Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Gazele cu efect de sera afecteaza mamiferele marine

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 17:52
1793 citiri
Gazele cu efect de sera afecteaza mamiferele marine
Foto: Student.britannica.com

Gazele cu efect de sera cresc nivelul aciditatii din oceane si duc la propagarea pe o distanta mai mare a sunetelor, motiv pentru care mamiferele marine comunica mai greu, potrivit expertilor ONU.

"Aciditatea este un fenomen nou si nefast pentru multe dintre mamiferele marine. Activitatile acustice produc o "ceata" care impiedica balenele de a forma grupuri sociale si de a se gasi unele pe altele pentru a se imperechea", arata Mark Simmonds, directorul stiintific al Societatii pentru Balene si Delfini, citat de AFP.

Sommonds a vorbit la Conventia ONU al Conservarii Speciilor Migratoare ce se desfasoara timp de trei zile, avand ca scop combaterea zgomotului produs in oceane din cauza transporturilor, a activitatilor de extragere a petrolului si a explorarii pentru gasirea gazelor naturale, dar si din cauza sonarelor militare.

Website-ul Institutului de Cercetare de la Monterey Bay, unde se fac studii in privinta nivelului de aciditate din oceane, arata ca "pe masura ce oceanele devin mai acide, sunetele sunt propagate pe distante mai mari, in special sunetele emise pe frecvente scurte, utilizate de mamiferele marine pentru a gasi hrana si parteneri".

Zgomotele din ocean s-au dublat in ultimii 40 de ani si se asteapta ca ele sa devina tot mai puternice in urmatoarea perioada, "capacitatea de comunicare a balenelor albastre scazand cu 90 la suta", arata expertul in legislatie de la International Fund for Animal Welfare, Veronica Frank.

Rezolutia propusa la Conferinta determina cei 110 participanti sa incerce minimizarea zgomotelor din ocean pentru a reduce impactul asupra speciilor vulnerabile, sa evalueze impactul asupra mediului a activitatilor care produc sunete si sa ecite utilizarea sonarelor navale de mare intensitate care ar pune in pericol mamiferele marine.

Un studiu a aratat ca sunetele emise de echipamentele utilizate in domeniul cercetarilor submarine din domeniul seismologiei pot fi propagate pe distante de 3.000 de kilometri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#gaze efect de, #afecteaza mamiferele marine , #experiment