Norvegia vrea sa stocheze dioxidul de carbon in Marea Neagra

Marti, 16 Iunie 2009, ora 13:32
3795 citiri
Norvegia vrea sa stocheze dioxidul de carbon in Marea Neagra
Foto: Bellona

Norvegia lucreaza, impreuna cu Marea Britanie, la un proiect pentru stocarea dioxidului de carbon sub Marea Nordului, in incercarea de a lupta impotriva incalzirii globale.

De asemenea, Norvegia va aloca 200 de milioane de euro pentru captarea si stocarea dioxidului de carbon din Uniunea Europeana, relateza The Christian Science Monitor, citata de Yahoo News.

Specialistii din cele doua tari vor studia adancurile Marii Nordului, pentru a determina care sunt cele mai bune locatii pentru stocarea de CO2.

In trecut, oamenii de stiinta din Norvegia, Marea Britanie, Germania si Olanda, care fac parte din The North Sea Basin Task Force, au estimat ca formatiunea salina Utsira, din Marea Nordului, ar putea stoca pana la 600 de miliarde de tone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor tuturor centralelor electrice din Europa, pentru urmatorii 600 de ani.

Utsira este doar una dintre locatii. Luna trecuta, Scotia a anuntat ca partea sa din nordul si centrul Marii Nordului ar putea retine emisiile de CO2 din centralele pe baza de carbuni din Marea Britanie, din urmatorii 200 de ani.

Pentru Norvegia, reusita proiectul ar fi similara aselenizarii pentru Statele Unite, potrivit prim ministrului tarii, Jens Stoltenberg.

Compania petroliera norvegiana Statoil a inceput sa stocheze dioxid de carbon in zona Utsira, sub platforma petroliera Sleipner, inca de acum 13 ani. De atunci, compania a pompat 11 milioane de tone de CO2, iar reprezentantii sai cred ca ar mai incapea de trei ori pe atat, in acea regiune.

Decizia de a stoca dioxid de carbon sub fundul marii a fost, pentru Statoil, una bazata pur pe economie: costa 30 de dolari sa depoziteze CO2 sub pamant, adica aproximativ cat i-ar costa sa plateasca taxa de mediu din Norvegia.

Pe de alta parte, unele organizatii de mediu sustin ca metoda nu este suficiet de bine pusa la punct si ar putea fi nesigura.

Recent, Greenpeace a lansat un raport critic la adresa formatiunii Utsira, punand in discutie siguranta stocarii CO2 in adancurile marii si spunand ca metodologia este "insuficient de robusta". Raportul a citat si date oficiale, conform carora este imposibil de estimat daca tot dioxidul de carbon stocat se afla inca acolo.

"Este imposibil sa demonstram ca tot CO2 injectat este inca acolo. Nu putem masura cantitatea de CO2 cu destula acuratete, folosind aparatura pentru seismologie", a declarat Peter Haugan, lider al Institutului de Geofizica la Universitatea din Bergen.

Cu toate acestea, pana in 2014, Norvegia intentioneaza sa construiasca o unitate de captare a dioxidului de carbon, pentru centrala pe gaze Mongstad, din vestul tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#stocare dioxid carbon, #CO2 Marea Nordului, #Norvegia stocheaza CO2 , #experiment