"Tu ce vezi in imagine?" - Ce se ascunde in spatele testului petelor de cerneala

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 21:37
19553 citiri
"Tu ce vezi in imagine?" - Ce se ascunde in spatele testului petelor de cerneala
Foto: kids.britannica.com

Testele psihologice, fie ele de cariera sau de personalitate, au ajutat specialistii de-a lungul anilor sa masoare o serie de cunostiinte sau aptitudini ale oamenilor in raport cu mediul in care activeaza.

Odata cu trecerea timpului, psihologii si-au imbunatatit abilitatile, si-au aprofundat cunostintele si au efectuat numeroase studii pentru a intelege mai bine trairile interioare ale indivizilor.

Unul dintre cele mai studiate si mai controversate instrumente din practica psihodiagnostica a fost si ramane testul Rorschach, zis si testul petelor de cerneala. Desi controversat, testul reuseste sa furnizeze cat mai multe informatii in consolidarea profilului de personalitate si functionarea psiho-dinamica a subiectilor, sustine psihologul Mike Drayton, citat de BBC.

Dar in ce consta mai exact testul Rorschach? Este vorba despre un set de fise ce contin imagini cu pete de cerneala simetrice care reprezinta rezultatul ambiguu al plierii unei coli. Testul Rorschach este ceea ce psihologii numesc un test proiectiv. Ideea de baza este ca atunci cand subiectului ii este prezentata o imagine ambigua, lipsita de semnificatie, creierul sau munceste din greu sa ii dea un sens acelei forme. Atunci cand subiectul este rugat sa spuna ce vede in pata de cerneala, el de fapt vorbeste despre el insusi si arata psihologului cum transpune acea semnificatie in exterior.

Insa, inventatorul testului, Hermann Rorschach (8 noiembrie 1884 - 1 aprilie 1922), nu a intetionat ca acesta sa fie un test de personalitate. De mic copil, Rorschach a fost un fan impatimit al jocului Klecksographie. Scopul jocului era sa colectezi cat mai multe carti de joc cu pete de cerneala, sa le asociezi si sa inventezi povesti cu ajutorul lor. Dupa ce a terminat liceul, Rorschach a studiat psihiatria si in timp ce facea practica, in 1918 a observat ca pacientii diagnosticati cu schizofrenie faceau asocieri total diferite fata de cei care erau sanatosi. Prin urmare, el a creat testul pentru a diagnostica mai usor schizofrenia. Abia in 1939, experimentul a inceput sa fie folosit ca o modalitate de a analiza personalitatea unei persoane.

Rorschach, un test des criticat de psihologi

Chiar daca a fost folosit de nenumarate ori pentru a determina personalitatea unui individ, acuratetea si interpretarea testului au fost deseori dezbatute de psihologi. Unele voci sustin ca evaluarile doctorilor nu sunt de incredere, pentru ca mai multi specialisti pot avea pareri diferite ale aceleiasi interpretari.

De exemplu, daca un subiect vede in petele de cerneala un sutien, un doctor psiholog poate interpreta raspunsul ca fiind o nevoie sau o dorinta sexuala, pe cand o femeie psiholog poate considera ca subiectul a vazut pur si simplu un articol vestimentar.

Insa alti specialisti sunt de parere ca testul ajuta la o mai buna intelegere a sinelui si la descifrarea lumii interioare a subiectului. Ofera o perceptie asupra gandirii interioare a unui individ.

Hermann Rorschach a incetat din viata in 1922, la un an dupa ce a scris cartea "Psychodiagnostik", volum care la acea vreme nu a avut parte de succes.

Iata un exemplu caracteristic testului Rorschach in care o femeie insarcinata explica ce vede in imagine:

1. Intre cele doua persoane se afla un vas cu mancare.

2. Petele rosii din centrul fisei seamana cu doua inimi. Poate sa sugereze ca cele doua persoane din imagine se iubesc.

3. Petele rosii din spatele corpurilor par a fi doi nou-nascuti care inca au atasat de ei cordonul ombilical.

4. Cele doua corpuri simbolizeaza un cuplu, tata si mama, care tine in maini un cos in care s-ar putea afla un bebelus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Rorschach test personalitate, #test psihologic personalitate, #Rorschach test psihologie , #experiment