Deciziile arbitrilor de tenis au la baza iluzii optice

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 21:59
2490 citiri
Deciziile arbitrilor de tenis au la baza iluzii optice

Arbitrii de tenis sunt vulnerabili in fata iluziilor optice, iar majoritatea deciziilor luate de ei pe parcursul unui joc sunt incorecte.

Astfel, iluzia optica plaseaza mingea in afara terenului, cand, in realitate, ea este in teren.

84% din deciziile arbitrilor sunt de fapt inchipuiri create de rutina jocului, informeaza Daily Mail. Oamenii de stiinta britanici au analizat comportamentul arbitrilor si deciziile lor pe parcursul a 4.000 de partide de tenis.

Autorii studiului au spus ca deciziile luate pe parcursul unui meci sunt eronate intr-o majoritate covarsitoare. Tocmai de aceea, aproape la fiecare faza, arbitrii ar trebui sa consulte inregistrarea video.

Medicul care a condus studiul, David Whitney, a spus ca problema arbitrilor este o consecinta fireasca a incercarii de a urmari un obiect in miscare.

"Sistemul vizual este lenes. Este nevoie de sute de milisecunde pentru ca o imagine sa fie inregistrata de retina. Din cauza acestei intarzieri, pot aparea iluzii optice, adica sa inregistram miscarea unui corp in momentul in care el de fapt stationeaza", a spus Whitney.

Testele realizate de medici au arata ca persoanele care urmaresc un obiect intr-o miscare liniara si constanta, il percep mult mai departe pe traiectoria pe care se misca.

Astfel, greselile facute de arbitrii de tenis nu sunt rezultatul unei judecati incorecte. Informatia vizuala sufera modificari importante datorita iluziilor optice.

Cel mai celebru caz in care un sportiv a contestat o decizie a unui arbitru a avut loc in 1981. Marele tenismen John McEnroe si-a castigat reputatia de baiat rau atunci cand a protestat vehement impotriva deciziei unui arbitru.

In prezent, sportivii care participa la turneul de la Wimbledon pot contesta trei hotarari ale arbitrului, prin vizionarea inregistrarii video.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Miriam Bulgaru e în optimile turneului ITF de la Koper
Miriam Bulgaru e în optimile turneului ITF de la Koper
Jucătoarea română de tenis Miriam Bianca Bulgaru s-a calificat, miercuri, în optimile de finală ale turneului ITF de la Koper (Slovenia), dotat cu premii totale de 60.000 de dolari, după ce a...
VIDEO Madalina Ghenea e istorie! Tenismenul Dimitrov a înlocuit-o cu o sportivă ce este expertă la Eurosport. În plus conduce un Lamborghini de 700.000 de dolari
VIDEO Madalina Ghenea e istorie! Tenismenul Dimitrov a înlocuit-o cu o sportivă ce este expertă la Eurosport. În plus conduce un Lamborghini de 700.000 de dolari
Bulgarul Grigor Dimitrov este performant pe toate planurile. În clasamentul ATP stă foarte bine, este clasat pe locul 10, iar pe plan personal a bifat o nouă cucerire. Jucătorul bulgar de...
#tenis, #arbitru, #iluzie optica, #greseala, #studiu , #experiment