Lucruri deprimante despre omenire

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 19:25
4147 citiri
Lucruri deprimante despre omenire

Exista anumite adevaruri dureroase despre omenire, care ii confera acesteia o imagine deloc de invidiat: comportamentul indivizilor in anumite situatii este surprinzator, acestia putand fi usor manipulati, actiunile care ar trebui sa fie dezinteresate au in spate preferinte si resentimente, iar adesea pur si simplu vrem sa facem rau altor specii sau nu simtim empatie pentru alte rase de oameni.

Listverse prezina cateva dintre cele mai deprimante lucruri despre omenire.

Suntem "generosi" doar din egoism si resentimente

Cercetatorii de la Universitatea din Kent au incercat sa afle ce ii determina pe oameni sa doneze bani in scopuri caritabile. Rezultatul a fost unul surprinzator: au aflat ca oamenii sunt inclinati in mod natural sa faca acte caritabile pe baza conceptiilor subiective si preferintelor. De exemplu, o persoana doneaza bani pentru caini pentru ca uraste pisicile.

Unii oameni refuza sa doneze unor organizatii de caritate importante pentru ca viziunea acestora intra in conflict cu propriile lor conceptii, indiferent cat de documentate sunt argumentele care stau la baza acesteia.

Concluzia: activitatile caritabile sunt influentate de propriile interese si viziuni.

Uneori facem rau voit animalelor

Un experiment realizat de Mark Rober, inginer in cadrul NASA, a implicat plasarea unor serpi, tarantule si testoase din plastic pe marginea unei autostrazi, pentru a vedea cum reactioneaza soferii. Din cele 1.000 de masini care au trecut, s-a observat ca 60 s-au abatut voit de la directia normala de mers pentru a lovi animalele.

Oricat de crud ar parea, iesirea de pe partea carosabila a fost o decizie constienta, scopul fiind acela de a ucide animalele.

Inegalitatea de gen: presupunem ca toate persoanele necunoscute sunt barbati

Se pare ca discriminarea de gen este intiparita adanc in mintea noastra. Intr-un experiment ale carui rezultate au fost publicate anul trecut, unor persoane li s-au prezentat niste imagini ale corpului uman simulate pe computer.

Majoritatea celor care au participat la experiment au presupus ca aceste imagini erau ale unor barbati, chiar si in cazurile in care a acestea descriau un corp sau o silueta de femeie.

E o realitate faptul ca oamenii se gandesc la Dumnezeu ca la un barbat, iar atunci cand avem in minte cuvantul "doctor", ne imaginam ca acesta este un barbat.

Suntem foarte usor de manipulat atunci cand dispunem de autoritate

Unul dintre cele mai faimoase experimente, al lui Milgram, in care participantilor li se cerea sa administreze doze mici de electricitate altor persoane aflate in camere separate, a scos la iveala faptul ca atunci cand detin sau au iluzia ca detin o anumita autoritate, oamenii nu au remuscari in a face rau altora.

In cadrul acestui experiment, pe masura ce intensitatea curentului electric crestea, persoana din cealalta camera, asa-zisa victima, in realitate un actor, incepea sa implore pentru oprirea experimentului. Desi unii dintre participanti isi faceau griji pentru siguranta persoanelor electrocutate, indiferent de perioada sau de zona in care s-a facut acest experiment, procentul celor care il duceau pana la capat, apasand pe buton pana la 450 de volti, a fost mereu de 61% - 66%.

Nu putem excela toti, chiar daca depunem un efort sustinut

Printr-un experiment al carui scop era sa determine cat de repede sunt capabili oamenii sa isi insuseasca anumie abilitati referitoare la sah si muzica s-a aratat ca practica si antrenamentul nu te transforma intr-un expert, chiar daca ai in spate mii de ore de munca.

Cu alte cuvinte, abilitatea innascuta si talentul natural joaca un rol mai mare decat am crede noi. Este nevoie de existenta unei afinitati naturale pentru acea abilitate.

Mintim si inselam atunci cand avem o parere proasta despre noi

Atunci cand ne simtim tristi sau avem un respect de sine scazut suntem mult mai predispusi sa facem lucruri rele sau sa le justificam mai usor.

Concluzia a reiesit in urma unui experiment realizat pe doua grupuri de studenti: membrii unui grup au primit un feedback pozitiv la un test de personalitate, in timp ce membrii celuilalt grup au primit un feedback negativ (de exemplu, li s-a spus ca nu sunt niste persoane interesante). In acest context, cei din al doilea grup au fost mult mai predispusi sa ii insele pe ceilalti sau sa faca diverse lucruri negative.

Explicatia ar fi ca unei persoane cu un respect de sine ridicat ii este foarte greu sa justifice o actiune imorala, in timp ce in cazul unui respect de sine scazut, actiunile imorale se produc mult mai usor, pentru ca persoanele implicate se gandesc ca oricum nu ii pasa nimanui de ceea ce fac.

Empatia pentru alte rase uneori lipseste

Participantilor la un studiu realizat de cercetatori italieni li s-a cerut sa priveasca un videoclip scurt cu niste maini intepate cu ace, in timp ce li se monitorizau activitatea creierului si bataile inimii. Pentru ca experimentul era centrat pe perceptia asupra raselor, unele maini erau albe si altele erau negre.

S-a observat ca atat participantii caucazieni, cat si cei cu origini africane reactionau mult mai puternic atunci cand vedeau ca o mana a cuiva din aceeasi rasa era intepata.

Pentru a elimina posibilitatea ca participantii sa asocieze mainile din imagini cu ale lor, oamenii de stiinta le-au aratat niste imagini cu maini de o culoare albastru deschisa care erau intepate. In mod interesant, atat participantii de culoare, cat si ceilalti au avut o reactie emotionala mai puternica la inteparea mainilor de culoare albastru deschis decat la inteparea mainilor apartinand cuiva din alta rase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#caracteristici umanitate, #umanitate lucruri negative, #experimente psihologice, #experimente celebre oameni, #oameni empatie specii , #experiment