Cele mai des intalnite fobii

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 00:00
5596 citiri
Cele mai des intalnite fobii
foto: Live Science

Frica este un sentiment extrem de natural si sanatos, de care a depins in nenumarate randuri chiar supravietuirea rasei umane, pandita de o multime pericole, de-a lungul evolutiei sale.

Chiar daca nu o recunosc intotdeauna, incercand sa para neinfricati, sau pur si simplu pentru ca nu-si constientizeaza temerile, unul din zece adulti sufera de cel putin o fobie, arata Live Science.

Cele mai multe fobii reprezinta conditionari de natura evolutiva adanc intiparite in constiinta umana, iar reactiile ce acum par exagerate au fost candva extrem de naturale, fiind incluse in sistemul de aparare al organismului.

Un numar impresionat de oameni se tem de cabinetul dentistului si incearca sa evite intalnirile cu acesta, preferand mai degraba sa sufere in tacere de durerile de dinti.

Cand frica de dentist se transforma insa in fobie, devenind obsedanta, oamenii fac tot posibilul, constient sau inconstient, pentru a se feri de cabinetul acestuia.

In cele mai multe cazuri, aceasta spaima paralizanta este pusa pe seama unei experiente anterioare traumatizante, a fricii de ace, injectii si diferite aparate si scule, printre care se numara si temuta freza.

De asemenea, un alt declansator al acestei fobii este si sentimentul de neajutorare pe care il experimenteaza pacientii lasati cu gura cascata pe scaunul dentistului.

Indiferent de marimea si forma "bestiei", cei care sufera de chinofobie se tem de orice bun prieten al omului ce poseda patru labe si un rand de dinti, fie ca vorbim despre un pudel sau un rottweiler.

Cei mai multi oameni se tem de caini pentru ca au fost muscati sau au vazut un patruped agresiv "in actiune", ori pur si simplu sunt foarte speriati de caninii fiorosi ai cainilor.

Aceasta fobie poate fi tratata numai cu realizarea unei legaturi profunde intre om si animal.

O multime de oameni se tem, mai mult sau mai putin, sa zboare cu avionul, iar in cazurile extreme, pasagerii pot face un atac de panica la bordul avionului, punand in pericol atat siguranta lor cat si a celor din jur.

Aviofobia are mai multe cauze, printre care se numara si raul de inaltime, frica de o eventuala prabusire sau claustrofobia.

Si in cazul acesta, explicatiile rationale nu au niciun efect, deoarece frica paralizanta de avion ii impiedica pe oameni sa inteleaga ca au mult mai multe sanse sa fie raniti intr-un accident de masina sau sa moara de o boala de inima decat sa pateasca ceva la bordul unui avion.

O frica ancestrala ii face in continuare pe oameni sa tremure de spaima la auzul tunetelor sau a urletului vantului.

Desi este acceptata de societate ca o teama naturala, aceasta fobie are efecte mai serioase decat ne putem inchipui, determinandu-i pe unii oameni sa se mute in zone cu vreme mai calma.

Frica de intuneric ii chinuie pe oameni din cele mai vechi timpuri, fiind una din cele mai comune spaime ale copiilor.

Imaginatia copiilor ii face sa se teama de intuneric, pe care il asociaza cu ideea de neprevazut, de neant din care poate aparea orice sau oricine.

Daca nu sunt depasite la timp, spaimele din copilarie se pot transforma in nictofobie, groaza de intuneric ce ne poate insoti pe tot parcursul vietii.

Daca simti fiori si ameteala cand privesti in sus spre varful unei cladiri inalte, sau cand te uiti in jos, de pe terasa unui bloc inalt, poti sa fii sigur ca te incadrezi in marea categorie a oamenilor care au rau de inaltime.

Desi a fost vazuta initial ca o reactie irationala la un stimul normal, noile studii in domeniu arata ca cei care sufera de acrofobie chiar au o perceptie distorsionata asupra inaltimilor, vazand cladirile mai inalte decat sunt in realitate.

Fie ca vorbim de teama de spatii deschise, sau din contra, de claustrofobie, un numar foarte mare de oameni se tem de spatiile din care nu vad rapid o cale de iesire, la propriu dar si la figurat.

Printre cele mai temute astfel de locuri si situatii inspaimantatoare se numara lifturile, avioanele, magazinele, evenimentele sportive si marile adunari de oameni, in general.

Cei care sufera de agorafobie sau alte fobii asociate cu aceasta ajung sa refuze sa-si paraseasca locuinta, sa calatoreasca cu transportul in comun sau sa treca printr-o zona aglomerata.

Teama de gandaci, paianjeni si alte insecte este intiparita in mintea oamenilor inca de la cele mai fragede varste. Un studiu realizat de cercetatorii americani arata ca femeile se tem intr-adevar mai mult decat barbatii de micile taratoare si zburatoare, cel mai probabil din cauza unei autoconditionari produse in timpul evolutiei umane.

Cercetatorii sustin ca femeile aveau mai multe sanse sa intalneasca insecte in timp ce cautau hrana, iar frica transmisa si copiilor avea rolul unui mecanism de aparare, in timp ce barbatii, obisnuiti cu vanatoarea si luptele, nu erau deloc impresionati de aparitia paianjenilor.

Aceasta teorie este perfect valabila si in cazul fricii de serpi, care i-ar fi ajutat pe oameni sa supravietuiasca de-a lungul mileniilor. Oamenii de stiinta au descoperit ca atat adultii cat si copii pot recunoaste dintr-o privire un sarpe, imaginea acestuia fiind intiparita adanc in constiinta.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#fobii evolutie umana, #fobii afectiuni psihice , #experiment