Limbajul trupului, uneori mai important decat vorbele

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 18:07
14351 citiri
Limbajul trupului, uneori mai important decat vorbele
Foto: networkcultures.org

Limbajul trupului dezvaluie o alta cale de comunicare decat cea vorbita. Pozitia corpului uman si modul in care stam pe scaun, asteptam si reactionam spun despre noi mai mult decat 1000 de cuvinte.

Limbajul trupului este cunoscut de toata lumea insa nu i se acorda atentia cuvenita, informeaza Netdoctor.com. Copiii sunt cei mai buni traducatori ai acestui limbaj pentru ca ei percep lumea prin intermediul intuitiei mai intai.

Adultii care sufera o depresie inteleg si ei foarte bine acest limbaj. Cele mai mici gesturi, carora nu le acordam intotdeauna importanta, sunt interpretate ca un atac la persoana.

Corpul care vorbeste

Limbajul trupului include miscarile mainilor, picioarelor, pozitia corpului, modul in care suntem asezati, miscarile ochilor, mersul si gesturile pe care le consideram adesea drept automatisme.

Mainile asezate aproape de fata atunci cand purtam o conversatie este un semn al nesigurantei. Acelasi sentiment este ascuns si de gestul de aranjare a parului in timpul dialogului, impletirea unei suvite sau trecerea parului dupa ureche.

Modul in care oamenii stau asezati pe scaun nu este o alegere intamplatoare. Gesturile de miscare permanenta ori a mainilor ori a picioarelor semnifica o stare de relaxare si confort.

Pozitia dreapta, cu picioarele incrucisate, picior peste picior ori la spate, tradeaza indiferenta. Persoana care sta asezata pe marginea unui scaun, cu picioarele foarte apropiate si mainile impreunate sunt emotionate si nerabdatoare. In cazul femeilor, ele au intotdeauna poseta in mana.

Respiratia este unul din elementele cheie ale oricarei stari pe care o avem. Respiratiile dese si scurte ascund o stare de nerabdare. De asemenea, inrosirea fetei, atat la femei cat si la barbati, ascunde o persoana timita, cu foarte putina incredere in fortele proprii, sau o stare de enervare puternica.

Muschii fetei incordati si venele care sunt vizibile in timpul unui dialog semnifica starea de iritare a persoanei respective.

Cand vorbeste trupul

Atunci cand dorim sa aflam cuvintele ascunse dupa un discurs, ochii reprezinta unul din elementele cheie. Studiile au aratat ca, indiferent de discursul unei persoane, ochii sunt cei care semnifica cel mai bine starea sa la momentul respectiv.

Incordarea sau relaxarea muschilor faciali, ridurile din zona gurii si a ochilor, precum si pozitia acestora sunt doar cativa din indicatorii descifrarii limbajului trupului.

Oamenii de stiinta spun adesea ca o gura care zambeste fara ca ochii sa o insoteasca tradeaza o stare de nesiguranta si disconfort. Modul in care clipim, cat de des o facem si pozitia ochilor ascund fie nerabdarea, uimirea, indignarea sau mahnirea.

Multe din gesturile care vorbesc pentru noi sunt automatisme. Jocul cu un anumit obiect in timpul conversatiei, sau cu o suvita de par, ori scarpinarea nasului sau a ochilor sunt gesturi pe care le facem automat, insa ele ascund o stare de moment.

Potrivit cercetatorilor, gesturile trupului se intuiesc, iar citirea lor, invatata dupa o anumita reteta, poate sa conduca la grave erori. Cunoasterea omului in general si sentimentele transmise de el sunt cei mai buni indicatori in descifrarea oricui, indiferent de cuvintele sale.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#limbaj trup, #maini, #pozitie scaun, #cunoastere , #experiment