Dr. House sau mitul chirurgului cinic

Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 12:27
3164 citiri
Dr. House sau mitul chirurgului cinic

Chirurgii sunt niste semizei in halat alb atunci cand opereaza, vindeca si salveaza, insa faima lor de vindecatori este intunecata de o latura sumbra a multora dintre ei si anume cinismul cu care trateaza pacientii.

Ceea ce pentru multi pacienti reprezinta o imagine horror nu este nicidecum un subiect tabu in multe sali de operatie.

Un mic sondaj efectuat in SUA, citat de revista Der Spiegel, realizat pe un esantion de 110 medici a evidentiat ca 17 la suta dintre ei se distreaza pe seama pacientilor lor, mai ales atunci cand acestia zac in somnul indus de narcoza, fara sa banuiasca nimic.

Confruntati cu boala si moartea, dupa 24 de ore de munca in schimburi si cu biroul plin de treburi de rezolvat, unii medici, si nu putini, sunt inclinati sa recurga la ironie pentru a scapa de frustrari.

Chirurgii germani nu fac nici ei o exceptie, desi nu exista niste cifre care sa indice in ce masura ironia si cinismul sunt prezente in activitatea lor.

Un model pentru acest tip de medici este personajul din filmul de televiziune Dr. House, cinicul care considera omenirea drept supraevaluata si care a devenit medic nu pentru a trata pacienti, ci boli, cel a carui opinie despre pacienti suna in felul urmator: 'Pacientii amarasc viata majoritatii medicilor'.

In viata reala exprimarea nu este chiar asa de directa insa diferenta nu pare sa fie foarte mare, asa cum o arata exemplele urmatoare din viata unor categorii de personal medical.

Cel mai mult s-a distrat se pare un urolog care a trebuit sa elibereze penisul unui pacient blocat intr-un gat de vas.

Nefericitul pacient a incercat in mod evident sa-si procure o placere sexuala pe cont propriu insa nu a avut curajul sa o recunoasca, povestind medicului ca a cazut in bucatarie tocmai peste vas.

Urologul si-a chemat asistentii barbati in sala de operatie si le-a spus: 'Iata cel mai bun motiv pentru a nu trebalui in locuinta - prea periculos pentru barbati'.

Printre medici circula o poveste despre un chirurg de la Paris, care nu a fost sigur la o operatie daca a indepartat un tesut gras sau nervos, comentariul sau fiind unul cat se poate de cinic: 'O sa vad ce am facut cand ne despartim, daca imi va strange mana sau nu'.

Nu doar pacientii sunt tinta cinismului medicilor ci si studentii medicinisti si secundarii, studentii aflati in anul de practica fiind nevoiti la operatii de multe ori sa se ocupe de partea de munca fizica istovitoare, ca de exemplu sa traga de piele si muschi cu ajutorul departatorului.

In momentul cand vreunul are obraznicia sa puna vreo intrebare medicului operant acesta le spune de multe ori: 'Tineti gura si tine departatorul'.

Exemplele de cinism medical in cazul chirurgilor sunt nenumarate, in cele de mai jos fiind prezentate doar cateva cazuri mai relevante, trimise chiar de medici. O elvetianca in varsta s-a ales prin cadere cu o fractura de col femural.

In momentul in care chirurgul a intrat in sala iar respectiva persoana inca nu fusese asezata in pozitia de operatie medicul a reactionat nerabdator si grosolan, incercand singur sa o traga in pozitia potrivita cu cuvintele: 'Hai, desfa odata picioarele batranico'.

Munca pe banda este cea care provoaca cel mai mult nervii medicilor. Un radiolog dintr-un oras german a incercat intre pauzele de fumat sa evidentieze vasele sanguine ale unei paciente cu ajutorul unui cateter, al unor substante de contrast si al razelor X.

Medicul, suferind si asa de proasta dispozitie cronica, a impins cat a putut tubul subtire al cateterului, blocandu-se la un moment dat. Pana la urma s-a lasat pagubas, spunand cu voce tare catre pacienta: 'Doamne, ce vase mizerabile aveti'.

Un alt exemplu din universul ginecologilor este acela al unui chirurg care tocmai efectuase o cezariana la o gravida cu anestezie epidurala. Femeia s-a plans ca a fost putin ametita iar ginecologul i-a raspuns sec: 'Si mie mi-ar fi fost rau cu un astfel de uter gigantic in abdomen'.

(M.M.)

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Dr House, #medici cinici, #chirurgi , #experiment