Universul este o inclestare intre doi titani, sustin astrofizicienii

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 18:08
4379 citiri
Universul este o inclestare intre doi titani, sustin astrofizicienii

O echipa de astrofizicieni americani a anuntat marti identificarea unei noi metode stiintifice ce confirma existenta misterioasei energii intunecate in Univers.

Existenta ipotetica a acesteia a fost postulata pentru a explica de ce Universul continua sa se extinda, desi acceleratia gravitationala ar fi trebui sa-l faca sa se contracte.

In astronomie, energia intunecata este o forma de energie ipotetica prezenta in tot Universul, ce genereaza o forta care se comporta ca o gravitatie negativa (repulsiva), actionand contrar fortei gravitationale, informeaza BBC.

Astfel, energia intunecata ar putea explica accelerarea expansiunii Universului. Scopul cercetarilor astrofizice actuale in domeniu este masurarea precisa a vitezei de expansiune a Universului pentru a determina modul in care aceasta expansiune variaza in timp.

Cu ajutorul observatiilor realizate de telescopul cu raze X Chandra, apartinand NASA, astrofizicienii americani sustin ca pot confirma ipoteza existentei energiei intunecate.

Echipa de cercetatori, coordonata de profesorul Alexey Vikhlinin de la Observatorul Smithsonian de Astrofizica, a studiat volumul de crestere a structurii clusterelor de galaxii, cele mai mari aglomerari de materie din Univers.

"Acest studiu, ce s-a desfasurat pe durata mai multor ani, difera de alte metode de cercetare a energiei intunecate, precum sunt cele bazate pe observarea exploziilor supernovelor" (stele foarte masive aflate in ultimele stadii ale vietii, care explodeaza cu o energie colosala si cu o luminozitate de aproximativ 10 miliarde de ori mai puternica decat a Soarelui), precizeaza cercetatorii americani.

"Aceste noi rezultate ne ofera un test independent crucial privind existenta energiei intunecate, cautata indelung de astrofizicieni. Asa cum arbitrii de fotbal se plaseaza in anumite zone ale terenului de joc pentru a observa cu o cat mai mare acuratete anumite faze, si noi incercam sa adoptam aceasi metoda in studiul nostru asupra energiei intunecate", explica Alexey Vikhlinin.

Alte efecte ale misterioasei energii intunecate

Principala descoperire a astrofizicienilor coordonati de prof. Vikhlin este ca energia intunecata, responsabila de expansiunea Universului, mai are un efect foarte important, si anume previne cresterea continua a clusterelor de galaxii, prin acumulare de materie sub efectul imenselor campuri gravitationale dezvoltate de acestea.

Ei au folosit telescopul orbital Chandra pentru a studia formarea unor clustere de galaxii din urma cu miliarde de ani si au obtinut date care confirma faptul ca misterioasa energie intunecata este o forta universala ce guverneaza expansiunea materiei in Univers.

In absenta energiei intunecate aceste gigantice clustere de galaxii ar deveni din ce in ce mai mari si mai dense, neexistand nici o forta care sa se opuna fortei gravitationale ce ar fi fost suverana in Univers.

Insa in ultimele miliarde de ani, aceste clustere nu s-au marit, ceea ce constituie o dovada logica a existentei energiei intunecate. Studiul a fost realizat in urma observarii a 86 de clustere de galaxii ce au inceput sa se formeze in urma cu 5,5 miliarde de ani.

Universul este o inclestare intre doi titani intunecati

Astfel istoria Universului apare ca o inclestare perpetua intre "doi titani intunecati" - energia intunecata si materia intunecata (un alt construct ipotetic al astrofizicienilor, care sub imperiul fortei gravitationale dezvoltate se opune destramarii Universului in spatiu, in cazul in care forta repulsiva a energiei intunecate ar fi singura ce actioneaza).

"Este pentru prima data cand observam efectele unei lupte din aceasta inclestare, castigata de energia neagra", a comentat astrofizicianul Michael Turner de la University of Chicago.

Aceste concluzii confirma de altfel si teoria Relativitatii generale, gandita de Albert Einstein in urma cu un secol.

Einstein a fost primul care a explicat echilibrul fortelor din Univers prin ipoteza existentei unei forte care sa se opuna gravitatiei. In absenta acestei forte repulsive, sub imperiul gravitatiei, intregul Univers s-ar contracta si si-ar mari densitatea pana in momentul marii implozii finale, Big Crunch.

Conform autorilor studiului ce va aparea in editia din 10 februarie a revistei Astrophysical Journal, concluziile la care au ajuns intaresc ideea ca energia intunecata ar fi constanta cosmologica postulata de Albert Einstein.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#energie intunecata Univers, #teoria relativitatii Einstein, #Alexey Vikhlinin , #experiment