Ziare.com

Cei mai activi 5 vulcani din lume (Galerie foto)

de Roxana Nitescu
Luni, 22 August 2011, ora 14:01

   

Cei mai activi 5 vulcani din lume (Galerie foto)
Unii vulcani sunt in stare latenta, dar ar putea erupe oricand, iar altii au activitate aproape constanta de ani de zile, ambele tipuri starnind insa ingrijorare, in mod egal.

Lista de mai jos, intocmita de ouramazingplanet.com, cuprinde cei mai activi cinci vulcani din lume din 1900 incoace.

1. Sangay, Ecuador - 94 de ani

Acesta a avut eruptii frecvente si in vremuri istorice, mai ales de tip strombolian - cea mai timpurie eruptie raportata a fost in 1628. Intre ani 1728 - 1916 si 1934 - prezent a fost inregistrata insa o activitate eruptiva relativ constanta, care a provocat schimbari dese in forma craterului.

Conul vulcanic cu versanti abrupti are o inaltime de 5.230 de metri, iar varful este uneori acoperit cu zapada (din cauza eruptiilor dese nu se poate forma si un camp permanent de gheata).2. Santa Maria, Guatemala - 101 ani

Vulcanul Santa Maria se inalta peste campia de coasta dinspre Pacific a Guatemalei. Este de fapt un stratovulcan format din straturi alternative de cenusa intarita, lava si roci si are o inaltime de 3.772 metri. O eruptie catastrofica ce a avut loc in 1902, una dintre cele mai puternice ale secolului XX, a provocat daune severe in sud-vestul Guatemalei.

Santa Maria face parte din lantul vulcanic Sierra Madre, care se intinde de-a lungul partii de vest a Guatemalei, fiind separat de Oceanul Pacific printr-o campie intinsa.3. Stromboli, Italia - 108 ani

Vulcanul Stromboli a erupt aproape continuu de peste 2.000 de ani, ceea ce a facut sa fie supranumit "Farul Mediteranei". Eruptiile din craterele de varf constau de obicei in explozii moderate, care dureaza doar cateva secunde, aruncand cenusa, fragmente de lava incandescenta si blocuri litice la cateva sute de metri in aer, denumirea de eruptii de tip strombolian venind tocmai de la acest vulcan.

Activitatea lui este aproape exclusiv exploziva, dar are si eruptii efuzive (caracterizate prin curgeri de lava) - una fiind cea din 2002, prima de acest gen in 17 ani.

Stromboli este tot un stratovulcan compus din randuri alternative de cenusa intarita, lava si roci vulcanice. Iar insula cu acelasi nume se extinde pe masura ce vulcanul continua sa arunce lava.4. Etna, Italia - 109 ani

Situat in Sicilia, acest vulcan dateaza din anul 1.500 i.Hr. si a erupt de circa 200 de ori. In 2001 curgerile de lava au ajuns pana aproape de orasul Nicolosi.

Muntele are circa 3.340 de metri inaltime si este cel mai mare vulcan activ din Europa. Cea mai violenta eruptie a acestuia a avut loc in martie 1669, cand a "scuipat" roca topita zile in sir, pana la sfarsitul lunii aprilie a acelui an.5. Yasur, Vanautu - 111 ani

Muntele Yasur este un vulcan activ situat pe Insula Tanna, Vanuatu, facand parte din Cercul de Foc al Pacificului, si are 361 de metri inaltime. Yasur a erupt aproape continuu de peste un secol, iar eruptiile sale sunt fie de tip strombolian, fie de tip vulcanian.

Se crede ca stralucirea vulcanului l-a atras pe capitanul James Cook in ceea ce a fost prima calatorie europeana pe insula, in 1774. Astazi, muntele este o zona sacra pentru cultul cargo John Frum.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 33454 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

slabut

In primul rind, se zice "catastrofal", nu "catastrofic"
Ce inseamna 94 ani, 108 ani, etc?
Si daca tot pomenesti de tipuri de eruptii, poate ne spui si care sint diferentele intre ele? Intre strombolian si vulcanian?

 

Macar atit.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Vulcan_(geografie)

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor