10 locuri unice in lume (Galerie foto)

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 19:00
8139 citiri
10 locuri unice in lume (Galerie foto)
Foto: Thechemicalengineer

Unele regiuni au devenit faimoase dupa ce s-a constatat ca anumite fenomene au loc doar in acea zona. Tocmai aceasta particularitate a crescut interesul turistilor sau a cercetarilor pentru regiune.

Iata mai jos, conform Live Science, 10 astfel de fenomene extrem de rare, care pot fi vazute doar intr-o anumita regiune din lume.

Unde norii se rostogolesc

Formatiunile de nori tubulari sunt extrem de rare in alte locuri din lume. Cu toate astea, asa ceva apare deseori in Golful Carpentaria, in nordul Australiei. Aici, norii circulari apar cu precadere in lunile de toamna, cercetatorii numind fenomenul "The Morning Glory Cload".

Unde zapada devine ascutita

Structurile rigide din zapada se numesc "penitentes" si apar la 4.000 de metri altitudine, mai ales in Anzii din Chile si Argentina. Aceste structuri se formeaza in aerul uscat si rece, atunci cand apa din zapada se transforma direct in vapori, fara a se topi mai intai. Astfel de formatiuni pot ajunge pana la 4 metri inaltime.

Unde lacurile explodeaza

In Camerun si la granita dintre Rwanda si Congo se afla trei lacuri care te pot ucide fara a te apropia prea mult de ele. Lacurile Nyos si Monoun au facut deja numeroase victime in urma degajarii dioxidului de carbon, in vreme ce lacul Kivu nu a "erupt" niciodata, insa este considerat la fel de periculos. Cele trei lacuri crater se afla deasupra unor zone vulcanice, magma degajand dioxid de carbon in apa, ceea ce rezulta la suprafata intr-un strat de dioxid de carbon.

Autoritatile au luat masuri, instaland conducte de aerisire in lacul Nyos si Monoun pentru a elibera gazul treptat, prevenind astfel posibile dezastre.

Unde valurile tsunami matura muntii

Bhutan este o regiune fara iesire la mare. Cu toate astea, valurile tsunami au devenit un real pericol in zona. Se pare ca schimbarile climatice topesc ghetarii de pe Himalaya, apa trecand de barajele de gheata si inghitind sate intregi. Cercetatorii numesc o astfel de viitura "tsunami de munte".

Localnicii incearca sa dreneze lacurile glaciare si sa le inconjoare cu baraje naturale. Desi valurile tsunami de munte se mai intalnesc si in alte parti din lume, Bhutan este cu siguranta epicentrul acestui fenomen.

Unde pietrele merg

In Racetrack Playa, Death Valley, Statele Unite ale Americii, pietre foarte mari par sa mearga singure. Potrivit cercetatorilor de la NASA, vantul este cel care impinge pietrele milimetru cu milimetru. Intre pietre si pamant exista o mica frictiune, pietrele continand si gheata provenind din apa topita de pe dealuri.

Unde cristalele ii fac pe oameni sa para pitici

Pestera Cristatelor din desertul Chihuahua, Mexic, ascunde un intreg oras subteran. Cristalele de selenit cresc mai mult de 10 metri inaltime, oferind o priveliste cu totul spectaculoasa. Cum temperatura ajunge la 58 grade Celsius si umiditatea este de 99%, exploratorii trebuie sa poarta echipament de protectie pentru a supravietui in interior.

Unde fulgerul nu loveste doar de doua ori

La gura de varsare a raului Catatumbo, Venezuela, cerul este rareori senin. Aproape in fiecare noapte o furtuna se abate asupra regiunii. Atunci cand vanturile calde si umede se intalnesc cu varfurile Anzilor au loc furtuni electrizante. Fulgerul este atat de luminos si frecvent, incat navigatorii nu mai au nevoie de repere.

Unde coralii au o structura asemanatoare ciupercilor

De-a lungul coastei de nord-est a Braziliei, in jurul Parcului National Marin Abrolhos, vei gasi o structura uimitoare numita chapeiroes, coloane izolate de corali, pe fundul marii, a caror structura se aseamana foarte tare cu cea a ciupercilor. Cele mai mari ajung pana la 20 de metri inaltime si 50 de metri diametru la varf. Schimbarile climaterice ameninta aceste formatiuni, cercetatorii incercand sa inteleaga cum se transforma coralii in conditii de mediu diferite.

Unde viata este foarte veche

Shark Bay, Australia, ascunde numeroase stromatolite vii, construite de-a lungul anilor de alga cinobacteria. Stromatolitele din Shark Bay au mii de ani si sunt aproape identice cu formele de viata de acum 3.5 milliarde de ani, atunci cand oxigenul reprezenta doar 1% din atmosfera.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#locuri unice in lume, #fenomene unice spectaculoase mapamond, #fenomene naturale spectaculoase, #locuri neobisnuite lume , #fenomen
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Retineti cuvintul STROMATOLIT (voir Wikipedia) si documentati-va.