Incalzirea globala, prin viscol si troiene de zapada

Joi, 18 Februarie 2010, ora 07:06
4933 citiri
Incalzirea globala, prin viscol si troiene de zapada
foto: NPR

Iarna grea de anul acesta pare sa contrazica toate teoriile ce anuntau cresterea accelerata si ireversibila a temperaturilor planetei, cel putin in ochii publicului larg, care nu reuseste sa vada vreo legatura intre incalzirea globala si troienele de zapada de afara.

Statele Unite si Europa au infruntat o iarna cum nu s-au mai vazut in ultimii ani, iar stratul record de zapada cazuta transforma orice discutie despre incalzirea planetei intr-o gluma proasta, transmite NPR, radioul public american.

Ninsorile abundente din ultima luna le-au oferit scepticilor un prilej fantastic de a le da peste nas partizanilor teoriei incalzirii globale. La Washington D.C, de exemplu, a fost construit un iglu, dedicat in exclusivitate lui Al Gore, unul din cei mai ferventi predicatori ai incalzirii globale.

Incalzire globala? Planeta se afla intr-o continua racire!

Ofensiva scepticilor a ajuns si pe YouTube, prin intermediul unui spot video, intitulat "12 inci de incalzire globala", care prezinta realitatile unei ierni grele cum nu s-au mai vazut recent in Statele Unite si ii cheama la deszapezit pe sustinatorii incalzirii globale.

Cu toate acestea, majoritatea cercetatorilor nu vad o contradictie intre incalzirea planetei si cresterea cantitatilor de zapada cazuta. Mai mult, expertii sustin ca ninsorile abundente ar putea fi chiar o consecinta a cresterii temperaturilor.

"Faptul ca apa oceanelor este mai calda decat acum 30 de ani inseamna ca exista cu aproximativ 4% mai multi vapori de apa deasupra oceanelor decat erau, sa zicem, in anii '70", spune Kevin Trenberth, un proeminent climatolog american de la Centrul National pentru Studiul Atmosferei din Colorado, Statele Unite.

Incalzirea si racirea globala, puse pe seama vaporilor de apa

Trenberth sustine ca o cantitatea mai mare de vapori de apa se traduce, in mod firesc, intr-o crestere a cantitatilor de zapada cazute, asa cum s-a intamplat in aceasta iarna pe coasta de est a Statelor Unite.

Mai mult, cercetatorul american spune ca o ninsoare puternica nu este determinata de o scadere importanta a temperaturilor ci, din contra, daca mercurul scade prea mult in termometre, ar putea fi prea frig ca sa mai ninga.

In acelasi timp, oamenii de stiinta sustin ca incalzirea globala si schimbarile climatice nu se masoara in cantitatea de zapada cazuta pe timpul iernii, ci in valorile medii ale temperaturilor inregistrate de-a lungul anilor.

Mica glaciatiune isi intra in drepturi pe tot globul

"Vom avea in continuare zapada, pentru ca inca este destul de frig. Vom continua sa avem iarna, chiar daca temperaturile au crescut cu 0,7 grade Celsius, in ultimii 100 de ani", explica meteorologul american Jeff Masters.

Masters sustine ca o astfel de crestere a temperaturilor, desi importanta, nu este suficienta pentru a determina disparitia iernii sau a furtunilor, deoarece schimbarile climatice sunt lente si se masoara in decenii, nu in saptamani.

Incalzirea globala: Cele mai afectate zone de pe glob (Galerie foto)

In concluzie, oamenii de stiinta sustin ca nu pot pune un singur eveniment meteorologic pe seama schimbarilor climatice, fie ca este vorba despre uraganul Katrina sau valul de caldura ce incurca Jocurile Olimpice de iarna de la Vancouver.

In acelasi timp, nici iarna mai grea de anul acesta nu inseamna neaparat ca incalzirea globala este doar o poveste.

Documente secrete arata ca incalzirea globala este o manipulare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#incalzire globala zapada, #schimbari climatice ninsori abundente , #experiment