Turnul Eiffel, minunea de fier

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 07:35
6502 citiri
Turnul Eiffel, minunea de fier

Turnul care domina astazi Parisul este minunatia inginereasca denumita dupa creatorul sau, Alexendre-Gustave Eiffel, cunoscut ca si "Magicianul Fierului", acelasi care a realizat scheletul intern al Statuii Libertatii de la New York. Turnul Eiffel implineste miercuri 121 de ani.

Eiffel si-a inscris monumentul in cursa pentru cel mai bun exponat la Targul Mondial din 1899, concursul fiind organizat de guvernul francez. Proiectul pentru uriasul de metal a castigat competitia, in care s-au inscris alti 107 creatori.

Nu toti parizienii au agreat masivul monument de metal, atunci cand a fost construit. In timpul constructiei, care a inceput in ianuarie 1887, a existat chiar o petitie pentru demontarea acestuia.

Numeroase personalitati culturale, printre care scriitori, pictori, sculptori si arhitecti s-au declarat a fi impotriva construirii "unui turn inutil si monstruos din fier" in inima capitalei franceze si au cerut demolarea acestuia, "in numele bunului-gust".

Gustave Eiffel si-a aparat insa creatia, spunand ca "va avea propriul sau farmec" si ca primul principiu al esteticii arhitecturale este ca forma acestuia sa fie determinata de principala sa utilitate, ceea ce in cazul turnului o reprezinta rezistenta la vant.

"Exista o atractie a colosalului, un farmec propriu, la care teoriile traditionale despre arta nu sunt aplicabile. Poti spune ca piramidele egiptene au frapat imaginatia oamenilor prin valoare artistica?", scrie Eiffel, in raspunsul pe care il trimite personalitatilor culturale.

Turnul a fost la un pas de a fi distrus in 1909, cand ar fi trebuit sa fie demontat dupa ce a dominat expozitia de la Targ, considerandu-se ca si-a implinit menirea. Gustave Eiffel a salvat insa constructia, anuntand armata franceza ca turnul poate fi utilizat ca punct de transmisie radio.

In prezent, este cel mai vizitat obiectiv turistic din lume, fiind escaladat de milioane de persoane in fiecare an.

Turnul Eiffel are o inaltime de 324 de metri (cu tot cu antene) si a detinut recordul de cea mai inalta cladire pana in 1930, cand a fost depasit de cladirea Chrysler din New York.

Cantareste 10.000 de tone si are 2.500.000 de nituri. Cele mai adanci fundatii pentru cei patru stalpi de sustinere de la baza nu depasesc 15 metri, iar stalpii sunt inscrisi intr-un careu cu latura de 125 de metri, fiind orientati in functie de cele patru puncte cardinale.

Constructia s-a incheiat definitiv pe 31 martie 1889, dupa doi ani, doua luni si cinci zile.

La planurile componentelor turnului au lucrat 50 de ingineri, care au facut 5.300 de scheme. La fabricarea pieselor au lucrat doar o suta de muncitori in ateliere, confectionand peste 18.000 de piese, iar 132 de muncitori le-au montat pe santier.

Turnul este revopsit odata la sapte ani, iar la fiecare vopsire se folosesc 60 de tone de vopsea. Noaptea, turnul ofera si un spectacol de lumini, avand 336 de reflectoare cu o putere de 600 de watti.

Cladirea are trei nivele pentru vizitatori, care pot cumpara bilete pentru a urca cu liftul sau pe scari pana la etajul 1 sau 2.

Un bilet pentru adulti pana la etajul doi, cu liftul, costa 8,10 euro, iar ca sa urcati scarile pana la etajul doi, platiti doar 4,50 euro. Ca sa urcati pana in varf cu ascensorul, platiti 13 euro. Preturile sunt reduse pentru copii, tineri de pana la 24 de ani, persoane cu handicap sau grupuri scolare si de turisti.

Turistii pot lua si masa in restaurantul "Le JulesVerne", care are o vedere splendida deasupra Parisului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#isstoria Turnului Eiffel, #Turnul Eiffel, #Gustave Eiffel, #eiffel , #experiment