Ziare.com

Luam racheta sau mergem pe jos?

de Alexandra Sandru
Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 14:06

   

Luam racheta sau mergem pe jos?
Inventivitatea umana nu a cunoscut niciodata limite, insa s-a dezvoltat incontinuu, pe masura ce ideile reuseau sa fie proiectate intr-o realitate palpabila.

Nu stiu cati isi aduc aminte de faimosul desen animat "The Jetsons" care a incantat atat copiii, cat si adultii Americii anilor '60, iar, mai bine de 30 de ani mai tarziu, copiii si adultii Romaniei anilor '90."The Jetsons" a fost varianta utopico-futurista a unui alt desen animat faimos, "The Flinstones". Serialul de jumatate de ora proiecta fidel cultura si stilul de viata al americanilor cu o mie de ani mai tarziu, in 2962, unde munca oamenilor era facuta de roboti inteligenti, iar comunicarea si transportul se faceau cu ajutorul hologramelor si, respectiv, a unor vehicule spatiale pe care nu trebuia niciodata sa te chinui sa le parchezi pentru ca se transformau, printr-o apasare de buton, intr-o servieta obisnuita.

Si toate astea erau in imaginatia oamenilor chiar inainte ca primul lor reprezentant sa ajunga in spatiu si sa faca primii pasi pe Luna.

Insa, odata cu primele expeditii spatiale, s-a realizat si faptul ca specia umana nu ar putea supravietui in acel mediu si, in consecinta, orasele "suspendate" nu ar putea exista...pentru moment. A fost o batalie pierduta, dar nu si un razboi. Abia atunci imaginatia incepea cu adevarat sa zboare peste limitele spatiului, iar inventivitatea sa gaseasca modalitati de a cuceri si aceasta ultima bariera.

Etajul 400, camera 2.000

Dar iata ca acum, la 40 de ani de la aselenizare, cea mai grandioasa constructie care a fost imaginata vreodata a ajuns in faza de proiect: "Vertical City", orasul vertical la care visam atunci cand urmaream o zi din viata haioasei familii Jetson.

Anuntul acestei megastructuri a fost facut de arhitectii care au proiectat-o pe 25 august, 2008. Daca va fi construit, Dubai City Tower va fi cu mult mai inalt decat orice alta cladire facuta de om pana acum.Orasul Vertical va fi alcatuit, propriu-zis, din sase cladiri independente care sunt conectate intre ele la fiecare 100 de etaje. Designul a fost inspirat din cel al Turnului Eiffel pentru a-i oferi o mai buna rezistenta la vanturile puternice care l-ar lovi la o asemenea altitudine.

Dubai City Tower va avea 2.400 de metri inaltime si 400 de etaje. Trenuri de mare viteza ce ar circula cu 200 de km/h ar lega cele sase cladiri intre ele. Orasul va fi conectat si la ocean, pentru a permite navelor sa acosteze la baza sa.

Acesta este cel de-al doilea cel mai indraznet proiect din istoria omenirii, pozitia intai fiind ocupata de X-Seed 4.000.X-Seed 4.000 este proiectul din 1995 al firmei japoneze Taisei Corporation. Cladirea ar fi trebuit sa aiba 4.000 de metri inaltime, iar baza sa s-ar fi intins pe 6 kilometri. In cele 800 de etaje ale sale ar fi putut incapea fara probleme de la 50.000 la un milion de locuitori.

Costul realizarii unei astfel de structuri ar fi fost, in 2006, undeva intre 300 si 900 de miliarde de dolari. X-Seed 4.000 nu a fost facuta insa, niciodata pentru a fi construita, ci doar pentru a propulsa firma japoneza, lucru ce s-a si intamplat.

Dubaiul, insa, este paradisul megaconstructiilor. Fie ca vorbim de insule intregi sau de cladiri cu cele mai mari inaltimi si cele mai spectaculoase forme, Dubaiul detine suprematia in materie de constructii. Si asta face ca realizarea Orasului Vertical sa fie mai aproape decat ne-am putea imagina.

Poate ca, in viitor, vom ajunge pe Luna doar urcand cateva mii de etaje. Pare imposibil? Nu trebuie decat sa ne imaginam!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1404 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor