Castiga batalia in lupta pentru stima de sine

Duminica, 04 Mai 2008, ora 18:10
4623 citiri
Castiga batalia in lupta pentru stima de sine

Fluctuatiile evenimentelor pozitive sau negative care se intampla adesea in vietile noastre ne pun pe ganduri.

Facem scheme, analizam retroactiv si ne dam seama ca am fi putut rezolva mai bine o anumita problema daca ne gandeam mai mult.

Cand ajungi la o asemenea rascruce si realizezi ca rezultatul este total opus asteptarilor tale iti pui la indoiala propria capacitate de a te descurca in viata. Si asa ajungi sa iti pierzi increderea in tine si iti scade stima de sine.

Ce este de fapt stima de sine?

Cartile de psihologie definesc stima de sine ca un sentiment care se bazeaza pe trei componente: increderea in sine, conceptia despre sine si iubirea de sine.

Se pare ca o buna dozare a fiecareia dintre aceste trei componente aduce cu sine obtinerea unei stime de sine armonioase.

Intre cele trei componente exista legaturi de interdependenta: iubirea de sine (a te respecta indiferent de ceea ce ti s-a intamplat) faciliteaza o conceptie despre sine pozitiva (a crede in capacitatile tale, a te proiecta in viitor) care la randul sau, influenteaza favorabil increderea de sine (a actiona fara teama excesiva de esec si de judecata altuia).

Iubirea de sine este elementul cel mai important. Asta inseamna sa ne iubim in ciuda defectelor si limitelor, in ciuda esecurilor si infrangerilor, pur si simplu pentru ca o voce interioara, timida, ne spune ca suntem demni de iubire si respect. Aceasta iubire neconditionata nu depinde de performantele noastre, ea aratand ca ne putem regrupa dupa esecuri.

Conceptia de sine este parerea pe care o avem despre noi, aceasta evaluare fondata sau mai putin fondata, a calitatilor si defectelor noastre, este al doilea stalp al stimei de sine. Nu este vorba doar de cunoasterea de sine; importanta nu este realitatea lucrurilor, ci convingerea de a fi detinatori ai calitatilor sau defectelor, ai potentialitatilor si limitelor. Este un fenomen in care subiectivitatea joaca un rol esential.

Increderea in sine este a treia componenta a stimei de sine, increderea in sine se aplica in special la actele noastre. A fi increzator, inseamna, a considera ca esti capabil sa actionezi intr-o maniera adecvata in situatiile importante. Contrar iubirii de sine, si mai ales, conceptiei de sine, increderea in sine nu este prea dificil de identificat; pentru aceasta este suficient doar sa te intalnesti frecvent cu persoana, sa observi cum se comporta in situatii noi sau neprevazute, in care exista o miza, sau daca este coplesita de dificultati in realizarea a ceea ce are de indeplinit.

Depinde de fiecare in parte cum reuseste sa combine aceste elemente pentru a obtine reteta personala a stimei de sine si a echilibrului interior.

Persoanele care nu reusesc acest echilibru tind sa se supraprecieze sau subaprecieze. Nici una dintre cele doua extreme nu este recomandata. Cei care se suprapreciaza se cred cei mai buni, cei mai inteligenti si sunt respinsi de prietenii si colegi.

Cei ce se subapreciaza cad adesea in depresie. Acestia sunt de parere ca nu sunt buni de nimic si merita sa nu mai traiasca. Nici una dintre cele doua stari nu este binevenita.

Gasiti solutia care va aduce balanta pe talerul stimei de sine.

Pentru a va evalua starea actuala a stimei de sine va recomand sa aplicati analiza SWOT sentimentala.

Analiza SWOT presupune o discutie sincera cu voi insiva ca sa depistati care va sunt S(Strengths) punctele tari, W (Weaknesses) punctele slabe, O (Opportunities) oportunitatile si T (Threats) amenintarile.

Punctele forte descriu atributele pozitive, tangibile si intangibile, interne, personale. Acestea sunt sub controlul vostru. Ce faceti bine? Ce resurese aveti? Ce avantaje aveti fata de concurenta?

Tineti cont de punctele slabe ale personalitatii voastre. O data constientizat acest pas veti reusi sa va imbunatatiti comportamentul pentru a evita greseli in viitor.

Oportunitatile evalueaza factorii atractivi externi care reprezinta motivul existentei si prosperitatii existentei voastre. Se stie ca orice oportunitatea pierduta este preluata de altcineva. Asa ca nu le ratati.

Si in cele de urma sa analizati ce factori reprezinta potentiale amenintari pentru dvs? Amenintarile includ factori in afara controlului vostru care ar putea sa va puna in pericol echilibrul.

Un prieten imi spunea ca o problema are cel putin 3 solutii, asa ca va incurajez sa nu va pierdeti stima de sine la primul hop.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#analiza, #stima de sine, #SWOT , #experiment