Efecte surprinzatoare ale incalzirii globale

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 12:10
7658 citiri
Efecte surprinzatoare ale incalzirii globale
foto: Live Science

Incalzirea globala ameninta intreaga planeta cu efecte nocive, din cele mai diverse si mai neasteptate, pornind de la disparitia lacurilor si inaltarea muntilor, pana la frecventa alergiilor si reaparitia bolilor disparute de pe Pamant acum cateva milioane de ani.

Incalzirea globala si efectele ei nefaste asupra planetei au fost prezentate publicului larg in repetate randuri, in ultimii ani, iar iminenta cresterii temperaturilor, topirii calotei glaciare si cresterii nivelului marilor nu mai reprezinta pentru nimeni niste secrete.

Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza ca exista si o serie de efecte ale schimbarilor climatice foarte grave, ce au ramas in continuare necunoscute, arata LiveScience.

Cercetatorii au demonstrat ca alergiile de sezon si astmul au devenit tot mai raspndite in ultimii ani, in mare parte din cauza incalzirii globale, ce determina marirea cantitatii de polen eliberate in aer, din cauza infloririi premature a vegetatiei.

O cantitate mai mare de polen produsa mai devreme decat suntem obisnuiti de obicei se traduce intr-un sezon mai lung al alergiilor de care sufera o multime de oameni de pe intreaga planeta.

In ultimele decenii au disparut 125 de lacuri din zona Arctica, confirmand astfel ideea ca cele mai devastatoare efecte ale incalzirii globale se fac simtite la poli.

Cercetatorii cred ca apa lacurilor a disparut din cauza dezghetarii permafrostului, solul inghetat in permanenta, fapt ce a permis absorbtia apei in scoarta terestra, la fel cum se intampla cand scoatem dopul unei cazi pline cu apa. O data cu disparitia lacurilor, ecosistemele care depindeau de mii de ani de apa acestora au disparut si ele.

Un alt efect nociv al topirii stratului etern inghetat de pamant de sub scoarta terestra este si aparitia unor goluri in scoarta, ce ar putea putea provoca alunecari de teren, caderi de pietre, prabusiri de teren si chiar iesirea la iveala a unor boli antice, odata cu dezghetarea cadavrelor captive de mii de ani in pamantul inghetat.

Cercetatorii avertizeaza ca schimbarile climatice vor modifica profilul genetic al vietuitoarelor planetei si chiar disparitia celor care nu vor reusi sa tina pasul cu noile vremuri. Pentru ca vegetatia se trezeste la viata in fiecare an un pic mai devreme, animalele obisnute de mii de generatii sa migreze doar la o anumita data, de exemplu, vor ajunge sa nu mai gaseasca hrana si sa moara de foame, daca se trezesc mai tarziu ca alti competitori.

Emisiile de dioxid de carbon reprezinta principala cauza a incalzirii globale, insa pe langa schimbarile simtite la suprafata pamantului, acestea modifica treptat si atmosfera, a carei densitate scade pe zi ce trece.

Din aceasta cauza, miscarile satelitilor de pe orbita planetei ajung sa fie mai rapide, deoarece frecarile sunt reduse treptat iar acestia intampina in drumul lor o rezistenta mai mica.

Topirea ghetarilor are un efect neasteptat si asupra muntilor, care au inregistrat in ultimul secol o crestere graduala in inaltime, impinsi de scoarta elastica a pamantului, care simte ca acestia au devenit mai usori, din cauza topirii ghetarilor din varf.

Vestigiile antice de pe tot cuprinsul globului, ce au supravietuit vitregiilor naturii mai multe sute sau mii de ani, sunt in pericolul de a fi pierdute definitiv de civilizatia umana in doar cativa ani, din cauza incalzirii globale.

Cresterea nivelului marilor dar si inundatiile si intemperiile provocate de schimbarile climatice ameninta sa inunde sau sa ingroape definitiv ruinele valoroase din intreaga lumea, asa cu s-a intamplat cu orasul antic Sukhothai, fosta capitala a regatului Thailandez, inundat in doar cateva zile, dupa ce a rezistat fortelor naturii timp de 600 de ani.

Padurile platesc si ele scump pentru incalzirea globala, deoarece, din cauza acestui fenomen, copacii se usuca mai devreme si raman asa pentru o perioda mai mare de timp, fiind mai expusi ca niciodata in istoria planetei pericolului de incendiu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#efecte incalzire globala, #topirea ghetarilor incalzire globala, #efecte schimbari climatice , #experiment