Sobolanii au devenit experti in comportamentul pisicilor

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 11:02
3203 citiri
Sobolanii au devenit experti in comportamentul pisicilor

Rozatoarele nu dau mare atentie pisicilor care le tranziteaza teritoriul in mod obisnuit, in schimb devin foarte alerti si precauti cand simt mirosul unei feline straine.

In culturile populare de pretutindeni, imaginea soarecelui este aceea a unui animal istet, cu un puternic instinct de conservare, perfect constient de pericolul prezentat de pisici. Studiile actuale nu fac decat sa intareasca acest lucru, informeaza New Scientist.

Iain McGregor si colegii sai zoologi din cadrul Universitaii din Sydney au fost uimiti sa constate ca sobolanii s-au oprit instantaneu din activitatile lor, concretizate in joaca, lupta, hranire, imperechere, in momentul cand au simtit mirosul unei pisici straine.

Rozatoarele nu dadeau nicio atentie mirosului pisicilor cu care erau obisnuite, cunoscandu-le atat obiceiurile, cat si capacitatea de a-i prinde sau urmari.

Disectiile creierului sobolanilor au aratat ca partea din creier care raspunde expunerii olfactive la feromonii de pisica devine din ce in ce mai putin activa, pe masura ce sobolanul se obisnuieste cu felina in cauza. In cazul unui nou specimen, creierul sobolanului devine alert intr-o fractiune de secunda.

Cand o pisica noua isi stabileste teritoriul de vanatoare in zona unde traiesc sobolanii, cea mai buna solutie pentru acestia este de a ramene extrem de vigilenti, pana cand ajung sa cunoasca obiceiurile pisicii si se obisnuiesc cu ea.

"Recunoasterea individuala a pradatorilor are beneficii reale pentru rozatoarele salbatice. Cunoaste-ti dusmanul ca sa supravietuiesti, acesta este, se pare, prima lege a sobolanilor" a declarat Iain McGregor, coordonatorul acestui studiu.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Inovațiile în inteligența artificială și neuroștiință continuă să uimească. Intel, celebrul creator de procesoare pentru calculatoare, se mândrește cu o nouă invenție: un...
#soarece, #pisica, #studiu, #creier, #obisnuinta, #comportament , #experiment