Iluzii optice pe tema iubirii (Galerie Foto)

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 10:45
11191 citiri
Iluzii optice pe tema iubirii (Galerie Foto)
Foto: Scientific American

De ziua Sfantului Valentin, vedem peste tot in jurul in jurul nostru baloane in forma de inima, felicitari cu ingerasi si cutii de bomboane in tipla rosie. Sunt acestea adevarate dovezi de dragoste ?

Dar ce este dragostea adevarata? Exista? Sau este doar o simpla iluzie, o "smecherie" a creierului uman? Ei bine, in ciuda tuturor poemelor de dragoste care au fermecat generatii intregi, iubirea nu are nicio legatura organica directa cu inima ci mai degraba cu creierul, dupa cum ne explica Scientific American.

Specialistii nu au deslusit inca toate mecanismele fizice si chimice care stau la baza acestui sentiment si a celorlalte stari emotionale care il insotesc. In schimb, o ipoteza lansata recent arata ca iubirea poate fi privita ca un soi de ... dependenta.

Neurologul Thomas Insel si colegii sai de la Universitatea Emory din Atlanta, SUA, sustin ca in cazul in care o persoana este indragostita de cineva, circuitele neuronale care se stabilesc sunt similare celor responsabile pentru declansarea dependentei de anumite substante halucinogene, cum ar fi cocaina sau heroina.

Ar fi o posibila explicatie pentru dificultatea cu care se confrunta o persoana nevoita sa se desparta de cineva dupa o relatie indelungata.

Insa, pana vom afla cu certitudine ce ni se intampla cu adevarat atunci cand iubim, va propunem sa va delectati cu cateva trucuri si iluzii optice care au ca tematica dragostea, fara sa insinuam, nici pe departe, ca acest minunat sentiment nu exista cu adevarat, ci este doar o iluzie generata de creierul nostru.

Astfel, daca privind imaginea alaturata suficient timp puteti vedea o inima "batand", in fotografiile atasate mai jos veti avea impresia ca inima rosie este deasupra fundalului in timp ce cea albastra este dedesubt (ceea ce nu este deloc adevarat!) si veti face cunostinta cu "efectul de neon", in cazul inimii galbene, care nu este nici pe departe inconjurata de patratele mai inchise la culoare decat celelalte.

De asemenea, veti "vedea" conturul unei inimi strabatute de o sageata desi el nu este trasat (da, este doar un "truc" al creierului nostru), precum si doua ambigrame in limba engleza, care arata ca dragostea poate fi si amor si ura in acelasi timp, in functie de unghiul din care privim.

La final, va invitam sa descoperiti cele 7 inimi camuflate intr-un tablou pictat de Jim Warren.

vezi mai jos Galeria Foto

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#iluzii optice iubire, #Sfantul Valentin , #experiment