Sunt portocalele poluante?

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 11:51
2926 citiri
Sunt portocalele poluante?
Foto: The New York Times

De mici ni se spune ca portocalele sunt bune pentru noi. Dar sunt bune si pentru mediu? Se pare ca nu prea.

Un studiu realizat de PepsiCo, ce detine unul din cele mai cunoscute branduri de sucuri de portocale, Tropicana, a scos la iveala faptul ca pentru aproximativ doi litri de suc sunt eliminate in atmosfera circa 1.700 de grame de dioxid de carbon, scrie New York Times.

Fenomenul nu apare in timpul producerii sucului in sine, cum s-ar putea crede, ci din cauza practicilor de cultivare si crestere a portocalelor.

PepsiCo a angajat experti sa masoare emisiile de gaze cu efect de sera din timpul functionarii fabricii de suc sau transportului cutiilor de carton folosite pentru ambalat.

Cea mai mare parte a gazelor daunatoare provin de la folosirea intensa a fertilizantelor cu nitrogen, ce se transforma in gaze cu efect de sera cand sunt imprastiate peste culturile de portocali.

Pepsi este doar una dintre companiile ce intreprind actiuni pentru a masura si, eventual, reduce emisiile de carbon rezultate din activitatile sale. La aceasta lista se adauga multinationale precum IBM, Nike, Coca-Cola, Google, Yahoo si Dell.

Si ca orice lucru in lumea afacerilor, aceste strategii au la baza studii despre obisnuintele de consum, respectiv posibile nise pentru profit. Acestea releva faptul ca oamenii sunt din ce in ce mai ingrijorati din cauza mediului. Prin urmare, ar prefera sa cumpere produse ecologice, iar marile companii nu vor sa ignore acest trend.

"Oricand oamenii fac un efort de a reduce, direct sau indirect, emisiile gazelor cu efect de sera este un lucru bun. Problema este cand incerci sa scrii pe eticheta ca produsul nu are impact asupra mediului sau sa profiti prin compararea cu alte produse concurente," a spus Michael Gillenwater, decan al Institutului de Management al gazelor cu efect de sera.

Reprezentantii PepsiCo au declarat ca nu sunt inca hotarati cum sa foloseasca rezultatele studiului. Acestea vor fi postate pe site-ul Tropicana, dar nu s-a luat inca o decizie in privinta folosirii in campaniile de marketing sau pe eticheta.

Compania lucreaza cu specialisti de la Universitatea din Florida pentru a gasi metode de crestere a portocalelor folosind mai putine ingrasaminte daunatoare mediului.

De asemenea, intentioneaza sa lanseze campanii de informare a publicului cu referire la citirea corecta a informatiilor despre gazele poluante, ce se regasesc pe etichetele diverselor produse.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PepsiCo, #culturi portocali, #gaze efect sera , #experiment