Viata de pe Pamant, distrusa intr-un ritm mai alert ca niciodata

Joi, 11 Martie 2010, ora 18:30
3465 citiri
Viata de pe Pamant, distrusa intr-un ritm mai alert ca niciodata
foto: The Guardian

Civilizatia umana distruge speciile de vietuitoare ale Pamantului intr-un ritm fara precedent in intreaga istorie a planetei.

Specialistii sustin ca rata aparitiei noilor specii de plante si animale a ajuns mai mica decat rata extinctiei, pentru prima data de la disparitia dinozaurilor, acum 65 de milioane de ani, scrie The Guardian.

Speciile de plante si animale existente pe suprafata Pamantului dispar mai repede decat pot evolua in mod natural, din cauza poluarii, distrugerii habitatelor naturale si vanatorii, dar si a bolilor si schimbarilor climatice.

Incalzirea globala, prin viscol si troiene de zapada

Oamenii de stiinta au aratat ca planeta se afla deja in pragul celei de-a sasea mari extinctii a plantelor si animalelor, insa pana acum sperau ca noile specii vor continua sa apara intr-un ritm ridicat, sau cel putin asemanator cu cel in care acestea dispar de pe fata Pamantului.

"E dificil sa masuram rata evolutiei noilor specii, insa nu incape indoiala ca ritmul curent al extinctiei este mai rapid de atat", spune cercetatorul Simon Stuart, presedintele Comisiei pentru Supravietuirea Speciilor a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Potrivit datelor publicate in anul 2004 de IUCN, rata disparitiei speciilor a crescut de 100 sau chiar de 1.000 de ori de la aparitia oamenilor pe planeta.

Topul speciilor amenintate de incalzirea globala

Stuart se teme ca evolutia din ultimii ani a situatiei ar putea confirma scenariul apocaliptic lansat de biologul E.O. Wilson, de la Harvard, care sustine ca ar putea ajunge de 10.000 de ori mai mare, in urmatorii 20 de ani.

"Toate dovezile arata ca (Wilson) are dreptate. Unii oameni pretind ca s-a ajuns deja acolo... lucrurile s-au inrautatit din cauza distrugerii habitatului natural si a schimbarilor climatice", spune Stuart.

Extinctia speciilor reprezinta o constanta a evolutiei, iar numai 2-4% din speciile ce au trait vreodata pe Pamant mai sunt in viata si in ziua de astazi.

Lista speciilor pe cale de disparitie, cu o treime mai lunga

Cu toate acestea, analiza straturilor de fosile indica o rata medie a disparitiei speciilor de una dintr-un milion, in fiecare an, pentru intreaga istorie de 3,5 miliarde de ani a planetei.

In ultimii 500 de ani a fost raportata disparitia a numai 869 de specii, insa asta pentru ca oamenii de stiinta au reusit sa inregistreze doar 2 milioane de specii, dintr-un total estimat cuprins intre 5 si 30 de milioane de specii, iar rata extinctiei a fost astfel calculata extrapoland cifrele cunoscute.

Pe baza acestor calcule, IUCN a stabilit in 2004 ca in fiecare an dispar intre 100 si 1.000 de specii dintr-un milion, la fel cum s-a intamplat in urma cu 65 de milioane de ani, cand au disparut dinozaurii.

Dinozaurii au fost exterminati de un asteroid

Criticii spun ca marja de eroare este mult prea mare, iar datele folosite in aceste calcule sunt aproximative, insa Stuart sustine ca nu poate fi vorba despre o supraestimare a problemei, ci din contra, aceasta ar putea fi mult mai grava, deoarece o multime de specii, ce nu au mai fost intalnite de zeci de ani, nu au ajuns inca pe lista celor disparute.

Cresterea ratei extinctiei devine si mai alarmanta, daca o comparam cu rezultatele unui studiu separat al cercetatorilor suedezi, care arata ca disparitia anuala a peste zece specii dintr-un milion arata ca Pamantul devine un loc neprielnic vietii oamenilor.

"Exista numeroase semne de intrebare, insa un lucru e cert: rata extinctiei este mai mare decat ar trebui sa fie in mod natural si lucrurile tind sa se inrautateasca", spune Simon Stuart.

Mica glaciatiune isi intra in drepturi pe tot globul

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#rata extinctie specii, #disparitie specii plante animale , #experiment