Dezastre biologice cauzate de insecte (Galerie foto)

Sambata, 06 Februarie 2010, ora 08:37
12576 citiri
Dezastre biologice cauzate de insecte (Galerie foto)

Din cauza faptului ca mijloacele de transport moderne sunt foarte eficiente, o multime de insecte migreaza spre locuri noi, unde se aclimatizeaza conditiilor locale, cauzand probleme inimaginabile pentru populatia locala, desi se afla la mii de kilometri de locul de origine.

Faptul ca nu au niciun fel de dusmani care sa le consume rezulta in dezastre biologice inimaginabile.

Containerele pentru transporturile aeriene sau maritime stau zile intregi pe cheiuri asteptand sa fie incarcate pe navele care le duc la destinatie. Asa se face ca specii exotice de insecte, uneori extrem de periculoase, sunt raspandite in lumea larga.

Un astfel de pribeag este coloratul gandac bombardier, cu peste 600 de subspecii, cele mai cunoscute fiind Carabida brachinii (American) si Pheropsophus verticalis (Australian). Aceste insecte, originare din zonele tropicale ale Africii, Americii sau Australiei au impanzit lumea, prin comertul international.

E o insecta care rareori depaseste 4 cm in lungime, e inrudita cu carabusii, si traieste in pamant sau in gramezi de vegetatie aflata in descompunere, din jungle. Ceea ce e extrem de intersant este faptul ca acest gandac este banuit ca produce incendii. Este dotat cu doua vezici ce contin doua substante chimice separate, care sunt eliminate prin doua tuburi paralele, iar in momentul in care cele doua substante vin in contact, explodeaza.

O vezica e plina de hidroquinona, iar cealalta are o concentratie de peroxid de hidrogen si niste enzime catalitice. Cand insecta se simte amenintata sau atacata secreta cele doua substante - un volum maxim de 2 cm cubi - producand o explozie exotermica, ce ridica temperatura amestecului cu mult mai mult decat punctul de fierbere al apei.

Insecta poate indrepta jetul exploziv cu precizie, in ochii sau fata atacantului, cu urmari dezastroase. Arsurile cauzate pe fata sau mainile oamenilor care dau peste el din gresala sunt extrem de grave. Multi localnici din Africa sau Australia jura ca au vazut cum acesti gandaci au aprins pasunile uscate de seceta.

Tarile in care au aparut gandacii bombardieri, cu transporturi de esente speciale de lemn din Africa, includ Franta, Anglia, Polonia, Grecia, Ucraina, Turcia, Germania si Spania. Norocul e ca acest gandac nu poate supravietui la temperaturi de sub 10 grade Celsius.

Alta insecta care comanda frica si respect este paianjenul vaduva neagra, Latrodectus various (specia nord-americana) si Latrodectus hesperus, (specia sud-americana). Exista specii similare in Africa, Europa, Asia si in Australia. Acesti paianjeni tes o panza cu un fir foarte rezistent, comparabil cu acela de matase de vierme de dud.

Femela e de doua sau de trei ori mai voluminoasa decat masculul si are o clepsidra rosie sau alba pe burta. Vaduva neagra australiana are "nasturi" rosii pe spate. Muscatura veninoasa a acestor paianjeni cauzeaza latrodectism, o afectiune in care durererile si spasmele musculare devin insuportabile, iar sistemul nervos poate fi compromis total.

Vaduve negre din America de Sud si din Australia au aparut in porturile de la Mediterana, Marea Neagra, Baltica si Adriatica. Trebuie inteles ca speciile europene ale acestui paianjen au un venin mult mai putin periculos in comparatie cu speciile numite mai sus. Acest paianjen, desi tropical, se va adaposti bine, cautand caldura ca sa supravietuiasca iarna la latitudini nordice. De aceea se intalnesc, din cand in cand, in apartamentele din Londra.

O specie exotica, originara din America de Sud si Africa, e curiosul "gandac de sarut, Triatomina cavernicolini. E un fel de carabus de vreo 3-4 cm, cu o "trompa" (probiscus) in jur de 5 mm pe care o infige sub pielea mamiferelor, inclusiv a oamenilor, si suge sangele in timp ce victima doarme.

Faptul cel mai ingrozitor despre aceasta insecta e parazitul intestinal Tripanosoma cruzi, care produce boala lui Chagas, o afectiune pentru care nu exista vacin, cura sau usurare.

E o boala care se manifesta cu dureri minore in primele saptamani, urmand infectii grave ale miocardului, diafragmei toracice, membranele encefale si pleurale, dureri pe langa ganglionii limfatici, si, in cele din urma, moartea.

Aceste insecte apar in lazile de transportat marfa, cherestea, mobile si fructe tropicale, in special banane. Gandacul de sarut a decimat crescatorii intregi de porci, oi si pasari, in special curcani, in locuri in care nimeni n-a banuit vreodata existenta lor: in Germania, Spania, Ucraina, Elvetia si Polonia. Fiind o insecta tropicala, oamenii de stiinta inca nu au putut explica faptul ca supravietuiesc ierni de tipul celor din Ucraina sau Polonia. Probabil isi gasesc

adapost in blana animalelor.

Tantarii sunt bine cunoscuti pentru faptul ca sunt purtatori primari de microorganisme patogene, dar febra Nilului de vest e inca un mister din multe puncte de vedere.

S-a descoperit ca tantarul pestrit de Nil, Aedes aegypti, poarta virusul unei febre ce face ravagii pintre pasari, vite, cai, oi, porci si oameni. Cand acest virus este injectat, de tantar, in tesuturi umane, produce o encefalita extem de greu de tratat. Rata mortalitatii in cazul febrei Nilului de vest e in jur de 50%.

Cum s-a raspandit acest tantar in toata lumea e un mister pe care oamenii de stiinta n-au fost in stare sa-l rezolve inca. Totusi se banuieste ca insecta a calatorit cu avionul in bazinele de apa de baut sau de spalat de la bordul aeronavelor.

Singurii aliati ai omenirii in lupta impotriva invaziei de tantari exotici sunt libelulele care se hranesc cu larve de tantar, indiferent de unde provin, si liliecii, care ii vaneaza toata noaptea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dezastre biologice insecte, #invazie insecte, #migrare insecte periculoase, #vaduva neagra, #gandac sarut, #gandac bombardier, #tantar Nil , #experiment