Cum reactionezi in fata unei catastrofe?

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 07:07
3137 citiri
Cum reactionezi in fata unei catastrofe?
foto: The Guardian

Modul in care creierul uman reactioneaza in fata pericolului, intr-o fractiune de secunda, poate face diferenta dintre viata si moarte. Deciziile critice trebuie sa fie cat mai informate, iar reactiile naturale ale indivizilor ar trebui urmarite cu atentie, pentru a mari sansele de supravietuire intr-o situatie de urgenta.

Oamenii se comporta diferit in situatii limita, insa cei mai multi dintre ei nu intra imediat in panica, cum ne arata filmele holywoodiene, ci din contra, tind sa-si pastreze calmul si incearca sa gaseasca impreuna o cale de scapare, sustine profesorul Ed Galea, de la Universitatea din Greenwich, citat de The Guardian.

"Filmele despre dezastre prezinta o imagine eronata a modului in care reactioneaza cei mai multi oameni intr-o astfel de situatie. Hollywood-ul arata ca oamenii intra in panica, insa studiile mele spun ca in 9,9 cazuri din 10, oamenii se poarta rational si tind sa se ajute intre ei", spune Galea, care studiaza de zeci de ani modul in care oamenii reactioneaza in situatii limita.

Profesorul sustine ca aceasta informatie, obtinuta dupa ani de cercetare, este extrem de importanta, deoarece arata ca perfectionarea strategiilor de evacuare si salvare, in caz de pericol, poate infuenta in mod decisiv supravietuirea celor aflati intr-o astfel de situatie.

Supravietuitor al cutremurului din Haiti: iPhone mi-a salvat viata

Dupa intervievarea persoanelor care au supravietuit unor catastrofe petrecute in intreaga lume, de-a lungul anilor, Galea si echipa sa au reusit sa puna la punct programe computerizate care simuleaza cu o acuratete maxima modul in care vor reactiona oamenii in fata pericolului.

Unul dintre programele sale, denumit Exodus, este utilizat cu succes in 33 de tari si a fost folosit la proiectarea arenei O2 din Londra, a stadioanelor olimpice Sydney si Beijing, precum si la proiectarea aeroanvei Airbus A380.

Poti iesi cu calm din orice situatie

"Cel mai important este sa-ti pastrezi luciditatea si sa intelegi mediul in care te afli, fie ca este vorba despre un avion, un tren, o nava sau o cladire", spune profesorul Galea.

Trebuie sa stii intotdeauna unde este cea mai apropiata iesire din locul in care te afli, cu atat mai mult daca sesizezi un pericol sau poti identifica o potentiala amenintare.

Daca te afli intr-o calatorie cu familia, stabileste de la inceput un plan de urgenta, pentru ca toti membrii sa stie foarte clar daca urmeaza sa va intalniti afara, sau va adunati undeva si incercati sa iesiti impreuna.

A supravietuit unui salt ratat cu parasuta, de la 1.000 de metri

Oamenii pot reactiona diferit in fata pericolului, in functie de educatie sau de tipul si nivelul de inteligenta pe care il poseda, sau pur si simplu pentru ca unii sunt dreptaci, iar altii strangaci.

Cu toate acestea, studiile arata ca acestia tind sa colaboreze si respecta indicatiile unei persoane ce dovedeste ca are cunostinte ce ii pot ajuta sa iasa din impas, fara sa se calce in picioare, inebuniti de panica, asa cum vedem de multe ori in filme.

Identificarea celor mai obisnuite reactii umane in situatiile de urgenta si aplicarea invatamintelor trase din experientele tragice ale semenilor nostri, combinate cu instinctul uman de supravietuire pot creste sansele de a iesi cu bine dintr-o situatie grea, intr-o lume tot mai dura si mai nesigura.

Cele mai bizare solutii pentru salvarea planetei (Galerie foto)

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#supravietuire situatii urgenta, #tehnici supravietuire, #supravietuire catastrofe , #experiment