Bordelurile din Bucurestiul interbelic

Sambata, 20 Octombrie 2007, ora 11:49
24194 citiri
Bordelurile din Bucurestiul interbelic

Bucurestiul era un oras cu mult mai "destupat" la minte in perioada interbelica.

Asa se explica acceptarea practicarii celei mai vechi meserii si normarea acestei activitati prin reguli clare, menite sa fereasca pe cat posibil clientii si practicantele de boli ori de abuzuri.

Am discutat cu istoricul Adrian Majuru despre subiectul caselor de toleranta din Bucurestiul interbelic, dar si despre alte subiecte conexe.

Numeroase prostituate se aflau in locante clandestine

Casele de toleranta din Bucurestiul interbelic functionau legal sau erau doar acceptate tacit?

Functionau legal cel putin de la finalul secolului al XIX-lea. Existau si locante clandestine prin zonele marginase, dar mai numeroase erau prostituatele care practicau clandestin. Locantele clandestine erau adesea braserii, varieteuri precum "Salata" din preajma Garii de Nord, cluburi de noapte etc.

Regele Carol al II-lea frecventa "fetele"

Care erau cele mai frecventate locuri? Exista intersectii spatiale intre locurile de azi din Bucuresti unde pot fi gasite "fete" (Stefan Furtuna, Calea Plevnei, Calea Mosilor Hanul Solacolu etc.) si cele din interbelic?

Regele Carol al II-lea de pilda frecventa strada Brezoianu, iar "fetele" stiau asta, chiar si orele cand majestatea sa obisnuia sa se plimbe cu masina. Armand Calinescu ar fi vrut sa ia masuri eficiente, dar trebuia sa fie totusi indulgent, ingaduitor cu "problema" bietului Carol II (era afemeiat, potrivit presei vremii - n.red.). "Problema" lui era stiuta de multa lume si chiar a intrat in folclor inca din timpul domniei sale.

Ratacindu-se la un moment dat prin periferiile Craiovei, Carol al II-lea a coborit din masina sa (isi conducea singur masinile) si a intrat intr-o carciuma sa intrebe cum poate iesi din oras.

Era imbracat simplu, nimic nu aducea cu pozitia sa regala. Omul intrebat i s-a adresat cu Majestate, iar Carol l-a intrebat cum de l-a recunoscut. Cand a aflat ca are in fata sa un croitor, regele i-a spus: "Se vede ca iti cunosti bine meseria!"

"Fete" scumpe, in cabareturile Alhambra, Chat Noir, Moulin Rouge

Sigur, in afara de Crucea de Piatra, "fetele" de alt nivel financiar erau intalnite prin locuri mai putin obisnuite precum cabareturile Alhambra, Chat Noir, Moulin Rouge sau restaurantele selecte ale unor hoteluri precum Bulevard, Lido, Continental, Ambasador, Hotel de France etc. Erau apoi intermediarii precum vestitul George Talianu, ucis pe neasteptate de un birjar nervos pentru ca nu ii platise calatoria.

Geografia umana a acestui fenomen era mai putin ancorata de trama stradala cit de varietatea locurilor de distractie si agrement. Daca ar fi sa amintesc un alt traseu (in afara de Brezoianu), dar unul costisitor si al pretentiilor greu de cumparat, era vechea strada Regala, astazi Ion Campineanu.

Scandaluri celebre cu Alexandru Odobescu si Carol al II-lea

Au existat scandaluri de rasunet legate de pasiunile unor personalitati?

Ei bine, la mijlocul anilor 1930 a facut rumoare in Bucuresti cazul unei frumoase si foarte la moda actrite elvetiene care a venit la Bucuresti, cand unul dintre filmele sale a avut o premiera. Ce s-a intamplat de fapt? A primit invitatia de a cina cu majestatea sa Carol al II-lea. Ea stia ca era un curtenitor si a fost incantata de invitatie pe care oricum era greu sa o refuze. In toiul noptii, o ambulanta a venit la palat pentru a oferi primul ajutor invitatei. Lesinase dintr-un motiv nedivulgat oficial. A doua zi Bucurestiul vuia, iar prin redactiile ziarelor, prin birturi si carciumi nu se comenta un alt subiect. Am aflat de aceasta intamplare

de la un adolescent al acelor timpuri, membru al miscarii scout.

Bine, acum multe casnicii se incheiau nu tocmai fericit, chiar pozitia unor oameni celebri a avut de suferit. Dar nu din cauza unei prostituate, ci din cauza adulterului, cu o iubita cu mult mai tinara.

Alexandru Odobescu de pilda si-a pus capat zilelor din cauza unei pustoaice de 18-19 ani, iar psihiatrul Alexandru Obregia a trebuit sa renunte cu greu la familie pentru o foarte frumoasa evreica de 17-18 ani.

In randul prostituatelor nu se intamplau cu predilectie crime. foarte des erau intalnite

sinuciderile, fie din cauza mizeriei (in actualul Hotel Universal a fost un caz in interbelic), fie din cauza promisiunilor neonorate ale clientilor.

Poreclele prostituatelor

Prostituatele erau desemnate in trecut prin alte cuvinte decat cele utilizate azi la nivel de argou?

Desigur. In Evul Mediu erau chemate in variate feluri precum "mititico", si erau numite "podarese" sau "talience".

La inceput de secol XIX erau poreclite grizete, dar multe aveau porecle haioase precum: "Napoleon", "Cur de Fier", "Lia Magazia" etc. care erau renumite in interbelic.

Prostitutia, subiect aproape tabu in literatura romana

Subiectul este putin tratat in literatura. Poate cel mai cunoscut exemplu este nuvela lui Eliade, La Tiganci. Exista si alti scriitori interbelici care au scris despre acest subiect?

Exista si literatura de specialitate dar nu este valorifcata. de aceea am publicat un volum dedicat acestui fenomen la editura Paralela 45 si intitulat: Prostitutia intre cuceritori si platitori.

Avem insa si autori romani, care au abordat subiectul in carti de autor, precum: Elena Macavei (Prostitutia intre ignorare si mistificare, Antet, 2005) si Constanta Vintila- Ghitulescu (Focul amorului. Despre dragoste si sexualitate in societatea romaneasca, 1750-1830, Humanitas, 2006)

Dar avem si multe romane interbelice care detaliaza fenomenul cu intamplari si cazuistica:

N.D.Cocea (Pentr-un petec de negreata), Ury Benador (Subiect banal, Final grotesc), Octav Sulutiu (Ambigen), Cezar Petrescu (Calea Victoriei), Octav Dessila (Bucuresti, orasul prabusirilor), Radu Cosmin (Babylon) dar si celebrul memorialist Constantin Beldie.

Adrian Majuru este istoric si a scris/ coordonat mai multe carti, cea mai mare parte legate de Bucuresti: Bucurestii mahalalor sau periferia ca mod de existenta; Bucurestiul subteran. Cersetorie, delincventa, vagabondaj; Copilaria la romani - Schite si tablouri cu prunci, scolari si adolescenti; Bucurestiul subteran. Sinuciderea; Prostitutia Intre cuceritori si platitori...

Interviu realizat de Ovidiu Draghia

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...