NASA: Exista gheata pe Luna!

Marti, 02 Martie 2010, ora 16:26
3664 citiri
NASA: Exista gheata pe Luna!
foto: ISRO

Craterele de la polul nord al Lunii sunt pline de gheata, potrivit ultimelor date inregistrate de sondele spatiale trimise sa cerceteze satelitul natural la Pamantului.

Peste 40 de cratere de mici dimensiuni de pe suprafata Lunii sunt pline cu gheata, groasa de cativa metri, arata datele inregistrate de sonda spatiala Chandrayaan-1, lansata de India in cadrul experimentului Mini-Sar, condus de NASA, potrivit BBC.

Descoperirea a fost confirmata si de misiunea de explorare lunara LCROSS, care a completat datele inregistrate de sonda indiana cu inca un amanunt spectaculos: gheata selenara este formata din apa amestecata cu alte substante, printre care si hidrocarburi.

NASA: Ar putea exista viata pe satelitul lui Saturn

Diametrele craterelor pline cu gheata sunt cuprinse intre 2 si 15 kilometri, iar adancimile lor ating cu siguranta cativa metri, reiese din datele obtinute de Chandrayaan-1, potrivit oamenii de stiinta de la NASA.

Doctorul Paul Spudis, de la Institutul Lunar si Planetar din Huston, estimeaza ca aceste cratere de impact contin cel putin 600 de milioane de kilotone de gheata.

NASA: Primele imagini surprinse de sonda spatiala WISE

Cercetatorii explica existenta ghetii prin faptul ca in aceste cratere nu patrunde niciodata lumina soarelui, iar temperatura poate ajunge pana la -248 de grade Celsius, mai mica chiar decat cea de pe planeta Pluto.

"Acum putem spune cu suficienta incredere ca prezenta umana pe Luna este posibila, folosind chiar resursele gasite acolo", spune doctorul Spudis.

Robot NASA care a explorat Marte abandonat in Troia (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gheata Luna, #NASA gheata Luna, #gheata cratere Luna, #apa luna , #experiment