Porumb modificat genetic cu trei vitamine

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 15:56
2770 citiri
Porumb modificat genetic cu trei vitamine
Foto: SustainableTable

Cercetatorii europeni au creat un nou tip de porumb modificat genetic ce contine trei tipuri de vitamine. Noua planta ar putea fi cultivata in tarile sarace, unde regimul alimentar nu este destul de variat pentru a oferi suficiente vitamine organismului.

Este pentru prima oara cand este creata o planta ce contine mai multe tipuri de vitamine. Porumbul contine cantitati mari de beta caroten si derivati din vitamina C si acid folic, relateaza BBC.

Cercetatorii de la Universitatea din Leida au obtinut planta prin transferarea genelor unor embrioni imaturi bombardati cu particule metalice, care contineau fragmente de ADN. Odata asimilate, acestea modifica procesele interne ale plantei in asa fel incat aceasta produce vitamine.

Schimbarile induse au persistat chiar si la mai multe generatii de plante, potrivit cercetatorilor. Cantitatile de vitamine produse sunt mult mai mari decat cele obtinute de plantele conventionale, spune Paul Christou, unul dintre creatorii porumbului modificat genetic.

Cei care consuma 100-200 de grame din acest porumb ar beneficia de aproape intreaga doza zilnica recomandata de vitamina A si 20% din doza zilnica recomandata de acid folic si acid ascorbic.

Cercetatorii avertizeaza insa ca plantele modificate genetic nu vor reusi sa rezolve toate problemele legate de regimul alimentar: daca se rezolva problema deficientelor de vitamina A, spre exemplu, nu se poate face nimic in legatura cu alte deficiente.

Plantele vor fi testate in SUA in 2010 si daca vor avea succes se va trece la teste in Africa.

Activistii impotriva modificarii genetice sustin ca plantele nu ajuta la nimic

Grupurile de activisti impotriva plantelor modificate genetic au lansat o nota de avertizare in privind acestor plante, cei de la organizatia "Friends of The Earth" sustinand ca este imposibil de controlat daca se obtine, intr-adevar, doza zilnica recomandata de vitamine.

Activistii mai sustin ca persoanele care traiesc in zone sarace nu au acces la niciun fel de alimente, iar imbogatirea porumbului cu vitamine nu i-ar ajuta in niciun fel.

"In loc sa optam pentru metode de modificare genetica scumpe, care nu au fost testate si care presupun riscuri, ar trebui sa ne asiguram ca oamenii pot sa cultive plante si au acces la diverse alimente", a declarat Clare Oxborrow, de la "Friends of The Earth".

Ea adauga ca orezul imbogatit cu vitamina A este disponibil de multa vreme, insa nu a fost folosit pentru ca nu ar rezolva problemele celor saraci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#porumb modificat genetic, #trei vitamine , #experiment