Cand a murit Marea Moarta?

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 14:44
10518 citiri
Cand a murit Marea Moarta?
Foto: trekearth.com

Sendimentele extrase din adancul Marii Moarte au aratat ca aceasta remarcabila acumulare de apa "a murit" in urma cu 120.000 de ani.

Descoperirea suscita interes pentru ca demonstreaza cat de uscat poate deveni Orientul Mijlociu in timpul incalzirii Pamantului, spun oamenii de stiinta, citati de BBC. In acea perioada, foarte putini oameni traiau in jurul Marii Moarte.

"Secarea marii s-a petrecut acum 120.000 de ani, fara vreo interventie din partea omului", spune un profesor al Universitatii din Minnesota. Acesta completeaza, afirmand ca, in prezent, oamenii contribuie la scaderea nivelului apei intr-un ritm accelerat.

Dupa analizarea sedimentelor, se pare ca "uscarea" zonei a avut loc undeva in Eemian, o perioada in istoria Pamantului, marcata de temperaturi globale cel putin la fel de mari ca cele din prezent, inceputa acum 130.000 de ani si incheiata acum 114.000 de ani.

Sedimentele de sub Marea Moarta contin pietricele rotunde, pe care echipa de cercetatori le-a asociat cu un depozit de nisip de pe o plaja straveche. Avand in vedere locul unde au fost gasite sedimentele, la 235 de metri sub nivelul marii, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in trecut, Marea Moarta a fost un loc relativ uscat, cu un nivel al apei mult scazut.

Nivelul marii scade rapid, cu aproape un metru in fiecare an, "pierzand" mai mult de 10 metri, din 1997. "Motivul pentru care Marea Moarta scade asa de repede este acela ca toata apa dulce care ar fi trebuit sa ajunga aici este preluata de tarile din jurul sau", este e parere un geochimist al Universitatii Columbia.

Marea Moarta este unul dintre locurile extraordinare ale lumii. Aici se gaseste cel mai jos loc de pe Planeta, la 424 de metri sub nivelul marilor. Acest lucru se explica prin scaderea permanenta a nivelului Marii Moarte, a carei adancime maxima este de 377 de metri, punct ce ar putea ajunge, in viitor, accesibil tuturor, din cauza scaderii nivelului apei.

Marea a avut o fluctuatie permanenta a nivelului, odata cu alternarea erelor glaciare cu cele de incalzire globala, de-a lungul timpului. Cel mai mare nivel pare sa fi fost atins acum 25.000 de ani, in timpul ultimei ere glaciare, cand suprafata apei era cu 260 de metri mai sus decat in prezent.

Cu o suprafata de 810 kilometri patrati, marea se afla intre Israel si Iordania, unde isi are bazinul hidrografic. Cu o salinitate de 33,7%, este una dintre cele mai sarate intinderi de apa, ceea ce permite sustinerea fara dificultati a greutatii unui om. Este de noua ori mai sarata decat apa oceanelor, ceea ce face ca viata oricarui tip de flora sau fauna sa fie imposibila in acest loc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Marea Moarta murit, #sedimente Marea Moarta, #Marea Moarta formare, #disparitie Marea Moarta, #Marea Moarta varsta , #fenomen
Comentarii
Poza billie jean
billie jean
rank 2
Despre manuscrise era mai interesant....