Ce citeste cel mai puternic om din lume?

Marti, 23 Decembrie 2008, ora 10:15
3723 citiri
Ce citeste cel mai puternic om din lume?

Barack Obama, care a devenit un fenomen editorial in SUA, recunoaste ca se afla in cautare de inspiratie pentru guvernul sau in scrierile lui Abraham Lincoln si cartile lui Franklin Delano Roosevelt din timpul Marii Depresii.

Ceva se intampla cu Barack Obama si cuvantul sau tiparit. Cele doua volume ale sale de memorii, care i-au adus deja venituri de milioane si au fost succese editoriale inainte de cursa lui spre Casa Alba, s-au inscris din nou pe lista cartilor cele mai vandute in SUA, dupa alegerile din 4 noiembrie.

Doua mari ziare ofera inca editii promotionale ale cartilor sale, iar librariile se pregatesc de un aflux de texte privind saga politica a primului presedinte afro-american, noteaza presa americana.

In acelasi timp, in primele sale declaratii in calitate de presedinte ales, Barack Obama a recunoscut ca si el cauta inspiratie pentru viitorul sau guvern citind carti legate de acele perioade deosebit de grave pentru Statele Unite. Tara care tinde sa examineze istoria sa colectiva prin asa numita 'sinteza prezidentiala' sau latenta oferita de succesiunea sefilor de stat.

Prima si cea mai insemnata sursa de inspiratie este Abraham Lincoln, presedintele asasinat care a asumat puterea intr-un moment in care sapte state erau declarate rebele si care avea sa fie preludiul cumplitului razboi de secesiune.

Desi anul viitor Lincoln va fi si mai la moda odata cu aniversarea bicentenarului nasterii sale, Obama si-a afisat intotdeauna veneratia fata de parintele patriei, alaturi de care imparte faptul de a fi utilizat statul Illinois drept trambulina pentru a ajunge in politica.

Intre aceste gesturi figureaza si atarnarea portretului 'onestului Abe' intr-un loc important din biroul sau din cladirea Senatului si chiar lansarea campaniei sale prezidentiale din localitatea Springfield, fieful lui Lincoln.

In timpul acestor zile de tranzitie a puterii, Obama a subliniat ca investeste 'o groaza de timp' in citirea textelor prolificului Abraham Lincoln. In paginile caruia, spune el, gaseste 'intelepciune si umilinta in prefigurarea guvernului sau, inclusiv inainte de a deveni presedinte fapt pe care il considera de mare ajutor'.

Pe langa Lincoln, o alta carte foarte comentata zilele acestea ca preludiu al viitoarelor decizii privind asa-numitul 'Dream Team' este si 'Echipa rivalilor' a lui Doris Kearns Goodwin.

Acest best-seller din 2005 prezinta o analiza amanuntita a guvernului format de Lincoln, care s-a inconjurat de consilieri si ministri cu multa educatie, experienta si conexiuni, incorporand inclusiv unii dintre marii sai adversari politici.

Fapt ce se interpreteaza ca un gest premergator aducerii in guvern a unor republicani. Lecturile lui Barack Obama sunt astfel examinate in cautarea unor piste pentru a sti cine va face parte din cabinetul sau. Celalalt filon istoric explorat de Obama este Franklin Delano Roosevelt.

Potrivit unor surse din anturajul sau, presedintele ales citeste cu maximum interes biografia lui F.D.R. publicata anul trecut de profesorul Jean Edward si 'Momentul Decisiv' scris de ziaristul Jonathan Alter, volum axat asupra legendarelor prime o suta de zile ale lui Roosevelt la Casa Alba si care includ gama sa de initiative pentru a face fata Marii Depresii.

Intr-o lista lunga prin care tind sa se masoare toti presedintii de atunci incoace, Administratia Roosevelt a fost capabila in 1933 sa aprobe 16 legislatii decisive pentru a reglementa banca, pietele bursiere, determinarea valorii dolarului in aur, stabilirea salariilor si a preturilor minime, subventionarea fermierilor pentru ca nu produceau, acordarea de ajutoare de 25 la suta populatiei intrate in somaj, investitii masive in infrastructura si restaurarea fluxul normal al banilor si al creditelor. Texte care dupa 75 de ani par de o extraordinara actualitate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Barack Obama, #Abraham Lincoln, #Franklin Delano Roosevelt, #inspiratie , #fenomen