Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce vine iepurasul de Paste?

Duminica, 27 Aprilie 2008, ora 09:18
37789 citiri
De ce vine iepurasul de Paste?

Toti copiii intreaba, mai devreme sau mai tarziu, de ce vine iepurasul sa le aduca daruri de Paste. Iar raspunsurile primite depind, bineinteles, de varsta celui care intreaba dar si de interesul celui care raspunde.

Cand copiii sunt mici le spunem ca iepurasul, desi aflat undeva, departe, a urmarit cu mare atentie daca au fost cuminti pe parcursul anului, iar acum, in prag de primavara, ii rasplateste pentru comportamentul lor. Raspunsul arata cat de mult isi doresc parintii sa gaseasca un ajutor suplimentar in "batalia" care se duce in fiecare familie pentru a-i educa pe cei mici "asa cum se cuvine". De obicei, micutii sunt mai interesati de cadourile primite decat de specia celui care le aduce. Ei nu insista sa afle ce legatura este intre "urecheat" si trecerea pe sub masa in biserica sau impartasania pe care o primesc de la preot.

Peste ani insa, copiii isi dau seama ca iepurasul e doar o poveste si ca aceia in fata carora trebuie sa "dea socoteala" sunt tot parintii care, an de an, umplu cosuletul de Paste cu imbracaminte noua, oua de ciocolata si multe alte bunatati. Iar mamele (si mai ales tatii), satui ca toata recunostinta odraslelor sa se reverse asupra unui personaj imaginar, abia asteapta sa le dezvaluie acestora sursa reala a darurilor pascale.

Cu siguranta, insa, multi parinti nu au nici cea mai vaga idee cine este "de vina" pentru faptul ca, atat de repede dupa ce au indesat sacul lui Mos Craciun, trebuie sa isi goleasca din nou buzunarele.

Iepurasul ... De ce iepurasul si nu cainele? Sau mai bine ursul?

Orice sarbatoare, religioasa sau nu, este un bun prilej pentru a oferi cadouri celor dragi. Traditia iepurasului de Paste s-a nascut in Germania iar originea ei se regaseste in sarbatorile pre-crestine ale fertilitatii dedicate zeitei Eostre, zeita Lunii in tarile din nordul Europei.

O veche legenda spune ca zeita Eostre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp, in zapada. Zeita a vrut sa o salveze de la moarte si a transformat-o intr-o iepuroaica ce si-a pastrat posibilitatea de a depune oua. In semn de multumire pentru binefacatoarea sa, iepuroaica obisnuia sa decoreze ouale facute si sa le daruiasca zeitei.

Asa a aparut aceasta traditie a iepurasului care aduce daruri copiilor in pragul primaverii.Si nu este deloc intamplatoare alegerea lui ca reprezentare. Cunoscut ca unul dintre cele mai prolifice animale, iepurele simbolizeaza in multe culturi viata noua care renaste primavara si bucuria de a avea multi urmasi, el neavand totusi legatura cu istoria biblica a mortii si Invierii lui Iisus.

Asocierea legendei pagane cu sarbatorile pascale a fost facuta de misionarii crestini ajunsi in mijlocul triburilor nordice, pentru a le converti la crestinism. Deoarece renuntarea la vechile lor sarbatori pagane nu era de conceput nici macar pentru noii crestini, pentru a nu provoca noi conflicte sangeroase misionarii au acceptat ca populatiile crestinate sa isi pastreze obiceiurile, dar au incercat sa le adapteze -incetul cu incetul - traditiei crestine. Si, cu timpul, s-a reusit acest lucru: sarbatoarea pagana a zeitei Eostre avea loc la aceeasi data cu sarbatoarea crestina a Invierii Domnului.

Iepurele a intrat in literatura religioasa in 1690, la multa vreme dupa ouale rosii si mielul de Pasti. Incepand din 1682, iepurasul este cel care aduce ouale vopsite in Germania. Lucrul acesta i se datoreaza unui doctor din Heidelberg care, in respectivul an, a raspandit multe carti si ilustrate infatisand iepurele de Paste.

In America, aceasta traditie a aparut pe la 1700, odata cu sosirea in Pennsylvania a primilor colonisti germani, dar s-a raspandit cu adevarat abia dupa 1865, cand au inceput si aici sa se celebreze sarbatorile pascale.

In acele vremuri, copiii americani obisnuiau sa isi confectioneze singuri un fel de cosulet, pe care il ascundeau in casa, in hambar sau in gradina. Uneori baietii isi foloseau sepcile, iar fetitele, bonetele pentru a realiza acel cuib special care urma sa se umple de oua rosii.

Cu timpul, impodobirea cosuletelor a completat traditia initiala, si a adus un plus de farmec acestui obicei.

Pe la 1800 au inceput sa apara si sa se comercializeze si primele dulciuri in forma de iepuras, din aluat si zahar. Bineinteles, tot in Germania. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua in intregime din ciocolata.

Iepurele, personaj important si in alte culturi

Chiar daca nu este un animal impozant, iepurele apare in multe alte culturi ca un mesager sacru al divinitatii.

In credinta budista iepurele este asociat Lunii iar vechile legende spun ca, neavand alta jertfa pentru zeita Indra, iepurele s-a aruncat pe sine insusi in focul sacru si, drept rasplata, a fost asezat la loc de cinste pe Luna.

In traditia chineza, iepurele traieste tot pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, esenta vietii pentru chinezi.

Si in America iepurele a ajuns personaj de legenda. In unele triburi iepurele este vazut ca cel care a adus oamenilor focul, iar mayasilor scrisul.

Daca Mos Craciun locuieste in Laponia, iepurasul unde sta?

Putini stiu ca asa cum Mos Craciun are o resedinta oficiala, in Laponia, si o adresa exacta la care primeste mii si mii de scrisori, tot asa si Iepurasul de Paste poate fi gasit de copiii cuminti, care ii pot solicita cam tot ce le trece prin cap.

Ei, bine, oficial puteti trimite scrisori iepurasului in localitatea germana Ostereistedt, "Orasul oualelor de Pasti", din Saxonia Inferioara, acolo unde "urecheatului" i-a fost ridicata propria casuta.

Peretii ei sunt plini de desene si poezii trimise de copii, iar prin incaperi sunt maldare de epistole si carti postale.

Iepurasul are si ... telefon, la care raspunde cu multa gentilete Hans-Hermann Dunker, un fost postas care a iesit la pensie.

Potrivit revistei germane "Spiegel", zeci de mii de scrisori, unele insotite de desene "explicative", sosesc pe aceasta adresa anual, copiii asigurandu-l pe iepuras ca au fost cuminti si cerandu-i diverse cadouri, de la oua cu surprize pana la elicoptere sofisticate.

De uriasa corespondenta se ocupa cei 12 "colaboratori ai iepurasului", care se asigura ca toti micutii vor primi un raspuns scris ce contine o felicitare standard, insotita de piese din care se poate confectiona o ghirlanda de Pasti si doua carti postale de colorat.

Adresa la care copiii i se pot adresa Iepurasului este: Hanni Hase, Am Waldrand 12, 27404 Ostereistedt, Germania.

Paste fericit!

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Germania, #paste, #traditie, #Cadouri, #iepuras , #experiment