Evita hartuirea sexuala la petrecerea de Craciun

Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 13:30
2350 citiri
Evita hartuirea sexuala la petrecerea de Craciun

Angajatii cei mai timizi se transforma complet la petrecerea de Craciun a firmei, si e amuzant sa-i vezi balbaindu-se sau clatinandu-se pe picioare. Nu este amuzant insa cand colegii se transforma in hartuitori, agresandu-si colegele verbal sau chiar fizic.

Este o limita care nu poate fi trecuta in nici o circumstanta, iar Forbes a intocmit o lista a "precautiilor" care pot fi luate de angajatori (da, e obligatoriu ca ei sa fie la petrecere!) pentru ca o astfel de situatie sa nu aiba loc.

Cunoaste legea

In termeni legali, limbajul sexual si derogator, avansurile sexuale, cererile de favoruri sexuale si alte forme de comportament de natura sexuala constituie hartuire sexuala daca acest comportament nu este acceptat, sever si intimidant, creand un mediu de munca ostil si ofensator.

Scrie o politica a biroului

O politica formala cu privire la hartuirea sexuala trebuie inclusa in lista cu atributii ale fiecarui angajat. Ar trebui sa explice in clar ce tip de comportament (verbal, vizual sau fizic) nu este tolerat. Acest document nu trebuie sa includa si o clauza de confidentialitate, deoarece daca exista o plangere, angajatorul trebuie sa investigheze chestiunea si sa ia decizii in consecinta.

Educa-i

Cand vine vorba de hartuire sexuala, cursurile ajuta. Angajatii ar trebui sa inteleaga, in timpul acestor cursuri, ca regulile se aplica atat intre colegi pe un nivel ierarhic egal cat si intre superiori si subalterni.

Lasa glumele pe seama comicilor

Glumele nepotrivite pot fi interpretate si rasinterpretate, asa ca mai bine renunti cu totul la ele. Dupa cateva pahare, o gluma care se dorea a fi spusa doar pentru urechile prietenului tau ar putea fi auzita de cel vizat de gluma. Nu se permit glumele cu tenta sexuala, rasiala, religioasa. Este valabil si pentru "glumitele" care se refera la nationalitate, orientare sexuala, stare civila sau handicap.

Fii la fata locului

Prezenta conducerii la petrecerile de Sarbatori este esentiala, si nu doar pentru a creste moralul "trupelor". Oricat ar parea de enervant, e bine sa-i tii sub observatie pe cei care fac prea multe drumuri spre bar.

(Maria Ionescu)

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#petrecere Craciun, #hartuire sexuala, #colegi, #sex , #experiment