Secretul unei minti geniale

Duminica, 11 Ianuarie 2009, ora 12:08
10406 citiri
Secretul unei minti geniale

Implineste in curand 30 de ani. Pe 14 mai 2004, a reprodus din memorie 22.514 zecimale ale constantei matematice Pi. In iulie 2006 a acordat un interviu live, la televiziune, vorbind curat islandeza, la doar o saptamana dupa a inceput sa o invete. Orice om normal are nevoie de ani buni pentru a atinge o asemenea performanta.

Cine este Daniel Paul Tammet si care este secretul capacitatilor sale mentale exceptionale?

Intr-un interviu acordat in aceasta saptamana lui Jonah Lehrer pentru Scientific American, Tammet face cateva dezvaluiri legate de modul in care a ajuns sa aiba nu doar un IQ impresionant ci si o memorie fantastica, prezantand totodata cateva posibile explicatii pentru creativitatea sa iesita din comun.

Un al doilea "Rain man"

Daniel Paul Tammet s-a nascut pe 31 ianuarie 1979 la Londra, intr-o familie cu 9 copii.

Capacitatile sale intelectuale iesite din comun atat in domeniul matematicii cat si al limbilor straine au facut ca el sa devina subiectul unui documentar impresionant difuzat in mai 2005 de televiziunea britanica, intitulat "Baiatul cu un creier incredibil".

Filmul prezinta o parte dintre momentele spectaculoase in care Tammet a dat masura geniului sau, printre acestea fiind "Ziua Pi", mai precis 14 mai 2004, cand pe parcursul a 5 ore a reprodus in public din memorie, in fata catorva arbitri, 22.514 cifre zecimale corecte ale celebrei constante numerice cunoscuta ca 3,14.

Puteti vedea imaginile AICI.

Tammet a declarat ca a reusit sa retina aceste cifre dupa doar cateva saptamani de antrenament, in conditiile in care un om normal ar reusi aceasta performanta doar dupa cativa ani.

Tammet a invatat limba romana

In acelasi timp, Daniel Tammet sustine ca vorbeste 11 limbi straine, engleza, franceza, finlandeza, germana, spaniola, lituaniana, estoniana, scotiana, esperanto, islandeza si ... romana.

Cea mai grea dintre ele, islandeza, a invatat-o intr-o saptamana. A fost de fapt vorba despre o provocare primita din partea postului de televiziune britanic Channel Five.

Dupa doar sapte zile, Tammet a participat la o emisiune live la televiziunea islandeza, unde a conversat cu mare lejeritate cu prezentatorii absolut socati si incantati totodata de corectitudinea exprimarii lui si de vocabularul sau, dupa cum puteti vedea AICI.

Britanicul spune ca unul dintre cele mai frumoase momente din viata sa a fost cel in care l-a intalnit pe Kim Peek, a carui poveste de viata a stat la baza scenariului impresionantului film "Rain man".

Care este secretul ?

Dupa cum a descris si in cartea sa de memorii "Born on a Blue Day", Tammet dezvaluie ca, in mintea sa, conceptele abstracte, cum ar fi numerele, au forma vizuala, dinamica.

"Numerele, de exemplu, iau forme complexe, multimensionale in mintea mea, forme pe care le manipulez pentru a stabili extrem de rapid valoarea unor sume uriase sau a determina daca un acestea sunt prime sau nu", spune Tammet.

Acelasi lucru se intampla si in cazul limbilor straine. "Privesc cuvintele ca pe piesele unui puzzle, fiecare avand un loc bine stabilit in structura arhitecturala pe care o stabilesc in mintea mea pentru fiecare dintre limbile straine pe care am reusit sa le invat cu multa usurinta. Relatiile pe care reusesc astfel sa le stabilesc intre cuvinte ma ajuta sa mi le amintesc ulterior", mai explica acesta.

Pentru Tammet, numerele si cuvinte nu sunt doar urme de cerneala pe o pagina alba. "Nu. Ele au forme, culori si chiar textura, iar uneori 'prind viata'. Inca de mic copil, erau cei mai buni prieteni ai mei. Cred ca asa se explica capacitatea mea uimitoare de a memora diverse lucruri, prin faptul ca pentru mine aceste informatii nu sunt statice", dezvaluie acesta.

El spune ca nu i se pare nimic surprinzator in acest mod de a vedea lucrurile, ci dimpotriva, este uimit ca nu gandeste toata lumea asa.

Nu exista dovezi de inteligenta, doar inteligenta

In cea de a doua sa carte, "Embracing the Wide Sky", Tammet devine un critic acerb al testelor de inteligenta cu ajutorul carora se stabileste IQ-ul unei persoane, sustinand ca acestea sunt mult prea simpliste.

"Nu exista dovezi de inteligenta, doar inteligenta. Atat. Cand eram copil, nu am fost nici pe departe etichetat ca fiind inteligent. Eram limitat, repetitiv si deseori anti-social. Nu puteam sa privesc oamenii in ochi sau sa descifrez limbajul corporal al celor din jur, aceste capacitati le-am obtinut mult mai tarziu si cu un mare efort. De asemenea, nu puteam sa silabisesc corect, pentru ca aveam un cu totul alt mod de gandire decat cel promovat de profesori in scoala", povesteste Tammet.

El sustine ca inteligenta este cu mult mai mult decat un numar ce reprezinta IQ-ul unei persoane. Mintea umana este extrem de complexa si niciun numar nu poate reflecta pe deplin profunzimea, unicitatea de exprimare a acesteia sau potentialul ei".

Statisticile arata ca o treime din populatia globului are un IQ cuprins intre 85 si 115. "Asta ar insemna ca ne-am putea adresa cu 'Esti un 94' sau 'Hei, tu, 110!' in cazul a milioane de oameni. Este absurd.

Inteligenta nu poate fi cuantificata si se manifesta in mod diferit de la o persoana la alta. Dar chiar daca, in opinia mea, nu o putem masura cu precizie, conceptul in sine este foarte important mai ales pentru oamenii de stiinta si educatori. Dar eu cred ca, in loc sa evaluam copiii daca sunt sau nu inteligenti, ar trebui sa le stimulam infinit mai mult toate aptitudinile si sa le incurajam talentele, deseori ramase nedescoperite multa vreme", mai afirma Tammet.

In opinia sa, invatarea unei limbi straine este un excelent exercitiu pentru mintea umana. "Antreneaza creierul, dezvoltandu-i capacitatea de a asimila informatii abstracte si de a se concentra. In plus, invatarea unei limbi straine contribuie la incetinirea scaderii capacitilor mentale odata cu imbatranirea", spune el.

Hiperconectivitatea, o ipoteza plauzibila

O ipoteza surprinzatoare cu privire la capacitatile sale intelectuale iesite din comun are Tammet insusi, care vorbeste in cele ce urmeaza despre "hiperconectivitate", o proprietate cognitiva mai putin cercetata.

"Eu sunt creativ intr-un mod cu totul neobisnuit. Vizualizez siruri intregi de numere aleatoare sau inventez cuvinte si concepte proprii in limbile straine pe care le cunosc. M-am intrebat deseori de unde vine aceasta capacitate?

Creierul meu este diferit de al multor persoane. Sufar de o forma de autism, iar in copilarie am avut numeroase crize de epilepsie. Pentru cei mai multi oameni, functiile importante ale creierului sunt coordonate din arii cerebrale diferite, ele neinterferand unele cu altele.

Oamenii de stiinta au descoperit insa ca in cazul unor afectiuni, cum ar fi autismul sau epilepsia, intre zone distincte ale creierului apar o serie de interferente.

Eu am elaborat o teorie care spune ca formele rare de imaginatie creativa, cum sunt cele din cazul meu dar mai exista si altele, sunt efectul unei intersectari complexe de ganduri, amintiri, senzatii si idei, care in mod normal ar trebui sa fie total separate. Si cred ca toate formele de creativitate exceptionala, indiferent in ce domeniu se manifesta, au la baza aceasta 'hiperconectivitate' manifestata in interiorul creierului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Daniel Tammet, #Rain man, #geniu, #autism, #crize epilepsie, #zecimalele constantei pi , #experiment