Africa chiar se rupe in doua? Un cercetator demonteaza o ipoteza devenita viral

Sambata, 07 Aprilie 2018, ora 15:12
10039 citiri
Africa chiar se rupe in doua? Un cercetator demonteaza o ipoteza devenita viral
Foto: captura Youtube

In ultimele saptamani stirea despre ruperea in doua a Africii a facut inconjurul lumii creand valva si panica.

Este adevarat ca peste 50 de milioane de ani este posibil sa existe doua Africi, dar imaginile aparute in presa despre ruperea in doua a continentului nu au nicio legatura cu placile tectonice, sustine un cercetator american, specialist al placilor tectonice din aceasta regiune, arata Le Monde. Stephen Hicks sustine ca in imaginile respective se poate observa o simpla dezintegrare a pamantului cauzata de ploi.

Cercetatorul sustine, intr-un articol publicat in The Guardian, ca aparitie brusca a fisurii poate afecta grav viata localnicilor care traiesc si muncesc in vecinatate, dar ca inainte de a se emite teorii care sa ii panicheze trebuie sa fie analizate toate dovezile disponibile. El spune ca fisura nu are origine tectonica, avand in vedere ca, pe langa multe alte motive, cele doua parti nu au acelasi contur si ca daca le-ai impreuna ca pe un puzzle nu s-ar potrivi. In plus, spune el, nu s-au produs recent cutremure puternice in zona.

Trecand in revista mai multe motive pentru care nu se poate vorbi despre ruperea in doua a continentului, cercetatorul a concluzionat ca in zona este vorba despre eroziunea solului de sub suprafata din cauza ploilor recente din Kenya. In plus, spune el, dupa analiza imaginilor din satelit se poate observa ca aceasta nu este singura zona in care s-a produs un astfel de fenomen.

"Asemenea caracteristici erozionale au fost observate inainte in regiuni tectonice stabile, cum ar fi Arizona", a spus el.

In articolul precedent, geologul David Adede spunea ca falia dintre cele doua placi se mareste cu 2,5 centimetri pe an si ca nu va trece mult pana ce cele doua placi vor fi complet separate.

A.G.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#contient Africa separare, #cercetator Africa rupere doua , #fenomen
Comentarii
S
Stan
rank 1
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5