Cele mai bizare solutii pentru salvarea planetei (Galerie foto)

Sambata, 28 Noiembrie 2009, ora 13:12
6300 citiri
Cele mai bizare solutii pentru salvarea planetei (Galerie foto)
foto: futuretechnews.net

Efectele devastatoare ale incalzirii globale i-au determinat pe oamenii de stiinta din lumea intreaga sa caute solutii noi si revolutionare pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar cuvantul de ordine in lumea celor care se gandesc la salvarea planetei este "geoinginerie".

Schimbarile climatice provocate de incalzirea planetei ameninta intreaga omenire, iar riscul producerii unor catastrofe este din ce in ce mai mare. Cum guvernele lumii nu se grabesc inca sa reduca emisiile de carbon prin controlarea industriilor, oamenii de stiinta au fost nevoiti sa vina, fie si la nivel teoretic, cu un plan pentru salvarea planetei, arata CNN.

Solutiile vehiculate cel mai des in comunitatile stiintifice se refera la protejarea planetei de razele soarelui, in incercare a de a opri cresterea alarmanta a temperaturilor, sau la "curatarea" atmosferei de dioxidul de carbon responsabil pentru efectul de sera, insa in fiecare zi apar idei noi si interesante, care ar putea fi nevoite sa-si dovedeasca utilitatea mai devreme decat ne-am dori.

Una din cele mai cunoscute solutii este "albirea norilor" cu ajutorul unor nave speciale fara echipaj ce cutreiera oceanele si degaja in atmosfera aburi incarcati de sare marina, meniti sa mareasca densitatea norilor, care vor bloca astfel intr-o mai mare masura razele ultraviolete.

Metoda nu este deloc noua, ea fiind experimentata acum aproape un secol de inventatorul german Anton Flettner, care a construit o asemenea nava ce a reusit sa traverseze Atlanticul.

In zilele noastre, mentinerea temperaturilor curente ar necesita o flota de 1.500 de astfel de nave fara pilot, ce vor costa cate 2 sau 3 milioane de dolari fiecare.

Desi este considerata una din cele mai ieftine si mai realiste solutii pentru racirea planetei, cercetatorii recunosc ca mai sunt necesare o multime de studii inainte de a inainta "albirea norilor" de la stadiul de idee la cel de proiect.

O alta metoda revolutionara de protejare a planetei este devierea razelor soarelui cu ajutorul unui "nor" de discuri translucide, fiecare dintre acestea avand un diametru de numai 60 de centimetri.

Chiar daca in teorie solutia este foarte pertinenta, punerea ei in practica ar fi insa mult prea costisitoare, necesitand lansarea unui numar uluitor de 16 mii de miliarde de asemenea discuri, pentru a avea succes.

O alta solutie propusa de oamenii de stiinta este invaluirea planetei intr-o ceata permanenta, o patura artificiala de nori menita sa opreasca razele ultraviolete intr-un nivel superior al atmosferei.

Norii artificiali creati cu ajutorul sulfului au starnit si curiozitatea Casei Albe, care a desemnat la inceputul acestui an o comisie prezidentiala insarcinata cu studierea acestei solutii inedite pentru racirea planetei.

Desi aceasta metoda este mai ieftina si mai usor de aplicat decat alte solutii futuriste ale oamenilor de stiinta, exista si o serie de efecte secundare demne de luat in calcul, cum ar fi dereglarea ploilor musonice, de care depinde supravietuirea a miliarde de oameni din Asia.

"Capcanele" pentru dioxidul de carbon reprezinta o alta solutie extrem de interesanta pentru "igienizarea" planetei, care presupune insa un consum imens de energie.

Sistemul presupune folosirea unor membrane subtiri de plastic ce capteaza dioxidul de carbon, dupa care sunt curatate si refolosite, iar carbonul va fi adunat si ingropat in pamant.

Fiecare astfel de masinarie va capta aceeasi cantitate de carbon ca si o padure cu 1.000 de copaci, iar pentru pastrarea nivelului de carbon din atmosfera la un nivel acceptabil, ar fi necesara construirea a un milion de asemenea "capcane".

Hibele acestei solutii sunt consumul imens de energie necesara alimentarii "capcanelor" dar si incertitudinea ca, odata ingropat in pamant, carbonul chiar va ramane acolo pentru o perioada suficient de lunga.

"Insamantarea" oceanelor planetei este una din cele mai ieftine solutii pentru curatara atmosferei incarcate cu dioxid de carbon si presupune stimularea cresterii planctonului, care absoarbe circa 60 de miliarde de tone de carbon in fiecare an.

Cum apele devin insa acide din cauza absorbtiei de dioxid de carbon si provoaca reducerea progresiva a masei de plancton, oamenii de stiinta s-au gandit sa "hraneasca" oceaenele cu fier si alte elemente care stimuleaza cresterea planctonului.

Si aceasta solutie ridica insa cateva semne de intrebare, in conditiile in care este greu de prevazut modul in care surplusul de plancton va afecta ecosistemul si daca acesta se va scufunda pe fundul marilor, oceanelor, dupa moarte, sau se va descompune la suprafata, eliberand in atmosfera tot carbonul captat.

Daca acoperisurile albe ale caselor pot racori orasele, cercetatorii sustin ca albirea unui intreg desert ar putea racori intreaga planeta. Acest plan ambitios presupune acoperirea deserturilor planetei cu un strat de plastic alb, care va reflecta razele soarelui.

Solutia este viabila in deserturile aride ca Sahara, Gobi sau Peninsula Arabica, insa costurile se vor ridica in fiecare an la cel putin 500 de miliarde de dolari.

Producerea carbunilor ecologici reprezinta o metoda extrem interesanta de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, ce presupune transformarea vegetatiei moarte, rezultate in principal din agricultura, in biocarbuni.

In loc sa fie arsa de agricultori, producand si mai mult dioxid de carbon, vegetatia uscata va fi transformata in biocarbuni, printr-un proces ecologic, care vor fi apoi folositi pe post de ingrasmant natural.

Chiar daca cele mai multe dintre metodele prezentate sunt foarte greu de pus in practica iar costurile acestora pot depasi orice imaginatie, cel mai important este ca exista totusi o serie de solutii pentru racirea planetei, chiar si la nivel teretic, iar oamenii din toate colturile lumii incep sa se gandeasca tot mai serios la salvarea planetei cu ajutorul bioingineriei.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#metode racire planeta, #solutii emisii dioxid de carbon, #nori artificiali incalzire globala , #experiment