Walt Disney: Piticii Albei ca Zapada vor fi sarmanti

Duminica, 20 Septembrie 2009, ora 14:13
12679 citiri
Walt Disney: Piticii Albei ca Zapada vor fi sarmanti

Mutulica, Somnorosul, Hapciu, Rusinosul, Morocanosul, Doc si Voiosul, piticii care ne-au incantat copilaria, nu au lucrat de la inceput in mina, povestea lor fiind recreata la studiourile Disney, marturiseste directorul de creatie la Animation Research Library din compania Walt Disney.

Lella Smith lucreaza de aproape 20 de ani la Walt Disney si se ocupa de pastrarea lucrarilor nepretuite realizate in ultimii 80 de ani de artistii companiei, astfel incat acestea sa incante si alte generatii.

"Tratam arta ca si cand ar fi arta, nu doar simple desene pe hartie. Materialele sunt arhivate in cutii speciale, la temperaturi foarte scazute, manevram totul cu manusi. Lucrarile pe care le pastram nu au fost create pentru un muzeu, ci pentru a fi folosite.

Nu au fost folosite cele mai bune materiale asa ca trebuie sa ne asiguram ca totul este bine pastrat. Artistii care lucreaza acum la studiourile Walt Disney vin la noi pentru a vedea lucrarile mai vechi, pentru a se inspira si pentru a invata de la precursorii lor, a declarat Lella Smith.

Compania pastreaza animatiile si filmele Disney intr-un muzeu, pentru ca oamenii sa se poata bucura de ele si peste 65 de ani.

Reprezentanta Walt Disney sustine ca "Alba ca Zapada" este primul film restaurat.

"Alba ca Zapada si cei sapte pitici" a fost prima animatie de lung metraj a studiourilor Walt Disney. Pana atunci artistii facusera doar desene animate scurte si atunci animatorii au inceput sa isi imbunatateasca tehnicile, sa invete sa deseneze oameni. Au folosit tot ceea ce stiau de la desene de 6-9 minute.

E foarte amuzant ca la acel moment criticii sustineau ca spectatorii nu vor rezista la un film de animatie atat de lung deoarece vor avea probleme cu ochii din cauza culorilor. In decembrie 1937 a fost lansat filmul de animatie "Alba ca Zapada si cei sapte pitici", dupa trei ani de munca. In 1939 filmul a primit un Oscar onorific. Este primul film Walt Disney care va fi lansat in Diamond Collection pe Blu-ray si DVD", a declarat aceasta.

"Piticii aratau aproape la fel la inceput. David Hand, regizorul filmului, spunea ca nu ii poate diferentia si astfel au inceput sa lucreze pentru definirea fiecaruia. Si Alba ca Zapada arata diferit. Avem schite cu ea blonda sau roscata. Personajul a fost schimbat de artisti", a mai zis Lella Smith.

Exista o lista lunga cu numele luate in considerare pentru pitici inca de cand au inceput sa lucreze la film, printre acestea Wheezy, Puffy, Stuffy, Biggo-Ego, Jumpy, Baldy, Nifty, Gabby, Stubby si Burby. Si-au dat seama ca numele defineau cu adevarat personajul, descrierea si actiunile lui, asa ca era importanta alegerea numelui potrivit. Walt Disney a reusit sa dea o personalitate credibila piticilor pe baza numelor alese. Au luat multe caracteristici de la nume, acestea au ajutat la definirea personalitatii fiecarui pitic. Fiecare pititc reprezinta un tip de personalitate umana pe care o putem gasi in majoritatea birourilor, scolilor sau cartierelor in care ne desfasuram activitatea.

La inceput piticii nu aratau ca acum, cum ii stim cu totii din film. In timpurile acelea artistii au pornit de la reprezentarile piticilor din poveste si de aceea la inceput au fost mai "amortiti". Acum sunt fermecatori, distractivi. Walt Disney a avut un sentiment ca aceste personaje vor fi placute si asa a fost. A vrut sa le dea farmec, caracteristici care sa ii faca unici. Multe, multe ore de discutii si cercetare au fost petrecute pentru dezvoltarea personajelor. Am vazut notite din 1934-1936 cand incercau sa dezvolte caracteristicile acestora, au schimbat numele de multe ori si au lucrat mult la caracteristicile lor, la modul in care vor purta hainele si se vor misca pentru ca oamenii sa se poata identifica cu ele.

Initial piticii au fost ganditi mai inalti, mai apropiati de inaltimea unui om. Apoi au lucrat la detalii, s-au gandit cat de lungi ar trebui sa le fie bratele, cat ar trebui sa fie inalti. Au fost facute multe cercetari sa vada cum ar trebui sa fie costumele si ce culori li s-ar potrivi. In film putem vedea ca piticii sunt imbracati mai mult in maro, gri, culori neutre, deoarece era important ca Alba ca Zapada sa poarte culori mai vii, sa straluceasca.

"Lui Mutulica, spre exemplu, i-au fost marite urechile si picioarele. S-a schimbat destul de mult fata de ideea originala. El este singurul fara barba. Ceilalti pitici erau adulti si vazusera multe in viata. Acest mic personaj era mai copilaros si intentionat a fost creat fara barba, se misca mai repede, actiunile sale aveau alte caracteristici, mai jucause. Morocanosul este un personaj foarte sofisticat. A inceput ca fiind acela caruia daca ii arati o gogoasa va vedea mereu doar gaura. Aveau nevoie de un personaj care sa ii sustina pe ceilalti, el ii linistea, dar le lua si apararea cand era nevoie. A fost creat pentru a contrasta cu celelalte personaje. Sprancenele a sase dintre pitici au fost create dupa modelul sprancenelor lui Walt Disney, sprancene expresive care fascinau pe toata lumea care lucra cu el. Voiosul a fost singurul care nu a avut aceste sprancene - ale lui erau albe si mai groase", mai spus Lella Smith.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Walt Disney, #Alba ca Zapada, #pitici schimbati , #experiment