Nu au spus-o niciodata: 10 citate celebre

Vineri, 20 Martie 2009, ora 18:20
10885 citiri
Nu au spus-o niciodata: 10 citate celebre

Folosim de multe ori citate celebre pentru a accentua un punct de vedere sau doar pentru ca ne place sa scoatem de la naftalina franturi de cultura. Ceea ce nu stim de fapt este ca multe dintre acestea sunt mituri urbane si nu au nicio legatura cu sursele carora le atribuim.

"Elementar, dragul meu Watson"

Sherlock Holmes

De fapt, in cartile originale, cel mai cunoscut rezident de pe strada Baker nu foloseste niciodata aceasta fraza. Totusi, acest lucru nu l-a oprit pe reprezentantul sau cinematografic sa o faca, dezvaluie TimesOnline.

"Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca cei buni sa nu faca nimic"

Edmund Burke

Nimeni nu stie exact care este legatura dintre celebrul om de stat si aceasta fraza. Prima sursa care ii atribuie cuvintele lui Burke este Bartlett's Familiar Quotations. Totusi, fraza nu apare in nicio scriere a lui Edmund Burke.

"In aceasta lume nimic nu este sigur in afara de moarte si taxe"

Benjmin Franklin

Desi Franklin a tot repetat acest citat, spre deosebire de celelalte vorbe de duh ale sale, el nu este autorul sau. Potrivit unei alte surse, Christopher Bullock este cel care a punctat primul ideea. In 1716, a scris "Este imposibil sa fii sigur de ceva in afara de Moarte si Taxe".

"Cand oamenii nu mai cred in Dumnezeu, nu mai cred in nimic"

G.K. Cherseterton

Oamenii nu ar trebui sa creada ca G.K. Chersterton este cel care a spus acest lucru. Redutabilul Oliver Kamm si-a asumat misiunea de a clarifica acest lucru.

"Atunci cand faptele se schimba, imi schimb parerea. Tu, domnule, ce faci?"

Joh Maynard Keynes

Desi Keynes este un om al momentului, aveti grija cand folositi aceasta fraza. Samuel Brittan se numara printre cei care cred ca el nu a spus acest lucru niciodata si crede ca este vorba despre o citare gresita. Potrivit lui Brittan, fraza in cauza era probabil "Cand imi schimb parerea, spun. Tu ce faci?"

Play it again, Sam

Casablanca

Cu trecerea timpului, din ce in ce mai multa lume crede ca Ingrid Bergman a folosit aceasta replica in Casablanca. Doar ca nu a facut-o. Este suficient sa va uitati la film ca sa va dati seama.

"Idioti utili"

Vladimir Lenin

Poate ca expresia inspirata a intrat in lexicul politic al Uniunii Sovietice, dar nu exista nicio dovada ca ea ii apartine lui Lenin. Chiar si biblioteca Congresului recunoaste ca sintagma nu apare in niciuna dintre operele lui Lenin.

"Criza? Care criza?"

Jim Callaghan

Trebuie sa dati vina pe "The Sun" in acest caz. Desi titlul lor a insumat situatia din timpul crizei, acesta a ajuns sa-i fie atribuit pe nedrept lui Jim Callaghan.

"Doar mortii au vazut sfarsitul razboiului"

Platon

Aceasta fraza celebra apare la inceputul filmului Black Hawk Down, dar nu are nimic de-a face cu Platon. In schimb, George Santayana a introdus-o in 1924 in Soliloquis in Anglia.

Generalul Douglas MacArthur este de vina pentru atribuirea gresita dupa ce l-a citat pe Platon in timpul discursului sau de despartire catre corpul de cadeti de la West Point, in 1962.

"Arata-mi un tanar conservator si iti voi arata pe cineva fara inima.

Arata-mi un liberal batran si iti voi arata pe cineva fara creier"

Winston Churchill

Nimeni nu il poate acuza pe Churchill ca nu a atribuit sursa. Dar aceasta fraza celebra, care apare in mai multe variante, este probabil sa nu ii apartina. Dezbaterea asupra acestei dileme este una dintre cele mai aprinse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#citate celebre, #sursa atribuita gresit, #vorbe duh interpretate , #experiment
Comentarii
C
Caterinca Mass-Media
rank 1