Experimente genetice mai mult decat neobisnuite

Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 12:47
9534 citiri
Experimente genetice mai mult decat neobisnuite
Foto: The Telegraph

Mintea umana isi propune multe lucruri imposibile si viseaza la o lume ideala. Oamenii ar trebui sa fie perfecti si sa poata reveni la viata daca vor, iar toate bolile sa fie eradicate. Ce bine ar fi, nu-i asa?

Geneticienii din intreaga lume isi pun mintea zi si noapte la contributie, sperand ca intr-o buna zi toate astea vor deveni realitate. Uneori insa, fara sa isi dea seama, se lasa purtati pe aripile imaginatiei si incalca granitele moralitatii, riscand sa scape lucrurile de sub control.

Oddee.com ne prezinta cateva dintre cele mai neobisnuite experimente genetice.

Au reusit experimentele lui Mengele?

Supranumit "Ingerul mortii", Josef Mengele a intrat in istorie ca fiind medicul de la Auschwitz insarcinat de Hitler cu misiunea de a crea rasa ariana. Din mai 1943 pana in ianuarie 1945, Mengele a coordonat efectuarea unor experimente inumane doar pentru a intelege misterul aflat in spatele conceperii gemenilor.

Oficial el nu a reusit niciodata. Unii oameni dornici de senzational sustin insa contrariul. De ani de zile cercetatorii incearca sa isi explice de ce intr-un mic orasel din Brazilia au venit pe lume foarte multi gemeni cu totul speciali: blonzi si cu ochi albastri.

Ce spun localnicii din Candido Godoi (foto)? Ca dupa terminarea razboiului Josef Mengele ar fi reusit sa se refugieze in America de Sud iar prin anii '60 ar fi facut vizite repetate in zona localitatii cu pricina. La inceput acesta ar fi pretins ca este medic veterinar dar ulterior si-ar fi oferit serviciile femeilor sarace. Nu se stie cu certitudine cat adevar este in spusele lor. Cert este doar ca Mengele a reusit sa scape din mainile justitiei, decedand in 1979. Puteti citi intreaga poveste aici.

Ce obtii incrucisand o capra cu un ... paianjen

De ce ar incrucisa cineva o capra cu un paianjen? Simplu, pentru a obtine in cantitati mari o substanta mai scumpa decat aurul: matasea de paianjen. Geneticienii de la Nexia Biotechnologies din Quebec impreuna cu cei de la U.S. Army's Soldier

Biological Chemical Command (SBCCOM) din Natick, Massachusetts. Experimentul pare sa fi fost o reusita: o capra, care arata ca o capra, se comporta ca o capra obisnuita dar produce lapte care contine o proteina speciala. Tratata intr-un anumit mod, aceasta poate conduce la obtinerea unei imitatii destul de bune de matase de paianjen. Inca se mai lucreaza la acest proiect.

A revenit la viata dupa 16 ani

Oamenii de stiinta japonezi au reusit sa cloneze un soarece care murise in urma cu 16 ani si care in tot acest timp fusese inghetat. Experimentul este considerat un urias succes, existand sansa de a readuce la viata specii de mult disparute, cum ar fi mamutii sau temutii tigri Smilodon.

Criticii sustin insa ca acest succes ar putea avea efecte nefaste asupra omenirii existand toate sansele aparitiei unei industrii macabre, de "readucere" la viata a rudelor decedate. Este primul experiment in care se folosesc pentru clonare celulele unui cadavru, in cei 11 ani de la nasterea celebrei Dolly.

Un tantar care sa lupte impotriva tantarilor

Este vorba de fapt despre modificarea genetica a unei specii de tantari care sa combata malaria. Acesti tantari sunt purtatori ai genei rezistente la parazitii ce cauzeaza malaria si cercetatorii spera ca introducandu-i in populatiile salbatice de tantari vor reusi sa transmita ereditar aceasta rezistenta cat mai multor indivizi.

Culturi de ...globi oculari

Prin proceduri foarte complicate, geneticienii de la Univeristatea Warwick isi propun sa obtina din celule stem globi oculari umani sau macar portiuni din ei, in speranta ca vor ajuta astfel sa rezolvarea multor probleme complicate de vedere, printre care si anumite afectiuni ale retinei.

Proiectul este de perspectiva, momentan reusindu-se doar obtinerea unor mormoloci cu trei ochi in loc de doi.

Copaci care cresc mai repede

Cercetatorii de la Universitatea Purdue lucreaza de zor la obtinerea unor tipuri de copaci care sa creasca mult mai repede si sa produca, cu costuri mai mici, celuloza necesara obtinerii de bio-etanol, unul dintre cei mai apreciati combustibili alternativi.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#experimente gentice, #clonare organism mort, #Mengele experimente gemeni , #experiment