Inventatorul telefonului e inca un mister

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 08:51
10308 citiri
Inventatorul telefonului e inca un mister
Foto: Wikipedia

Telefonul fix nu mai este considerat de ani de zile o necesitate, avand in vedere aparitia telefoanelor mobile, dar continua sa fie unul dintre principalele mijloace de comunicare la distanta.

Telefonul, una dintre cele mai importante inventii ale omenirii, a aparut in urma cu peste 130 de ani, iscand un adevarat scadal, legat de brevetarea sa.

Alexander Graham Bell este recunoscut drept inventatorul telefonului, desi dispozitive similare au fost construite si de italianul Antonio Meucci, in 1854, Johann Philipp Reis, in 1860, si Daniel Drawbaugh, in 1867. De altfel, fanii acestora sustin ca Bell a furat ideea de la cei mentionati mai sus.

Insa controversa ii are in prim plan pe Bell si Elisha Gray. Cei doi au lucrat la dispozitive in aceeasi perioada, iar unii specialisti cred ca Bell s-ar fi inspirat de la Gray.

De altfel, cei doi si-au depus cererea pentru brevetarea inventiei in aceeasi zi, adica 14 ianuarie 1876. Cu o singura diferenta: cererea lui Bell a fost depusa putin inainte de ora pranzului, cu doua ore inainte de cererea lui Gray.

Bell a apelat la unul dintre avocatii sai, nefiind prezent in persoana pentru a depune cererea.

Astfel, a urmat un indelung proces pentru brevetarea inventiei, Bell avand castig de cauza, pana la urma, Biroul de brevete american spunand ca, desi Gray a construit primul telefon, el nu a continuat experimentele pentru a demonstra ca inventia poate fi utila pentru oameni, ceea ce il priveaza de drepturile asupra sa.

Bell a primit brevetul pe 7 martie, iar, pe 10 martie, a facut primul telefon "public", sunandu-si asistentul, Thomas A. Watson. De altfel, primele sale cuvinte la telefon, "Domnule Watson, vino aici, vreau sa te vad", au intrat in istorie.

Pe de alta parte, cine este, cu adevarat, inventatorul telefonului, este inca un mister. Pe 11 iunie 2002, Congresul american a dat un decret prin care se recunoaste ca, daca Meucci si-ar fi permis sa plateasca taxa de 10 dolari in 1874, el ar fi obtinut brevetul pentru inventarea telefonului, iar Bell nu ar mai fi putut face acest lucru. Totusi, documentul este doar unul simbolic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#brevet telefon Bell, #depunere brevet telefon, #Alexander Graham Bell, #Antonio Meucci, #Elisha Gray , #experiment