, este in continua crestere.

Oamenii ar putea prefera sexul cu roboti

Sexul cu roboti este departe de a fi un subiect tabu, iar expertii nu se mai intreaba 'daca' ci 'cand' va veni aceasta zi.

Daca ne gandim numai la numarul impresionant de oameni care au imbratisat fara ezitare relatiile online, prin intermediul computerelor, concluzia ca un robor umanoid performant ar putea deveni intr-o zi atragator nu mai pare atat de greu de acceptat.

Mai mult, cercetatorii sustin ca fascinatia oamenilor pentru robotii umanoizi va functiona pentru masinarii ca un extraordinar sex appeal, punandu-i pe roboti intr-o noua lumina, irezistibila si sexi.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#roboti umanoizi evolutie, #roboti militari lupta, #roboti locuri munca, #sex roboti umanoizi , #experiment