Biocombustibilii, mai daunatori decat petrolul?

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 17:18
2776 citiri
Biocombustibilii, mai daunatori decat petrolul?
Foto: The Guardian

Biocombustibilii sunt mai periculosi decat petrolul sau benzina diesel, avertizeaza oamenii de stiinta americani, care au calculat impactul mai multor tipuri de combustibili asupra sanatatii.

Unele tipuri de biocombustibil, cum ar fi bio-etanolul din porumb, care e produs la scara extinsa in Statele Unite, este mai daunator mediului si sanatatii oamenilor, fata de combustibilul conventional, scrie The Guardian.

Printre problemele asociate cu productia de bio-etanol din porumb se numara despadurirea masiva, pentru a face spatiu pentru culturi, dar si cresterea pretului alimentelor.

Agentia Americana pentru Protectia Mediului a anuntat ca benzina cauzeaza costuri pentru mediu si sanatate echivalente cu 71 centi pentru fiecare galon, in timp ce costurile asociate cu bio-etanolul din porumb sunt intre 72 de centi si 1,45 dolari, in functie de metoda de productie.

"Porumbul are nevoie de fertilizatori pe baza de nitrogen, care, de cele mai multe ori, sunt sub forma de amoniac. Particulele de amoniac se disperseaza in aer si atrag praful, formand astfel particule de 2,5 microni care sunt foarte daunatoare pentru sanatate," a spus David Tilman, profesor la Universitatea din Minnesota.

"Astfel, mai multi oameni se imbolnavesc, ridicand costurile pentru sanatate," a adaugat el.

Problemele de sanatate asociate atat biocombustibililor, cat si petrolului, sunt bolile de inima, probleme respiratorii, astm, bronsita cronica si chiar moarte prematura.

Oamenii de stiinta recomanda trecerea la productia de bio-etanol pe resturi de lemn, ce ar diminua costurile la 19 - 32 de centi.

De asemenea, poate fi produs din mai multe tipuri de ierburi (foto), care pot fi crescute pe terenuri de calitate proasta, cu foarte putine ingrasaminte. Totusi, tehnologia pentru dezvoltarea acestui tip de bio-combustibil este in faza incipienta.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#biocombustibil, #petrol, #sanatate, #bio etanol , #experiment