Legatura dintre om si caracatita, dovedita cu ecstasy

Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 12:22
10942 citiri
Legatura dintre om si caracatita, dovedita cu ecstasy
Foto: Arhiva Pixabay

Caracatitele devin mai sociabile daca au in organism drogul ecstasy, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Johns Hopkins.

"Acestea au tendinta de a incolaci cusca in care se afla si isi pun si gura pe ea. Este o reactie similara cu cea a oamenilor cand consuma MDMA, pentru ca si ei se ating intre ei frecvent", sustin cercetatorii in lucrare.

Atunci cand oamenii consuma substanta ilegala MDMA - cunoscuta sub numele de ecstasy - se simt euforici si mai apropiati de cei din jurul lor, tocmai aceste efecte facandu-o extrem de populara in randul tinerilor care petrec in cluburi de noapte si participa la diverse festivaluri.

Lucrarea stiintifica sugereaza ca aceste animale marine prezinta efecte similare cu cele ale oamenilor, scrie The Independent.

Studiul neobisnuit a fost realizat de cercetatori intr-o incercare de a intelege mecanismele creierului care controleaza comportamentul social in cazul animalelor. Caracatitele sunt cunoscute drept animale inteligente, capabile sa isi intreaca prada in gandire si chiar pot rezolva puzzle-uri complexe, insa creierul lor este complet diferit de cel uman.

"Creierul caracatitei este mai asemanator cu cel al melcilor, decat cu cel uman, insa studiul nostru demonstreaza, ca, totusi ele pot prezenta uneori acelasi comportament pe care il avem si noi", a spus doctorul Gul Dolen, neurolog la Scoala de Medicina a Universitatii Johns Hopkins si cel care a condus experimentele pentru aceasta lucrare.

Analiza genetica a lui Dolen a fost efectuata asupra caracatitei bimac (Octopus bimaculoides), specie des folosita in experimente in laborator. Analiza a scos la iveala faptul ca creierul animalului marin are toate componentele moleculare necesare pentru a identifica si simti substanta MDMA.

Mai exact, aceste nevertebrate marine au aceleasi gene care controleaza modul in care celulele creierului se leaga de serotonina - o substanta chimica care controleaza starea de spirit.

Intrebarea pusa de specialisti a fost daca aceste creaturi, care in mod normal traiesc singure, vor prezenta vreo schimbare de comportament asociata consumului de ecstasy.

Pentru a afla raspunsul, cercetatorii au luat 8 caracatite si le-au scufundat in bazine cu apa ce contineau MDMA, timp de 10 minute, apoi le-au mutat si amplasat in custi. Acum, ele aveau de ales intre a interactiona cu celelalte caracatite din custi sau cu niste jucarii de plastic.

Caracatitele care au fost expuse drogului s-au dus spre celelalte animale marine, apoi si-au intins tentaculele pentru a se atinge intre ele. Ba chiar au incolacit custile in care se aflau. Potrivit cercetatorilor, contactul fizic nu a fost agresiv.

"Aveau tendinta de a imbratisa cusca, de a se incolaci, pentru a ajunge la celelalte caracatite. Se atingeau frecvent", a afirmat doctorul Dolen.

In timp ce caracatitele sunt cunoscute ca fiind mai sociabile atunci cand se imperecheaza, sugerand ca isi pot suprima natura solitara, in cea mai mare parte experimentelor, a fost confirmat faptul ca, atunci cand nu erau expuse drogului ecstasy, preferau sa ramana singure.

Rezultatele acestui studiu, publicat in revista stiintifica Current Biology, sugereaza ca exista conexiuni evolutive profunde intre comportamentul uman si cel al caracatitelor.

Citeste si: Asa devotament, mai rar - O caracatita si-a pazit ouale patru ani, fara sa manance

A.D.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#caracatite studiu ecstasy, #studiu caracatite MDMA , #experiment