Lucruri pe care nu le stiai despre... bere

Duminica, 28 Martie 2010, ora 19:58
5834 citiri
Lucruri pe care nu le stiai despre... bere

Nu exista om care sa nu fi pus, macar o data, gura pe bere. Lichidul auriu, care merge de minune cu floricele sau alune, care are o gramada de calorii si care te poate racori intr-o zi fierbinte de vara. Dar ce stim despre bere? Stim ca este obtinuta din patru ingrediente naturale: apa, malt, drojdie si alcool.

Ce nu stim despre bere? Probabil ca orice bere are o concentratie de alcool de 0,5 la suta, chiar si cea fara alcool. Detaliul nu reprezinta o problema in cazul fiolei folosite de politie, dar desfiinteaza denumirea de "bere fara alcool".

Povestea berii

Povestea berii incepe cu mai bine de 6.000 de ani in urma, cand lichidul auriu a fost obtinut dupa ce o bucata de paine a stat in apa si a trecut printr-un proces de fermentare. Din punct de vedere istoric, aceasta legenda nu poate fi verificata, pentru ca de la apa si painea fermentata pana la ceea ce este berea azi, a fost nevoie de mai multe procese de fermentare.

Cea mai veche bere din lume dateaza din anii 3500-2900 IHR, iar urme de lichid din acest fel au fost descoperite in Tepe (Mesopotamia - Iran). In acea perioada, berea era consumata frecvent de localnici. O bautura asemanatoare cu berea, numita "kui", era consumata de chinezi acum 5.000 de ani.

In 2100 IHR Hammurabi, al saselea rege al Babilonului, a emis marele Cod de Legi, care continea reglementari privind activitatea tavernelor. Exista si o pedeapsa pentru vanzarea unei cantitati de bere mai mici decat era "scris in lege". La succesul pe care il avea berea, metoda de preparare s-a imbunatatit odata cu trecerea anului.

Treptat, berea a capatat folosinte care mai de care mai diverse si mai ciudate. Iata cateva exemple:

Poti face baie in bere - Atunci cand intri in cada, dupa ce ai turnat o sticla cu bere, vei avea parte de o experienta interesanta: o baie cu bule.

Carnea marinata e mai frageda - Putina lume stie ca, inainte de a gati o friptura, pastrarea carnii in bere timp de doua ore ii da o fragezime maxima, iar gustul nu ii este schimbat, asa cum se intampla in cazul vinului

In loc de sampon - Parul va deveni mai stralucitor daca te speli pe cap cu bere. Singura conditie este sa o fierbi inainte, pentru a-i scoate alcoolul. Daca vrei sa o folosesti insa pe post de fixativ, nu este nevoie sa o fierbi.

Cat despre ciudateniile care au insotit berea, de-a lungul secolelor, ele sunt atat de multe incat exista sute de ghiduri, in intreaga lume, care iti povestesc despre ele:

- Vikingii erau convinsi ca o capra gigant, cu ugerele pline de bere, ii astepta in Valhalla.

- Berea contine mai multi nutrienti: fibre, potasiu, magneziu, vitamina B6 si B12, calciu.

- In antichitate, era mai greu sa filtrezi apa decat sa fabrici bere. Drept care mai toata lumea bea bere in loc de apa, pentru ca era mai ieftina.

- Singura bere care isi pastreaza calitatile este cea imbuteliata in sticle de culoare inchisa.

- Gerrie Berendsen a vrut ca si animalului sau de companie sa se bucure de una dintre cele mai apreciate inventii ale omenirii - berea. Astfel, el a creat pentru catelul sau insetat o bautura speciala din carne si malt, care chipurile ar avea gust de bere. Kwispelbier este non-alcoolica si poate fi consumata chiar si de oameni, numai ca pretul acestei bauturi este de trei ori mai mare decat cel al unei Heineken.

- Un producator de bere din Hokkaido (Japonia) a lansat de curand o bere pe baza de lapte, denumita sugestiv... Bilk. Ideea a venit ca solutie la problema cu care se confruntau fermierii din orasul mai sus amintit, productia de lapte fiind mult mai mare decat cererea. Berea are gust de fructe si face pereche buna cu dulciurile. Datorita aromei sale, producatorii spera ca berea sa fie populara in randul doamnelor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ciudatenii bere, #istoria berii, #intrebuintari bere , #experiment