A citit intr-un an cele 22.000 de pagini ale Dictionarului Oxford

Duminica, 05 Octombrie 2008, ora 13:02
2540 citiri
A citit intr-un an cele 22.000 de pagini ale Dictionarului Oxford

Dictionarul Oxford al limbii engleze nu este tocmai o lectura usoara, ca sa nu mai vorbim de placuta. Un barbat in varsta de 37 de ani s-a luat insa la tranta cu lucrarea de 22.000 de pagini, citindu-l din scoarta in scoarta cu o rabdare demna de Sisif.

Ammon Shea, care este pasionat de dictionare de la varsta de 10 ani, a petrecut nici mai mult nici mai putin de un an lecturand cele 59 de milioane de cuvinte si explicatiile lor, de la A la Z, cuprinse in dictionarul Oxford.

Asezat comod in biblioteca locala, Shea a petrecut pana la zece ore pe zi luand la rand fiecare din cele 20 de volume ale dictionarului - ajutat si de cate o ceasca de cafea tare. De fiecare data cand a dat peste un cuvant interesant, l-a notat pe un carnetel, de teama ca il va uita.

Printre descoperirile lui preferate se numara cuvintele "obmutescence" (tacut de bunavoie), "hypergelast" (o persoana care nu se poate opri din ras), "natiform" (de forma feselor) si "deipnosophist" (o persoana care stapaneste arta de a lua cina).

Anul trecut nu a fost insa chiar o incantare pentru pasionatul de dictionare. El a admis pentru publicatia britanica The Telegraph ca au fost momente cand aproape a renuntat la sarcina auto-impusa, frustrat ca nici un cuvant de pe cate vreo pagina nu ii este cunoscut.

Inspirat de aceasta experienta, Shea a scris o carte, intitulata "Reading the Oxford English Dictionary: One Man, One Year, 21,730 Pages" (Citind Dictionarul Oxford al limbii engleze: un barbat, un an, 21.730 de pagini). Excentricul pasionat de dictionare isi aminteste frustrarea care l-a cuprins cand a inceput sa invete cuvintele care incep cu litera N.

"In unele zile simt ca parca nici nu vorbesc limba engleza, sau nu o inteleg deloc. E ca si cum as vizita o tara straina, inarmat cu una din acele cartulii de conversatii destinate turistilor... s-ar putea sa stiu suficient de multe cuvinte pentru a cere o ceasca de cafea sau sa intreb unde este baia".

Cand a ajuns la cele 400 de pagini de cuvinte incepand cu "un", Shea marturiseste ca era deja "aproape catatonic, plictisit de-mi ieseam din minti si atat de lipsit de vointa ca nu reuseam sa imi amintesc de ce la un moment dat mi-am propus sa citesc dictionarul.

In acel moment, nu m-a ajutat sa ma imbarbatez spunandu-mi ca mai am doar 351 de pagini cu cuvinte care incep cu "un". Nu simt chiar ca mi-am pierdut mintile, insa ai senzatia ca mintea ti-a plecat in vacanta".

In aceste conditii, decizia lui de a citi din scoarta-n scoarta dictionarul limbii engleze poate parea pura nebunie, insa Shea sustine ca aceasta este o provocare pe care si-a asumat-o in urma cu mai multi ani.

"Dictionarul Oxford al limbii engleze, mai mult decat alte dictionare, cuprinde intreaga istorie a gloriei si slabiciunilor limbii engleze, marile concepte si structurile amuzante care fac limba noastra ceea ce este astazi. Este o lectura grozava. Este mult mai captivanta, placuta si emotionanta decat te-ai gandi ca este in general un text de acest gen", a explicat el.

Maria Ionescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ammon Shea, #citit, #dictionar, #oxford, #Limba engleza , #experiment