Cele mai ciudate luni ale sistemului solar (Galerie foto)

Vineri, 26 Martie 2010, ora 12:20
7876 citiri
Cele mai ciudate luni ale sistemului solar (Galerie foto)
foto: NASA

Satelitii naturali ai planetelor sunt eclipsati de dimensiunile uriase ale corpurilor ceresti pe care le orbiteaza, insa la o privire mai atenta putem vedea ca cele mai multe luni sunt mai interesante si mai misterioase decat partenerii lor gigantici.

Marile planete au devenit, de-a lungul anilor, punctele de reper ale astronomilor pe harta sistemului nostru solar, datorita dimensiunilor lor impresionante, multe dintre ele fiind cunoscute de oameni inca din antichitate.

Satelitii acestora nu s-au putut bucura, pana de curand, de faima vecinilor uriasi, insa cele mai noi observatii ale oamenilor de stiinta tind sa incline balanta si in favoarea lor, oferind lunilor momentul lor de glorie, potrivit New Scientist.

NASA: Exista gheata pe Luna!

Astronomii sustin ca numai in sistemul nostru solar exista cate 20 de luni, in medie, pentru fiecare planeta cunoscuta, iar fiecare dintre acestea are propria sa poveste fascinanta.

Unii din cei mai interesanti sateliti studiati de astronomi sunt cei ai planetelor Saturn si Neptun, insa acestea sunt doar doua exemple, aflate la indemana, dintr-un sistem solar la fel ca alte cateva miliarde, existente in Univers.

Io, infernul inghetat

Luna presarata cu puturi sulfuroase, expusa unor radiatii extrem de intense si zgaltaita permanent de eruptiile vulcanice, Io, al cincilea satelit al lui Jupiter, poate fi considerat pe buna dreptate o replica fidela a infernului.

NASA: Primele imagini surprinse de sonda spatiala WISE

Iapetus, coaja de nuca

Dintr-o singura privire aruncata satelitului planetei Saturn, Iapetus, chiar si neinitiatii pot observa imediat ca au in fata o ciudatenie a naturii.

Robot NASA care a explorat Marte abandonat in Troia (Video)

Iapetus are o emisfera deschisa la culoare si alta intunecata, iar forma sa este asemanatoare celei unei nuci.

Europa, Enceladus si Triton, bulgari de gheata, plini de viata

Suprafetele aparent inghetate ale satelitilor Europa, Enceladus si Triton, adunati de asemenea in preajma gigantului Saturn, ofera cele mai dinamice peisaje din intregul sistem solar.

Cassini a fotografiat suprafata lui Enceladus, satelitul lui Saturn

Astronomii cred ca sub crusta inghetata a Europei se ascunde un imens ocean subteran, ce ar putea gazdui si forme de viata extraterestre.

Farfuriile zburatoare

Alti sateliti ai lui Saturn, Pan si Atlas, seamana izbitor cu reprezentarile clasice ale farfuriilor zburatore, din cauza formelor lor discoidale.

Planeta Saturn are un inel gigantic

Nereid, satelitul bumerang

Un banal satelit de talie medie al planetei Neptun nu parea sa iasa cu nimic din comun, pana cand astronomii i-au studiat orbita.

Oceane de diamant pe Neptun si Uranus?

Nereid are cea mai excentrica oribita a unei luni din intregul sistem solar, miscarile acestuia seamanand izbitor cu traiectoria unui bumerang.

Noua fata a lui Titan

Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn si al doilea ca marime din sistemul nostru solar, ar putea ocupa primul loc in topul celor mai ciudate luni din intreaga galaxie.

NASA a fotografiat reflexia Soarelui in apa, pe Titan

Oamenii de stiinta au ramas inmarmuriti cand au vazut pentru prima data o fata ascunsa a planetei: Titan seamana izbitor cu Pamantul.

Si daca numai sistemul nostru solar gazduieste corpuri ceresti atat de complexe si intrigante, oamenii de stiinta se intreaba oare ce vom gasi in miliardele de sisteme planetare din galaxia noastra.

NASA: Ar putea exista viata pe satelitul lui Saturn

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#satelit natural, #luni sistem solar, #planete sistem solar, #viata sistem solar, #imagini NASA , #experiment