8 orase pe cale de disparitie

Autor: Ana Ilie
Sambata, 22 August 2009, ora 10:11
7691 citiri
8 orase pe cale de disparitie

Cand oamenii pleaca dintr-un loc, natura se le ia imediat locul, invadand pana si cel mai mic coltisor odinioara locuit.

Abandonarea oraselor si asezarilor este un fenomen la fel de vechi ca si omenirea - un cumul de factori transforma pana si cel mai plin de viata oras, in timp, intr-o gramada de ruine.

In prezent, cel putin opt orase moderne sunt fie in pericol, fie pe cale de a-si pierde locuitorii - si ar putea sa nu fie singurele.

Publicatia online Web Urbanist a intocmit o lista a oraselor pe cale de disparitie, in speranta ca acest strigat de alarma poate contribui, cumva, la stoparea procesului.

1. Detroit, Michigan

Detroit-ul este un oras care se lupta cu declinul, dupa cum o arata si ruina Garii Centrale, odinioara o superba constructie.

Detroit, simbolul industriei producatoare de masini, a suferit, in ultimul deceniu, un declin abrupt (spre exdemplu, intre 1970 si 1980, in Detroit s-au pierdut 208.000 de locuri de munca), pe masura ce industria masinilor a inceput sa decada.

2. St. Louis, Missouri

Aflat in centrul zonei metropolitane Greater St. Louis, acest impresionant oras istoric, fondat in 1763, a fost lovit serios de declinul industriilor locale. Din 1950, a pierdut 59% din populatie- cea mai rapida rata de depopulare din SUA.

3. Wittenberge, Germania

Caracterizat printr-un stil arhitectonic impresionant, Wittenberge este un oras est-german care a prosperat timp de opt secole, inainte de a-i fi aplicata o lovitura mortala, o data cu reunificatrea Germaniei in 1990.

Din cei 1,4 milioane de est-germani care au plecat la munca in vestul tarii, 14.000 erau din Wittenberge - ceea ce face ca actualmente populatia orasului sa ajunga la doar 24.000. In centrul istoric al orasului, odinioara duduind de activitate, strazi intregi sunt goale.

4. Ivanovo, Rusia

Orasul Ivanovo (cu o populatie de 450.000 de suflete) se afla in pozitia de a trebuie sa-si refaca intreaga economie pentru a servi o populatie mult crescuta - in 1920, orasul avea doar 52.000 de locuitori.

Dupa inchiderea celui mai mare angajator din oras, o fabrica sovietica de textile, la Ivanovo a inceput declinul- infrastructura s-a degradat, productia industriala a scazut, natalitatea a luat-o in jos iar populatia a inceput sa abandoneze orasul, care deocamdata nu are unde sa-si angajeze oamenii.

5. Kashgar, China

Timp de mii de ani, Kashgar a fost o oaza a comertului in vestul Chinei, o parte importanta a Drumului Matasii. Cea mai veche parte a orasului cu 350.000 de locuitori este insa amenintata de buldozerele aurotitatilor, care au decis ca Vechiul Oras este urat si pune probleme de igiena.

Majoritatea celor 13.000 de familii de aici au fost evacuate, 85% din orasul vechi este vizat de demolare, in pofida valorii arheologice si culturale imense.

6. Leipzig, Germania

Cel mai mare oras din Saxonia, in estul Germaniei este Leipzig- cu o populatie de aproximativ 500.000 de persoane - adica cu 100.000 mai putin decat avea la unificarea tarii.

La inceputul anilor '90, economia orasului era serios afectat, ceea ce a indepartat investitorii si forta de munca. Datorita infloririi suburbiilor, perspectivele orasului par insa ceva mai fericite decat in cazul Detroit-ului, spre exemplu.

7. Youngstown, Ohio

La un moment dat gazduia 180.000 de persoane, insa acum mai sunt mai putin de jumatate din acesti locuitori. Declinul industrial a adus cu sine declinul comercial si rezidential.

8. Venetia, Italia

In fine, cel mai faimos oras in declin din lume trebuie sa fie Venetia. Odinioara stat independent si putere europeana majora, Venetia este indiscutabil unul din cele mai frumoase orase din lume - insa dipare, incet-incet, sub ape.

Niciun efort ingineresc nu a produs inca o solutie permanenta pentru problema scufundarii Venetiei. Se estimeaza ca in maximum un secol nu ne vom mai putea delecta privirea cu acest oras unic in lume, asa ca acum e momentul sa il vizitam.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#orase pe cale de disparitie, #top orase abandonate , #experiment