Planeta Marte a fost acoperita de oceane

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 12:33
5308 citiri
Planeta Marte a fost acoperita de oceane
Foto: stiintaazi

O echipa internationala de cercetatori a prezentat argumente puternice pentru existenta unui ocean pe planeta Marte in trecut.

Satelitul Mars Global Surveyor al NASA a construit o harta tridimensionala a scoartei si cu aceasta ocazie a identificat si o zona uriasa mai joasa, ceea ce sugereaza ca un mare ocean s-ar fi aflat pe o treime din suprafata planetei rosii, informeaza stiintaazi.

Satelitul Mars Odyssey al NASA a demonstrat ca anumite minerale sunt mai abundente in zona mai joasa decat pe malurile acesteia. Acest lucru poate fi explicat daca mineralele s-au sedimentat pe fundul unui ocean care ar fi existat in trecut pe Marte. Studiul urmeaza sa fie publicat intr-o editie speciala a Planetary si Space Science.

Satelitul Mars Odyssey al NASA a fost lansat in 2001 si este in functiune si in prezent. Satelitul contine un instrument denumit "Gama Ray Spectrometer" (Spectromentrul de Radiatii Gama) care identifica precis atat frecventele radiatiilor gama captate, cat si intensitatea fiecarei frecvente. Astfel, cercetatorii pot afla ce elemente chimice se afla in cei 30 de cm de subsol de la suprafata. Dar mai ales, pot sa afle densitatea acestor atomi.

Pe acest pricipiu, Mars Odyssey a demonstrat in 2002 ca in subsolul planetei Marte, la adancime mica, exista apa sub forma de gheata, pe suprafete ample. Acest lucru a fost demonstrat si in mod direct in iulie 2008 de sonda Phoenix care a poposit in zona polara de nord si a luat direct probe de sol ce le-a analizat.

De asemenea, datorita unui alt satelit, Mars Global Surveyor, lansat in 1996, NASA a construit harti precise ale reliefului de pe Marte.

Acest satelit trimitea fascicule laser spre solul planetei, acestea se reflectau si reveneau la satelit. Din timpul dus-intors, se deducea altitudinea acelui punct. Aceasta harta tridimensionala sugera ca aproape o treime din suprafata planetei era acoperita in trecut de oceane.

Raspunsul la intrebarea daca au existat oceane pe Marte este foarte important, caci daca acestea intr-adevar au existat, atunci creste posibilitatea ca si viata sa fi existat in trecut pe Marte.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#planeta Marte, #oceane, #viata pe Marte , #experiment