Experimente istorice stranii

Vineri, 10 Mai 2013, ora 19:18
11637 citiri
Experimente istorice stranii
Foto: levif.be

Experimentele de orice fel isi au rolul lor, mai ales daca sunt puse in folosul unei societati indreptate spre cunoastere, spre progres.

Fie ca e vorba de o calatorie in timp, in trecut sau in viitor, ce poate parea ireala, important este sa intelegem ce s-a vrut a se demonstra atunci cand s-a realizat un astfel de experiment. Exista situatii cand unele dintre ele pot parea de-a dreptul bizare, insa, cu toate acestea, au condus catre un anume rezultat, cu insemnatate in timp.

O intoarcere asupra catorva experiente istorice stranii ne ofera portalul Le Vif:

Cafea in loc de pedeapsa cu moartea

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, regele Gustave III al Suediei dorea sa cunoasca efectele secundare ale cafelei. Pentru aceasta, a propus ca pedeapsa cu moartea in cazul unor gemeni sa fie inlocuita cu inchisoarea pe viata.

Conditia unica era ca unul sa bea 3 cupe de cafea pe zi, iar celalat 3 de ceai. Cercetatorii care urmareau experimentul au murit inaintea condamnatilor. Ceea ce s-a putut dovedi a fost ca bautorul de ceai a murit primul.

Hrana printr-o gaura in stomac

Medicul militar american William Beaumont a incercat experienta cu un pacient ce suferise un accident de vanatoare. Mai exact, avea o gaura in abdomen care-i permitea accesul direct la stomac. Astfel, medicul introducea tot felul de alimente in stomac, cum ar fi stridii si friptura de vita.

Acest experiment a demonstrat importanta sucurilor gastrice in digestie si a marcat inceputul gloriei pentru Beaumont.

Gudronul, solid sau lichid?

In 1927 a inceput experimentul profesorului Thomas Parnell de la Universitatea din Brisbane, Queensland. Avea sa fie cel mai lung experiment din lume, cautand sa explice ca anumite materii solide, ca gudronul, de exemplu, erau, in realitate, lichde.

Din 1927, gudronul plasat sub un bol din sticla a produs exact 8 picaturi. Thomas Parnell a fost premiat post-mortem, in 1995, cu LG Nobel, parodie a Premiului Nobel.

Cum poate supravietui un caine decapitat?

Fara indoiala este unul dintre experimentele cele mai infioratoare. In anii '20, medicul rus Sergei Brukhonenko se intreaba cum poate supravieti un cap separat de corpul sau. Dat fiind ca folosirea capetelor umane nu era o optiune, nici macar la acea vreme, Brukhonenko a ales pentru experimentul propus capete de caini.

A reusit sa le mentina in viata cu aparate care simuleaza activitatea plamanilor si a inimii. Dintr-un astfel de experiment deriva primul aparat respirator ce a salvat ulterior multe vieti. Sergei Brukhonenko va trece in posteritate precum excentricul Frankenstein.

Primul transplant de cap

Robert White reuseste, pe 14 martie 1970, cu ajutorul subventiilor din partea statului american, primul transplant de cap pe o maimuta. Cand animalul a iesit de sub anestezie si s-a trezit cu un alt organ a incercat sa agreseze doctorul.

A mai supravietuit doar o jumatate de zi, murind apoi in urma unor complicatii. White credea ca va fi salutat ca un erou, dar a fost aspru criticat de populatie. Si-a continuat insa ulterior cercetarile, cautand alte tipuri de sprijin.

Readucerea unui mort la viata

A pastra un cap de caine viu este un lucru, dar a invia un om cu totul altceva. Totusi, fizicianul Giovanni Aldini, pe 17 ianuarie 1803, a incearcat sa-l reinvie pe George Forster, care tocmai fusese executat pentru crimele sale. A plasat electrozi pe mai multe locuri ale corpului sau pentru a face sa circule curentul electric.

Aldini a observat ca muschii se misca si mortul deschide un ochi. Experienta sa a servit ca sursa de inspiratie lui Mary Shelley si Edgar Allan Poe.

Cat cantareste sufletul?

In 1907, doctorul american Duncan MacDougall voia sa cunoasca greutatea sufletului. Sase pacienti afectati de tuberculoza au fost cantariti cu ajutorul unor cantare industriale cand treceau de la viata la moarte. S-a observat ca acestia scadeau in greutate pe masura agravarii starii lor.

In momentul decesului, s-a constatat ca pacientii au pierdut o greutate semnificativa, in medie 21 de grame. Sa fie aceasta greutatea sufletului?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#experimente bizare, #experimente ciudate, #studii neobisnuite , #experiment